母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個懶訓B每次埋身喂都只食一邊,15分鐘就搞掂,然後搞極都唔醒。
同哥哥時比真系差好遠,哥哥兩邊都食,連醫院姑娘都話距叻叻。
不過細B好似好滿足咁,一覺可以訓3個鐘頭,我唯有兩邊乳房輪流喂,不過谷奶時真系好辛苦,因為每邊要隔6個鐘先食一次
有無BB好似我個咁樣,各位媽咪有無好計可以令BB食奶時無咁容易訓著?

大宅

回覆:yukitam 的帖子

我囡囡都一樣,一埋身就訓覺,最多啜一邊20分鐘,再比另一邊佢怎都唔肯啜,仲要追磅數嗄,真係唔知怎算,今日第十日了。

別墅

我個都係咁,兩個鐘餵一次,每次10-20分鐘,仲要吮下停下,出世大B,依家細B,緊緊合格

大宅

我個陣初生埋身食一邊大約半個鐘, 兩小時餵一次. 你谷奶谷得勁或者pump出來, 待阿b醒咗飲, 等自己無咁辛苦. 谷都硬得太耐會收d奶的.

大宅

回覆 yukitam 的帖子

我個B十日大,同你個B一樣,每次最盡只係啜20分鐘,一邊,好多時只係啜10-15分鐘....
BB訓到豬豬咁的時候,根本埋唔身,搞極都唔醒,所以搞唔醒佢時,就俾奶樽餵人奶,一喊就埋身餵,起碼知道佢用樽食左幾多

之前想全埋身,但好驚佢唔夠飽,搞到自己好緊張

而家佢訓得著,3-4個鐘先扭奶食....我見佢夠6-8條濕片,又有3-4次便便,都安心D

另外自己就4-5個鐘泵一次奶,夜晚一定起身泵,keep住奶量,so far都夠BB食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊