論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇左一个聲稱完約工人hk id, 簽發日期係2011年7月,咁佢係咪即係來港未夠2年?佢地張hk id 係咪來一到港已有?如係,agent 呃人!!!

大宅

睇佢護照簽証最穩陣,如果籍口唔比你睇,一定有問題。

大宅

回覆:lambaby2011 的帖子

斷續架!佢個身份證issue date 係指佢黎香港日子!所以係佢應該係2011年已到港了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係斷约, 因工人一到HK, 如早機到, 仲有office hour, agency就同佢地去Immigration攪身份證, 比住張臨時證件, 係張紙來嘅, 有佢地張相. 2-3 weeks後, 憑呢張紙. 換HK身份證.

如夜機夜, agency就會第二日帶工人去Immigration. 做晒Immigration野, agency至交工人比我地.

呢個工人如果ID 2013 7月, 應係斷約. 因約滿點計早走, 都應該6月.

人地爭2個多月都頂唔到完約, 應好極有限

大宅

有d 未完約就搵定工, 你睇清楚果個係咪6,7月先available 呀?
仲有, contract完前42日terminate都叫完約的.

大宅

最好睇 PASSPORT , 好過係咁估.

大宅

引用:最好睇+PASSPORT+,+好過係咁估.

原帖由 cathy.cheng 於 13-04-22 發表
最好睇 PASSPORT , 好過係咁估.
我見工人既時侯問過,个agent話試過覺得工人啱我時先睇喎

大宅

回覆:完約定斷約?急!!!

个agent擺明恰我第一次請工人咩都唔識,衰到呢多得bk呢度教曉我好多野,亦令我識得睇佢hk id 咋

大宅

用左工人2日,覺得佢都算合格(要求唔高),係態度唔算好好,又唔太聽我指示做……我應該用佢嗎?

大宅

回覆 lambaby2011 的帖子

咁個 AGENT 搵笨啦!!!

最多話工人無 PASSPORT 係身, 點會話ARM 先比你睇.

男爵府

no, bad attitude even when you have not hired her, will be worse when you have hired her

大宅

回覆 cathy.cheng 的帖子

請問睇PASSPORT係斷約

大宅

引用:回覆+lambaby2011+的帖子no,+bad+attitude+

原帖由 winya 於 13-04-22 發表

no, bad attitude even when you have not hired her, will be worse when you h ...
我都驚會係咁

大宅

回覆 ABC_mama 的帖子

工人PASSPORT 會有入境處批的 VISA LABEL寫名EMPLOER NAME & VISA 時間(我個工人係印印 & 比人炒過一次), 咁5年換PASSPORT 一次, 佢PASSPORT 都有前EMPLOER 資料係度.

大宅

回覆 cathy.cheng 的帖子

IC, THX

大宅

引用:回覆+ABC_mama+的帖子工人PASSPORT+會有入

原帖由 cathy.cheng 於 13-04-22 發表
回覆 ABC_mama 的帖子

工人PASSPORT 會有入境處批的 VISA LABEL寫名EMPLOER NAME & VISA 時間(我個工人係 ...
請問passport會有前僱主的電話嗎?

大宅

堅定不請斷約

大宅

應該就無, 我係用AGENT 比前僱主比入境處封信聯絡前僱主的.

首頁

尾頁

跳至