自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

內地客湧金舖等開門 【本報訊】金價下跌,本港掀起「淘金熱」,大批內地旅客蜂擁來港搶金,網上瘋傳有上水金舖職員日前拍下店舖開舖前,至少廿、卅人在店外守候的照片,相信為數不少屬一早過境的內地旅客,在店外霸佔有利位置以求搶先買到心頭好,亦有網民拍下旺角金舖飾櫃空空如也的相片,相信是因金舖首飾被搶購一空所致。北區水貨客關注組指近兩周金價進一步下跌,令過境旅客增加,逼爆港鐵上水及羅湖站。

職員嚇到唔識反應 北區水貨客關注組昨在社交網站貼出多張內地旅客蜂擁來港的相片,其中一幅由一名在上水廣場一間金舖工作的職員,於前日上午營業前拍攝的相片,相中可見金舖閘門仍未打開,已有廿、卅人擠在門外,對店內金飾「虎視眈眈」,相信為數不少屬內地旅客。上載該相片的人透露,店內職員被嚇到「唔識反應」,有網民留言稱,「好恐怖,嚇到唔知開唔開門好」,有人亦感嘆:「大陸人真係多到……」有人更指:「咁多錢買金,捐錢上四川啦!」
北區逼爆 飾櫃掃光 有網民則在討論區上載一張金舖飾櫃的相片,店內人頭湧湧,但飾櫃卻空空如也僅剩一塊金牌未被掃走。北區水貨客關注組在社交網站上載了一幅於前晚在上水港鐵站大堂拍攝的照片,當時大堂人頭湧湧,乘客入閘需大排長龍,部分人更拉着大型行李篋透過閘機入閘,有網民指:「今次(情況)加劇可能和金價大跌有關!」
該組另一幅相片則拍攝了前晚九時多內地旅客於羅湖口岸過關返回內地情況,當時內地通道逼滿旅客,而港人通道則僅一人走過。北區水貨客關注組梁金成認為,近數周內地旅客來港的人數進一步上升,與金價下跌有關,不少人除了買金,亦會掃日用品,令上水站等過關必經之路再度逼爆,部分水客為闖關,即使拖着行李篋仍不惜「偷雞」透過閘機入閘,關注組多名成員前日曾於上水站勸喻水客需「上磅」後才入閘,促港鐵加派人手巡視。

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

13億人, 每種他們垂青的貨物, 都會被一掃而空, 一件不留。十足像某種昆蟲, 一大群一大群, 所到之處, 半點農作物不剩。(沒有歧視之意, 而是以平常心作比喻, 真的很相似。)

香港, 彈丸之地, 哪有能力承受同胞們的銀彈衝擊?

丫雅    發表於 13-4-22 19:39
newbiee   香港人真係慘.  發表於 13-4-22 15:01
MANTING1118  搶鹽,益力多,奶粉,尿片,金, 仲搶老公  發表於 13-4-22 13:06
pat510    發表於 13-4-22 11:45

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:內地客湧金舖等開門....

係咪想挀災去錯地方咋,
呢度唔係四川啦

pat510    發表於 13-4-22 11:45
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

so many B6 buy gold, why don't they help their own people in earthquake??

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

複式洋房

港男北上尋歡,十足像某種昆蟲, 一大群一大群,回到巢穴吃東西。
我地話佢地黎買野唔岩,咁點解仲會有港人肯賣俾佢地?
我地話佢地大量湧入黎,咁點解政府又要放佢地入黎?
請人過黎俾你鬧,咩logic黎?

人ge地位雖有高低之分,人格無貴賤之別,
港人或應學習容人之量。

funky_luv_funny  我都唔明  發表於 13-4-22 13:28
hachaimami  up乜呀,睇左兩次先明。請問第一行同下面幾行有咩關係﹖  發表於 13-4-22 13:25

子爵府

好媽媽勳章

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:港男北上尋歡,十足像某種昆蟲,+一大群一大

伯爵府

畀面勳章

我夢 發表於 13-4-22 11:45
咁點解政府又要放佢地入黎?
你以為香港話到事咩?
仲有, 北上尋歡既港人有幾多, 可唔可以包晒大陸所有女人?
但大陸只要放 1%既人黎香港, 香港都已經死得

丫雅    發表於 13-4-22 19:40
pat510    發表於 13-4-22 16:15

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:港男北上尋歡,十足像某種昆蟲,+一大群一大

原帖由 我夢 於 13-04-22 發表
港男北上尋歡,十足像某種昆蟲, 一大群一大群,回到巢穴吃東西。
我地話佢地黎買野唔岩,咁點解仲會有港人 ...

若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

畀面勳章

成日叫香港人包容大陸

但幾時見過大陸人包容香港?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:係咪想挀災去錯地方咋,呢度唔係四川啦

原帖由 rabbit75 於 13-04-22 發表
係咪想挀災去錯地方咋,
呢度唔係四川啦

若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

引用:13億人,+每種他們垂青的貨物,+都會被一掃而

原帖由 yukico 於 13-04-22 發表
13億人, 每種他們垂青的貨物, 都會被一掃而空, 一件不留。十足像某種昆蟲, 一大群一大群, 所到之處, 半點農 ...
有同感:;pppp::;pppp:

複式洋房

唉..
大家流緊中國人ge血,
何必咁講野呢?

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

王菀之著下新衫就俾人鬧, 咁佢地特登走黎香港買金算點先?

男爵府

引用:成日叫香港人包容大陸但幾時見過大陸人包容

原帖由 dingding20 於 13-04-22 發表
成日叫香港人包容大陸

但幾時見過大陸人包容香港?
咪係,講到好似我地欠左d b6 咁

禁止訪問

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:內地客湧金舖等開門....(你有你死,我有我掃金返屋企)

no eyes to c
無言ing

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我夢 發表於 13-4-22 11:45
我地話佢地黎買野唔岩,咁點解仲會有港人 ...

通常做錯事仲大大聲的人, 都會叫人包容。

:;pppp:

丫雅  冇錯  發表於 13-4-22 19:41

首頁

尾頁

跳至