婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上個星期同老公去左幾日旅行,交低條鎖匙俾62,等佢幫手上來餵貓~
之前都試過搵62幫手餵貓架喇,以往一返來就會見到條鎖匙歸還放係餐桌面,因為鎖門唔需要用鎖匙,所以62最後果日走之前放低鎖匙就可以!
但今次去完旅行返來,見到桌面無放鎖匙,都覺得奇怪,不過當時好夜都無理咁多,訓醒先算!
第日人都未醒,個99就打俾老公,講埋d奇奇怪怪野,話要幫我地辟邪,所以係鄉下(都好遠下,要坐飛機的)搵左個神婆求左度紅紙,話要上晝幾點前上來作法喎!!!

怪唔之得唔還鎖匙啦,原來有計劃想等我地返左工,自己開門入黎作法! 我地去旅行鎖左睡房門咋,如果唔係佢會問我地意見?一定趁我地唔係到,自己搞點哂先通知我地啦!
好在果日我地兩個放假休息,咪叫佢即時上來,睇佢搞咩!
上到來又無咩儀式,只係口up up淋杯酒係我房門口,至於up咩真係唔識聽,佢d鄉下話黎既!
跟住就將度紅紙貼係我間睡房既門眶頂,張紙字都無隻,四方型,唔知辟咩邪囉!

再追問佢辟咩邪,佢就好明顯吹水當秘笈,話張紙保平安、工作順利、萬事順意、順順利利...
同無講野無分別,保順利點解要搞我間房,貼出大門保飽佢唔得?

望住張紙,真係越想越唔妥,辟邪辟邪...都唔知係咪話我係邪野...
話說我99最最希望既係:「個仔聽哂阿媽話,個新抱又識搵錢、好駛好用、十足貼錢既妹仔咁,個地球圍住自己轉...」
有見及此,我果晚撕左度紅紙落黎,以後唔想見到!!!

第日我返工同同事講,佢地即刻話:你咪99講既邪野囉!!!

激死! 如果俾我知道99真係搵野邪我,我實行日日同佢講耶穌,仲貼個十字架係佢房門!

manicheung    發表於 13-4-22 21:43

禁止訪問

伯爵府

回覆 LuyiuLady 的帖子

mouth:比我呢幾個月都唔會同99食飯(點知會唔會有香爐灰調味)

別墅

引用:回覆+LuyiuLady+的帖子比我呢幾個月都唔會

原帖由 yinyin1981 於 13-04-22 發表

比我呢幾個月都唔會同99食飯(點知會唔會有香爐灰調味)
好恐怖,比我就唔比佢上嚟攪呢啲嘢。

男爵府

yinyin1981 發表於 13-4-22 12:45

比我呢幾個月都唔會同99食飯(點知會唔會有香爐灰調味)
有都唔奇丫,我老公細個病,99俾符水佢飲

kalonice  睇尼你老公長得大係因為佢強壯...... mouth:  發表於 13-4-22 20:59

男爵府

siubekat 發表於 13-4-22 13:17
好恐怖,比我就唔比佢上嚟攪呢啲嘢。
今次失策,唔會俾佢有下次

大宅

回覆:99今次話我屋企要辟邪喎!!!

如果你唔想佢再揾你間屋較飛,最好換埋鎖(始終唔知佢地有冇配多條匙,以後都唔好俾鎖匙佢地,唔好再揾6299幫你地做野啦

偷懶喵星人    發表於 13-4-23 09:37

男爵府

UmeFuto 發表於 13-4-22 15:07
如果你唔想佢再揾你間屋較飛,最好換埋鎖(始終唔知佢地有冇配多條匙,以後都唔好俾鎖匙佢地,唔好再揾6299 ...
我已經忍無可忍,就係想佢地私下配多條匙,仲要偷偷雞上黎!
咁我咪可以話有唔知咩人入過屋,跟住報警求助!

大宅

回覆:LuyiuLady 的帖子

唔好,一黎會搞到關係好僵,你老公都好難做,二黎你99就算做左都唔應啦,你裝埋cam捕佢,我相信你老公都唔會俾你報警,唔好為d咁ge人而傷害夫妻感情,佢地唔值得你咁做

大宅

最好就係你自己私自換鎖,換好先俾鎖匙你老公,否則佢會話你小人之心,輕輕帶過唔洗同佢解釋咁多,吩咐佢唔好俾條匙6299九ok啦

男爵府

UmeFuto 發表於 13-4-22 15:20
唔好,一黎會搞到關係好僵,你老公都好難做,二黎你99就算做左都唔應啦,你裝埋cam捕佢,我相信你老公都唔 ...
你都講得有道理!

大宅

雖然唔洗同住,但都會見面,搞得太僵只會另自己更加唔開心

男爵府

UmeFuto 發表於 13-4-22 15:24
最好就係你自己私自換鎖,換好先俾鎖匙你老公,否則佢會話你小人之心,輕輕帶過唔洗同佢解釋咁多,吩咐佢唔 ...
我老公好強調我地依家既鎖匙係無得配架喎!
唔知真定假?

同埋我老公都知佢媽咩事架~ 去旅行鎖房門係我老公既主意

大宅

你可以拎條匙配下米知囉,另外你老公都好似幾防你6299喔,好少會聽到個仔咁防備父母

男爵府

UmeFuto 發表於 13-4-22 15:36
你可以拎條匙配下米知囉,另外你老公都好似幾防你6299喔,好少會聽到個仔咁防備父母

...
佢阿媽係極品,佢都知架...
依家只係做節先會同99食飯,平日老公電話都唔會打個俾99的...
只係個99成日打理分咐呢樣果樣,打得黎都無好野...

男爵府

畀面勳章

有d 99真係好奇怪架,好似我99咁,早幾年c6被掉返夜班,返左一年,瘦左好多......99見到佢就話我唔煲湯水攪到個c6咁......其實湯水真係好足,瘦既主要原因係作息時間亂晒囉.......但係99又唔想想,佢個人瘦左,但係都無咩病痛,連傷風感冒都幾乎無........如果我虐待佢個仔,一定唔止瘦左囉......

珍珠宮

畀面勳章

男爵府

引用:+本帖最後由+LuyiuLady+於+13-4-22+12:24+

原帖由 LuyiuLady 於 13-04-22 發表

上個星期同老公去左幾日旅行,交低條鎖匙俾62,等佢幫手上 ...
你99好無聊

侯爵府

畀面勳章

如有下次,記得同奶奶講:“我全家都好平安。”

LuyiuLady    發表於 13-4-23 10:22
luckybaby2011    發表於 13-4-23 09:16

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

你同事一針見血,我99係我地入伙時都俾左D好怪既野我放..見到好唔安樂, 我媽叫我即丟...
佢想我地搬去同佢住, 就話我地住果度唔好:;pppp:
彈三彈四...

首頁

尾頁

跳至