在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同奶奶同住都差不多兩年了,我真想快啲可以分開住。
前兩日我放假 ,但仔仔傷風左幾日,
下午時間,奶奶要我餵bb食飯仔
咁我餵啦,但仔仔周圍爬,完全吾似肚餓!
我餵到咁上下 就話“吾食就算啦“
之後奶奶聽到就話我無耐性,點做人媽咪,
又話如果係咁,一早之前就吾好生!
之後我吾出聲返入房,我老公可能叫我吾好理媽咪先,餵埋丫b食!
我吾聽!佢就發我脾氣,仲差啲打爛道門!
果一刻!我覺得無人幫我!
而且我知道bb根本吾係肚餓!咁餵佢食,反而寵壞左
同奶奶一齊住真係好辛苦!又吾可以出聲反駁佢
之後幾日奶奶一樣時間餵佢 ,丫b都吾係咁想食!
佢自己咪一樣無耐性,話丫b吾食就算,餓死你啊咁
我真係好想自己湊返bb 但無奈要返工!
而且覺得個仔好似俾奶奶搶左咁
真係無話可說,,

大宅

回覆 kathy_chan031 的帖子

我生咗之後起99度坐月, 之後為咗方便照顧就開始一齊住, 頭一年係幾多磨擦, 特別係個仔有G6PD同濕疹, 好到好唔開心, 宜家仔27個月, 大咗問題少咗, 相處都OK, 不過我之前有個不愉快經驗, 就話佢返學會搬走, 其實我99都算係咁, 有時諗緊好唔好搬, 但唔搬之後無藉口可以搬, 所以都矛盾架, 加油啦!

大宅

回覆:各位媽咪你地同奶奶相處得好嘛?

我覺得99似媽媽多過我

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:kathy_chan031 的帖子

我同奶奶好唔夾,我都好想分開住

複式洋房

回覆 tracylaw1982 的帖子

我同你諗法都一樣. 而且覺得自己係bb心目中地位唔係第1

lina9316  婆媳係難相處,2代人嘛  發表於 13-4-22 22:01

複式洋房

親身經歷。
我同老公結婚時同老爺奶奶住,大約年多阿仔就出世,一直我都唔係好開心,覺得奶奶好煩,種壞阿仔,偏心自已d女,好想好想搬走……
到阿仔升小學,因為考到遠d嘅學校,就用左呢個理由搬走,一走就六年,阿仔已經升上中一,但我地宜家打算暑假後搬番去同佢地住。因為呢幾年發覺老人家其實做嘅野,都係出於愛,只係表達方式唔同,大家不妨開心見成傾下,始終家人要互相扶持,又或者調轉諗下,第日阿仔同老婆唔肯同你住,你開唔開心?所以有問題平心靜氣傾下,商量下。
最近同奶奶提起暑假後想搬番去,佢不知幾高興,仲講番話原來我地搬左之後,佢因為唔捨得足足喊左成半年呀!所以,唔好成日都咁炆先,放鬆心情慢慢傾。
希望大家都搵到最好嘅解決方法。

別墅

係99令我強烈感覺到我生囡是最最最幸福的

jessiechen  呢位靚太, 講出重點呀!!!  發表於 13-4-25 16:46

別墅

我都覺得阿仔比人搶咗。99日日上嚟,又買d大大小小雜物上來,好煩

子爵府

我結婚前已經講明絕對不能同6299住, 否則婚都唔結, 而家有咗小朋友, 更加肯定自己當初的堅持無錯, 我99好煩, 我怕煩, 所以間唔時吃下飯, 見下面, 佢上嚟睇下個孫, 我覺得無問題, 如果一齊住, 我怕會離婚

大宅

可能你99太愛你b,可是唔識講/做門面野。
有老人家幫你湊,其實已經好好喇。好過什麼都要自己做。男人其實真係唔明我們㗎。你可以試下等大家平心靜氣時,你講下你嘅想法,等你老公知道你嘅難處。唔好氣餒呀!做媽媽,你實掂,冇什麼,難到你。加油!

男爵府

回覆:kathy_chan031 的帖子

99唔好, 成日話我屋企唔得,亂七八糟, 又日日上黎, 好煩!後悔同佢住太近,唉,小朋友日日見住佢,99似媽媽多過我!

禁止訪問

玩具勳章

大宅

princesssnowy 發表於 13-4-23 00:04
係99令我強烈感覺到我生囡是最最最幸福的
好多人恨生女都生唔到, 包括我.

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 kathy_chan031 的帖子

我地一結婚就自己住, 我同奶奶嘅關係都唔錯架, 互相尊重, 阿女出世時佢上來屋企照顧我起居飲食, 又幫我地揍阿女直到小一
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

複式洋房

我同媽媽住,BB跟婆婆多過跟我,我又無唔開心,始終婆婆係自己媽媽,同奶奶唔同~

侯爵府

相處唔錯㗎,之前喺英國一齊住過下,無乜衝突喎,我成日講,可以同屋企人一齊住係福氣嚟㗎,因為要有地方又相處到嘛!

複式洋房

回覆 Ngmimi 的帖子

我個都係咁..奶奶日日見住.. 就算我係屋企時間.個仔都好似當佢係媽咪多d

別墅

我同奶奶一共相處6年,由兩公婆到家陣生咗兩件!當初話同奶奶住,我都觉得冇問题,但漸漸發觉: 錯…錯……錯!
aiya: 晚点再分享!

男爵府

BK Milk勳章

無論奶奶好唔好,同住都會有d問題,大家生活習慣唔同,教育小朋友方向態度又唔同。雖然佢都好好,但我有時都覺得佢搶左個b,想唔做野自己教bb又怕日見夜見住奶奶。不過有個好處係,放假想訓晏少少,可以將bb交比佢睇住玩下先..
仲有..有時餵bb食野,佢見我餵得慢,佢會搶住話佢餵,我知佢好心,但係佢成日係咁..我點會熟手自己餵!!!

大宅

好明白!未生之前其實同奶奶住無咩野咁,但生左之後就覺得個女好似俾佢搶左咁。好煩!我有時抱b 係房,唔理佢地,但又好似好衰咁,唔俾6299抱個女,但其實我番工,都係99湊女架啦!但佢成日抱我個女去街,我有d唔鍾意!

首頁

尾頁

跳至