嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

Re: 有無bb有小腸氣, 可以點

THANKS Froggy_joe

珍珠宮

bemily,
個dr姓陳。
手術前一日:
瑪麗會叫你係手術前一日入院,俾個BB麻醉師(未必係幫你BB麻醉o個個)同醫生(未必係dr陳)睇下,你可以預先準備定一d問題問佢地,有關麻醉的問題,問麻醉師,有關手術的問題就問醫生。
佢地會詳細解釋手術的過程,當然,詳細的程度,就睇下你問幾多。
之後,護士會俾一支消毒葯水你帶返屋企,同BB沖涼。

手術當天:
手術前四至五個鐘帶BB回到醫院。
麻醉師吩咐,手術前四小時不可以飲奶,兩小時前不可以飲水。手術前的一小時,我地抱BB去手術室,跟住,就等……手術真正做大概係40mins,但要等麻醉葯過左,先會帶bb返病房,成個過程前後大概3個鐘。
我BB上到黎,我即刻俾左兩安奶佢飲。跟住佢就瞓。o個晚我通宵係醫院陪佢,佢成日都無乜醒過,睜大隻眼望下你,又瞓,但又瞓得唔係咁好,我嘗試餵佢,佢一直都唔肯食奶,又無喊過肚餓,我諗係麻醉葯影響……
成晚姑娘會問住你佢食幾多奶,同有無尿尿。如果食奶正常,佢先會同BB拆個"點滴"

手術翌日:
早上再俾佢食奶,佢食完,可能係麻醉葯影響,仔仔玩噴奶~~後來再餵多一次,佢食到奶,就同佢拆"點滴"

小貼士:
雖然醫院有奶樽、奶咀供應,但我會提議你自備奶咀,因為瑪麗的奶咀窿好大,我個仔唔like,食唔到奶……

希望幫到你。祝一切順利∼∼

bemily 寫道:
Froggy_joe,

我仔仔都係22/9在瑪麗做喎,請問你可否講個流程比我知呀?
你個Dr. 叫咩名呀? 可能我都係佢做喎...

大宅

Hello hihirita and Froggy_joe,

嘩! 真係好耐好耐沒多時間上BK.
睇來小腸氣真係真係好常見的. BK近排有好多媽咪煩近lee個問題.

以下我,hihirtia and Froggy_joe都有份參與的posts:
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=691157&forum=11&45

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=714214&forum=11&14

hihirita, 妳個仔下星期一做手術啦bor ... 唔駛咁擔心, 知唔知呀? 咁本就冇我地唸到咁差架! 祝一切順利!

jlie

珍珠宮

hi jile,
係呀,好似好多媽媽都煩呢個問題,所以9月號的X媽媽都有文章講小腸氣。
你個仔近來瞓得好嗎?

子爵府

9月號的X媽媽, 即係邊本呀?
可否pm 我, thanks.
其實我真係好擔心佢做手術,
其實我個心都唔知點算, 醫生話
未做手術這半年內留意下佢
因bb 係發脾氣先會脹起, 近排好似無脹得o甘大,
因同佢去到威爾司睇醫生佢又無脹,
不過排期最快都要下年6月

Froggy_joe 寫道:
hi jile,
係呀,好似好多媽媽都煩呢個問題,所以9月號的X媽媽都有文章講小腸氣。
你個仔近來瞓得好嗎?

別墅

bemily 寫道:
Hi AlvinMom,

請問你可否講講手術成個流程給我聽聽,例如,手術前,後幾小時小時不可進食,手術幾小時?何時可洗澡等...

hi bemily,

sorry, 頭先要做嘢, 現在才reply 你. 其實流程好似 froggy_joe之前講手術前會做檢查, 4小時前不可進食, 之後做麻醉, 過程around 1hr. 呀b好快wake up, nurse make sure bb 甦醒就可以 drink milk lar! 醫生話 next day could take bath, my baby became active one hour later.

始終是手術, 你可以在手術前一星期有空就同 ar b 講記時做手術, 去邊度做, 記點前不可drink milk, ar b 其實知道gar!

我當時就不停同我個仔remind 又 remind, 佢冇o曹要drink milk!

god bless you & your baby lar!

珍珠宮

唔知點解PM唔到俾你。
係大肚婆雜誌孕x媽呀~~不過都係無乜特別野講啫,問lee到d媽媽仲清楚。

你仔仔幾大?
[quote]
bobo620 寫道:

[quote]

珍珠宮

Hi Alvinmom,
我又係做手術之前,成日同我個仔講,話俾佢聽要做手術,叫佢be strong, 仲叫佢要記得要同醫生say hi~~~雖然o個陣佢得兩個月,但我都覺得佢明白我講乜咁~~
你係咪Dr Chan同你BB做?
佢叫我地一個星期唔好同BB沖涼,要返去醫院睇完傷口,拆完紗布,先可以沖喎
醫生仲話,一個星期之後,沖涼唔好浸得太耐,唔係會浸開個傷口o架。正常沖涼當然無問題啦。

複式洋房

AlvinMom & froggy_joe,

真係非常之衷心多謝你們詳細的回覆,資料對我非常有用,令我原本驚驚變成無咁驚,因我知道d流程...所以有了心理準備...

God Bless both of you!

ar B 健康,愉快地成長!
Emily :oops:

侯爵府

hi jlie,

好感激妳百忙中仲記得要感我呀, 我會加油架
thanks for your support

複式洋房

hihirita,

我驚係因為我之前唔清楚個流程,同埋驚bb會痛痛,bb受痛苦,媽媽個心仲痛呀.但現在bk媽咪講左咁多口野比我知,咁有哂心理準備,所以就唔再驚了...

希望你都唔再驚啦...

侯爵府

Froggy_joe

想請教下咩叫"點滴"呀

侯爵府

bemily,

我都祝你bb順順利利, 做完記得上黎報平安呀

複式洋房

hihirita,

God Bless you too!

珍珠宮

”點滴”即係插係手或腳,用來做注射的針口。即係我地大人吊鹽水,插係隻手o個個。
我個BB係插左係腳o個度,我見到其餘兩隻手、另一隻腳都有針孔,即係醫生嘗試過插手,但唔成功。o個下見到都幾心痛 :-( :-( :-(
姑娘話,in case BB食唔到奶,或者佢顯得好痛,呢個針口位仲有用,就唔好拆住,唔係再吉過仲慘。所以make sure一切正常,就拆得啦∼∼∼

bemily, hihirita, 記得上來報平安呀

複式洋房

Froggy_joe,

我聽到你咁講,都覺得好肉痛呀... :-(

我會上黎報平安的了...

侯爵府

Froggy_joe,

明白哂, thanks 係啦我聽到心痛

我一定會上黎報平安的

子爵府

我個係bb女, 我都知女仔比較小有小腸氣,
bb過多幾日一歲啦, 最希望佢身體健康,
做阿媽真係好偉大呀!

Froggy_joe 寫道:
唔知點解PM唔到俾你。
係大肚婆雜誌孕x媽呀~~不過都係無乜特別野講啫,問lee到d媽媽仲清楚。

你仔仔幾大?
[quote]
bobo620 寫道:

[quote]

珍珠宮

bobo620,
你囡囡係邊個位突出黎呀?佢痛唔痛?

複式洋房

我仔仔d鼻涕仲未好番,所以手術要改期呀,又要再排期,都唔知要等幾耐先可以做手術了...

首頁
12345...8

尾頁

跳至