產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老婆抱住個囡,一入車廂前面個男仔(約20幾歲)見到後面既我同我老婆,即刻行左去遠D去地方搵位坐,之後同老婆坐底講開BK呢度好多人都話D後生仔女成日爭位坐,之後我老婆即刻話,D內地人仲西利啦,插隊當食菜TIM....

最後我其實想為時下既年青人平反,其實年輕人也會讓坐的,只是係遇唔遇到

禁止訪問

回覆:星期六搭西鐵線經歷

男爵府

唉..我26WEEKS 啦, 10次得2次有人讓咋, 唔係扮訓覺就打機, MP3, 當睇你唔到

唯有企吓啦, 不過有時真係幾累

大宅

我日日搭西鐵返工放工,而家都見到有少少肚但唔係好大,明眼人一見到都知係孕婦,不過真係未遇過有人讓俾我,同我爭就大把

大宅

搭西鐵會讓坐既人真係少d,日日搭西鐵,好多後生仔女都係打機扮訓覺睇劇,就算望到我都扮望唔到!:;pppp:

大宅

暫時都遇過兩次有人讓坐俾我,我個肚唔係好明顯,我但求d人唔好撞到我,因為d人一見到有位時,就不停係你身邊衝過去

大宅

唔係刻意幫內地人, 不過我30多week, 有次上深圳, 係地鐵同巴士都大把人讓座, 到坐香港地鐵, 要搵個人讓位, 好難, 有孕婦企到九龍塘先有位。
其實香港人讓座意識好弱, 暫時讓座俾我既都係有小朋友的媽媽~係咪學校無教呢?唉~

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我而家36WK幾,之前真係冇乜人讓位架
係近呢幾WK個肚真係好凸先多左人讓
有後生仔女,有疑似內地女人,亦有老人家
加埋都有十次八次,其餘時間我多數都會總站上車
仲要如果冇位我就會等下架

別墅

我23wks,暫時一次也沒有人讓座……就算家人大大聲講我大肚,都冇人讓

大宅

我就好好彩,好多時都有人讓坐,
可能我細粒個肚又大。
不過讓既通常係中年女人,同夫婦,
依家差唔多9個月肚,只係一次有後生仔讓咋。

大宅

BK Milk勳章

唔係話自己係香港人都偏幫外人.....
但有時覺得菲傭同印傭見到你大肚都會即刻讓左俾你.....
雖然佢地黎香港打工,,,,知識/學歷無咁好,但都有基本常識.....
識得讓座俾有需要既人,,,,唔單止係孕婦,,,佢地對老人家都會讓座扶下....
反而香港人同大陸人搭輕鐵/西鐵等上車果時係見到車箱入面有位,,,
唔理你係咪大肚,,,就算見到你有左都即刻沖過去坐係到唔讓坐
一係扮訓覺/睇你唔到.......mouth:

別墅

我都係搭西鐵返工,都無乜香港人讓座,反而大陸人同印傭讓座俾我,仲有D關愛座成日俾人坐哂
因為公司有大肚制服,我索性着埋返工,但D人睇到都當你透明=_=

別墅

引用:唔係刻意幫內地人,+不過我30多week,+有次上

原帖由 jutma 於 13-04-22 發表
唔係刻意幫內地人, 不過我30多week, 有次上深圳, 係地鐵同巴士都大把人讓座, 到坐香港地鐵, 要搵個人讓位, ...
係呀教改改到d學校唔知教咩好嫁……
仲有而家d雜誌同電視淨係爭佬走光同埋爭產
唯有自己盡力教好自己個細路

榮 耀 的 王 是 誰 呢 . 就 是 有 力 有 能 的 耶 和 華 、 在 戰 場 上 有 能 的 耶 和 華 。

大宅

我覺得自己都算好彩, 平日返工時間十次裡面都有5~6次有人讓位, 但係星期六日就一次都未試過, d人只會用眼望望, 我心想, 望咩呀? 望左知道我大肚你又唔讓位你唔覺得醜我都鄧你慚愧, 快d扮訓啦, 無甘樣衰!!:;pppp:
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

BK Milk勳章

fionafiona 發表於 13-4-25 14:18
望左知道我大肚你又唔讓位你唔覺得醜我都鄧你慚愧
哩句講得好岩。

男爵府

2019勳章

我依家懷孕9個月,經驗所得,地鐵多人讓座。但西鐵讓座機率係0。我坐西鐵時一次都末遇過有人讓座。但求佢地睜大雙眼唔好撞埋黎。

大宅

2019勳章

叔仔日日搭西鐵返工, 早一兩年佢話西鐵線 d 人粗鄙冇教養, 我仲即時平反. 但大肚後發現西鐵同巴士都極少人讓, 好多時讓俾我坐嘅都係亞叔、菲傭印傭、 講普通話嘅後生仔女、就連比我更有需要嘅老人家都會讓座俾我… 久而久之, 我都唔望有人俾我坐喇, 淨係希望 d 人俾個有得扶住條柱嘅位我企吓就算喇

大宅

地鐵或輕鐵短途車就成日有人讓座,西鐵依啲長途車就成日比人推開搶個位坐,已經企埋一邊都仲要成日比人撞.

首頁

尾頁

跳至