自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+WChan+於+13-04-22+發表呢d客

原帖由 meko~ 於 13-04-22 發表
佢地完全認唔清自己不是高學歷專業人仕,佢地甘叫價,真係幾好笑

...
佢地係貨櫃碼頭係專業人士,出到去完全無競爭能力

侯爵府

回覆:班工人都幾粗暴

香港人最不願見到暴力,佢地咁做,香港人係唔會支持。
佢地要記住自己既bargain power係乜,堅持又要和平!!!!
加油!!!!

大宅

起初我覺得佢地爭取自己權益無錯既,但演變到今日咁,好唔認同更加係討厭,做得太過火啦!

mimikitty  agree  發表於 13-4-23 13:47

珊瑚宮

朋友講過,假如裡面係自己老公/老豆,為左家庭博命,會唔會咁睇佢地

家龍mA  ..有合理工資既人係唔會明..  發表於 13-4-22 20:08
ceomum    發表於 13-4-22 19:26

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得件事拖得太耐, 開頭幾理性都好, 到後來好容易變為激動, 甚至暴力.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

肥鴨媽媽 發表於 13-4-22 16:40
回覆 瑄婷 的帖子

而家d人下下都話要衝擊、衝擊、再衝擊先達到目標架嘛 ...
最好笑工潮關黃之峰咩事? 要揾埋佢出嚟講嘢? 擺明已經唔係工運啦, 俾人利用作社運籌碼, 工人成為棋子.

mimikitty  agree  發表於 13-4-23 13:48

男爵府

畀面勳章

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

由xx人一出黎,我就已經跟我媽說,又有班人入左棋局比人當棋子

mimikitty  agree  發表於 13-4-23 13:48

侯爵府

引用:Quote:肥鴨媽媽+發表於+13-4-22+16:40+回覆

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-04-22 發表
最好笑工潮關黃之峰咩事? 要揾埋佢出嚟講嘢? 擺明已經唔係工運啦, 俾人利用作社運籌碼, 工人成為棋子.
...
班工人欠缺組織力,一味只借外力,搵唔到自己既籌碼咁,佢地要學cx工會!!!

禁止訪問

引用:朋友講過,假如裡面係自己老公/老豆,為左

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Cammy3007 發表於 13-4-22 17:28
我覺得現在已經變質了, 什麼都要暴力解決, 教壞細佬, 而且, 我不是偏幫李生, 講出事實, 我公司出貨到外國是外國客人找船公司找船期, 一直都是大陸生產香港出貨, 現在有些客人已經要求我們直接在鹽田港出貨, 我估他們試了今次, 一定會一直用鹽田港, 到時更會一傳百, 其他客人都會用鹽田港出貨的了, 到時損失的是何人? 李生一早已投資了鹽田港

一早講咗香港已經唔係以前o既必經中轉港, 香港貨櫃碼頭地位今非昔比, 以前大批中港貨櫃車司機大部份亦已轉行了, 哩個係趨勢, 碼頭工人若然仲當自己係天之驕子, 係過於樂觀.

要減省香港人手, 除咗改喺其他地方上落貨外, 仲可以將碼頭機械化, 而家工人係迫緊資方一步一步行哩條路, 最終係工人自己連工都冇埋, 聽李X人講? 李X人最終只會好似對因最低工資而失業的老人家話:"仲做嚟做乜吖! 應該一早攞綜援啦!"

即係~李X人請客, 香港納稅人又再一次為佢埋單, 為李X人執手尾, 彩就李X人攞晒.:;pppp:

Wishsss  李X人  發表於 13-4-23 02:11
Helen711    發表於 13-4-22 19:11

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+13-04-22+發表朋友

原帖由 So碧 於 13-04-22 發表
如果係自己老公更加不會俾李卓人利用,俾李嘉誠利用完都叫有糧出,俾李卓人利用完分分鐘工又無埋,仲俾其他 ...
所以我同意佢地只係爭取加人工啫,付出汗水得唔到應有既薪金

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

象牙宮

肥鴨媽媽 發表於 13-4-22 18:27
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

由xx人一出黎,我就已經跟我媽說,又有班人入左棋局比人當棋子 ...

象牙宮

rilley 發表於 13-4-22 18:29
班工人欠缺組織力,一味只借外力,搵唔到自己既籌碼咁,佢地要學cx工會!!!

...

佢哋係應該靠自己爭取, 攞個雙贏方向, 畢竟, 勞方同資方大家方向係一致, 都係想早日解決工潮, 只係當中人工要傾, 但你加咗李X人入嚟, 無端端多咗李X人要攞埋佢自己o既着數, 佢方向點會同勞資一樣呢? 反而佢仲想勞資傾唔成, 搞得越禍越好, noise越大, 佢聲明越躁, 仲可以籌埋款, 所以可以解釋點解李X人將談判條件開到咁辣, 就係佢一直都唔想勞資雙方傾得成, 哩次工人俾人揾笨啦!

大宅

DoReMi媽媽 發表於 13-4-22 18:36
佢哋係應該靠自己爭取, 攞個雙贏方向, 畢竟, 勞方同資方大家方向係一致, 都係想早日解決工潮, 只係當中人 ...

大宅

引用:遊行可否和平進行,推碰撞擊樣樣齊,希望大

原帖由 瑄婷 於 13-04-22 發表
遊行可否和平進行,推碰撞擊樣樣齊,希望大家合作,不要令任何人受傷!
剛才經過夏 ...
示威左成个月。冇進展。比我乜火都出哂

家龍mA    發表於 13-4-22 20:15

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+瑄婷+於+13-04-22+發表遊行可

侯爵府

引用:Quote:原帖由+jsfamily+於+13-04-22+發表示

原帖由 So碧 於 13-04-22 發表
無進展?個基金籌左成600萬,都仲係派1500俾工人渣
吓!六百萬

男爵府

jsfamily 發表於 13-4-22 19:14

張心比己,我係班工人都火!跟本HIT全無誠意解決問題

家龍mA    發表於 13-4-22 20:16

用戶要求終止服務

打工仔都唔團結, 仲咁多人講風涼話, 唔怪得香港無良僱主可以咁惡

他朝君體也相同

家龍mA    發表於 13-4-22 20:18

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+瑄婷+於+13-04-22+發表遊行可

原帖由 jsfamily 於 13-04-22 發表
最衰係D有錢人擺姿態 連政府至今才接見工人

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

首頁

尾頁

跳至