婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我相信各位媽媽都知, 打機要適可而止, 但我屋企d人真係越來越過份!!
叔仔一向都日打夜打, 我都已經唔理佢, 亦無人話得佢聽...
老公之前打機打一陣, 叫做俾佢放鬆下, 我都無話過佢, 有時佢都會玩d BB games, 同大仔一齊玩...
99就去廁所沖涼訓覺都要打機, 平時就好小打, 咁佢係長輩, 又唔算過份, 當見唔到...
但係大仔一路大, 佢就成日叫住要打機, 我有時見佢乖都會俾佢玩幾分鐘, 當係獎勵佢
但呢幾個月, 屋企無論大既又好細既又好工人都好, 都將打機成為左生活既一部分, 無時無刻都係度打機(電話, i phone, i pad, nds) 放工返到黎衫都唔換打機先, 講電話都一路打一路講, 煮飯都一樣, 連食飯都打緊, 大仔見到都話要打, 飯都唔肯食, 我唔俾佢就搵第二個, 我99仲抱住佢一路打一路食飯, 我話唔得99就同佢撐腰, 老公都唔幫我, 因為佢都打緊, 62出聲都無人理佢...我有試過私下同老公講叫佢同99講唔好再咁縱佢, 佢唔理我><
我心入面有無數咁多句粗口, 當然無講出口啦, 再係咁我怕有一日我會忍唔住鬧人!!

水晶宮

我娘家除我老爸以外,全部人都打機,打左幾十年.
我自己後生時,打街機,由店舖開門打到人地收工,打足十幾個鐘.打到有一班人企係我後面睇我打機,學秘技.仲試過有人比錢我打比佢睇添.
兄弟姊妹既聯誼活動就係相約出街打機.
但係,我地又可以話唔玩,就唔玩,讀書時就讀書.
我地又人人都讀到書喎,又無咩近視喎.
我媽同我囡都打機.
So?
We are fine.

公爵府

方方媽媽 發表於 13-4-22 16:43
我自己後生時,打街機,由店舖開門打到人地收工,打足十幾個鐘. ...
用倪匡嘅講法就係,好嘅細路教唔壞,壞嘅細路教唔好

水晶宮

mugtaitai 發表於 13-4-22 16:47
用倪匡嘅講法就係,好嘅細路教唔壞,壞嘅細路教唔好

係呀.
其實好真架.
我囡都鐘意打機,但我地約定打幾耐就收機,或者要溫默書識晒先至開機,佢完全配合,OK架.
我囡仲會教我,要留意D咩野,先至會越打越好

大宅

睇開d啦~ 放鬆d

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

:
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:上樑不正下樑歪!! 真係激死我!!

屋會既wifi cut個左佢先。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

我明你呀,我老公前排都係機不離手,食個飯我啤到行都仲上網,我出左餐廳直情拆左電話粒電丟左佢。

我同老公講,其他時候都由得佢,食飯拎部機出來掛住打機好無禮貌,我唔想個女學到咁。小朋友眼晴仲發展緊,手機同平板電腦的藍光對佢地黎講太強了。你同你屋企要傾好管教問題。好明顯你仔仔而家覺得唔聽媽媽話都得。

侯爵府

引用:我娘家除我老爸以外,全部人都打機,打左幾十

原帖由 方方媽媽 於 13-04-22 發表
我自己後生時,打街機,由店舖開門打到人地收工,打足十幾個鐘. ...
打機打到入晒腦,勁呀!

別墅

打機打痴左阿,吃飯都打?你忍耐力真係好阿。。。。如果係我,我就頂唔順喇

禁止訪問

公爵府

方方媽媽 發表於 13-4-22 16:49
係呀.
其實好真架.
我囡都鐘意打機,但我地約定打幾耐就收機,或者要溫默書識晒先至開機,佢完全配合,OK架.
其實只要控制得宜,唔沉迷,打機亦係正當遊戲,冇問題

大宅

其實真係對小朋友有影響,而且個個長輩都打,你叫佢唔打都冇說服力啦

大宅

其實依家好多媽咪都係好多好多唔得,呢樣晤得個樣不可,但我個人認為適可而止就可以,好似講食野咁,我乜Q零食,野飲都會每樣俾佢賞試下,小朋友先會開心,何必足得咁緊呢?好好佢小朋友享受下佢呢幾年既童真吧la

首頁

尾頁

跳至