婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

...

偷懶喵星人    發表於 13-4-26 10:33
Cutemom0808  good sharing  發表於 13-4-23 17:59
manicheung  mouth:  發表於 13-4-22 21:44

公爵府

引用:追開我post既jm應該都知...我99煮野係好難

原帖由 希蘇甩 於 13-04-22 發表

追開我post既jm應該都知...
你真勇我真的不敢正面話99煮野不行最多食少d

珍珠宮

回覆:白痴心抱(9)

我覺得你聰明在願意反省同諗埋對方感受。你舊po我有睇,但無留言,因個陣我覺得你的做法只係爭到啖氣。我99煮野都一般,我老公覺得係美食的野我覺得難食到爆(家鄉野)。不過好彩唔同住,一星期一餐,咁小事無必要破壞關係。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

難食都比下面食少少,等99個心好過點!下次佢老人家都有心機煮!

伯爵府

唔係同住,其實咩都同我無影響,我從不吃99既飯,只扮下耶吃送,99認為我係一個唔食飯既人,成日講,佢都唔食飯既! 是但啦,我想講我只係唔食你煮既飯!所有飯都係格夜無擺雪櫃,但又唔係靠佢啖飯,我唔會同佢嗌交都唔會投訴c6, 最多背後同c6講句我唔食格夜飯,而且去親99到食飯一定會買補給品宵夜食,我諗唔係同住真係無咩必要要同99正面衝突

男爵府

mrschocolate 發表於 13-4-22 18:52
我覺得你聰明在願意反省同諗埋對方感受。你舊po我有睇,但無留言,因個陣我覺得你的做法只係爭到啖氣。我99 ...
以前比99恰得太勁, 死忍爛忍...忍到終於結左婚, 當下就覺得... "我過左門, 你仲奈我咩何" 然後就用盡一切辦法去爭返啖氣~
好喇, 終於成功左好多次喇.... 99比我gut到一橦都無, eh都無得eh...
但然後呢?
然後, 6299又唔會因為咁而對我好左, c6又唔會因為咁而煩少左唔洗再夾係我地中間...
相反6299四圍同人投訴我, 令到參一腳既人越黎越多... 所有事變得越黎越複雜...
我同c6就越黎越煩...

宜家我依然會用計仔去"對付"我6299...
不過出發點只會係務求唔得罪6299既情況之下解決件事,
唔會再無無聊聊為左啖氣。

男爵府

回覆 yl88 的帖子

個陣一心只係想將咁多年對6299既不滿表達晒出黎...所以完全無諗後果....

水晶宮

我就算聽到你62果番說話,我其實都唔會理咁多.唔洗上去食就仲好.

男爵府

conniecheung 發表於 13-4-22 18:56
難食都比下面食少少,等99個心好過點!下次佢老人家都有心機煮!

...
反正餐飯係咪都咁難食....起碼對住個蓮子蓉面口既6299, 總好過大家一齊鞋口鞋面啦~99幾唔中意你, 有人讚wo, 點都會心情好d啦.....

男爵府

方方媽媽 發表於 13-4-22 19:31
我就算聽到你62果番說話,我其實都唔會理咁多.唔洗上去食就仲好.
查實我聽到當下.....心裡面大叫"yes!!!!"
不過之後見c6唔多出聲, 咪多口問句"咁點啊..."

點知佢眼都紅晒咁同我講..."我都唔知可以點, 我呀爸呀媽又唔覺得自己有問題....你又唔會退讓....咁我可以點" 跟住就開始流眼淚

珍珠宮

係㗎,我老公成日話我對住長輩都乖乖巧巧咁,講個陣佢好開心㗎。呢d野真係影響夫妻感情㗎。

別墅

我老爺奶奶係嗰啲守舊思想兼開通嘅天主教徒。即係咩? 即係只有佢地岩,啲後生咩都唔掂囉。我完全明白嗰種嗌來冇用嘅道理。「得」 左佢地又如何? 呢啲長期戰爭來嘅,要維持家庭表面和睦不易呀。

大宅

回覆 希蘇甩 的帖子

嘩!你老公。。。。。。高招到呢!
唉。。。。。。。。。。。。。。!

邊個唔想父慈子孝呀!

邊個唔想一家人和和氣氣呀!

但是這是要相方面付出的!

一家人應互相尊重!互相體諒!互相包容!

相處時輸贏並不重要!

為咗啖氣當然傻!

自問盡了本份!問心無愧!

但長期在不公平的情況下相處!最後一定會爆!

所以我會和6299保持距離!!!

見面時保持笑容和禮貌!

佢有佢講!我有我做!

當然有困難時就會推C6去死!去解決先至真!

其實極不容易!平時要做好多準備功夫!

其中最重要的是夫妻感情要好!

先可以以下反上!但C6又唔會唔開心!

真累!但為了要大家都開心無法啦!

加油!

男爵府

pandafood 發表於 13-4-22 20:12
我老爺奶奶係嗰啲守舊思想兼開通嘅天主教徒。即係咩? 即係只有佢地岩,啲後生咩都唔掂囉。我完全明白嗰種 ...
老實講, 一係殺左6299, 一係6299過份到足以令c6斷絕關係, 否則, 你嘈.......嘈極咪又係要對住佢地....

男爵府

komai 發表於 13-4-23 00:28
回覆 希蘇甩 的帖子

嘩!你老公。。。。。。高招到呢!
我c6平時係hehehaha乜都無所謂既人...就算比人鬧完都可以嬉皮笑臉應對個隻...
我諗, 我同佢呀爸呀媽真係迫到佢埋牆角佢先會忍唔住喊....

對住6299, 真係寧願暗牙底唔鍾意, 都唔好擺上檯正面交峰...
千其唔好睇電視劇睇上腦...
以為鬥鬥下個6299真係會怕左你...
事實跟本唔會......

男爵府

人愈大,處事手法會愈嚟愈成熟

而家咁樣,你交足戲之餘又可以暗串奶奶發洩;唔點得罪老爺奶奶嘅同時,老公又開心,咁咪「和諧」囉

一家人,有時係要呃呃氹氹架喇
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

男爵府

yl88 發表於 13-4-22 18:43
你真勇我真的不敢正面話99煮野不行最多食少d
我都覺得真係好勁,我都唔敢講,不過我c6會直接同99講,我扮乜都聽唔倒

複式洋房

忍到就忍, 畢竟活左幾十年, 唔係一時三刻就改到,
嫁入去, 無理由要人地一家黎遷就返你轉頭

男爵府

小蜜豐 發表於 13-4-23 10:29
人愈大,處事手法會愈嚟愈成熟

而家咁樣,你交足戲之餘又可以暗串奶奶發洩;唔點得罪老爺奶奶嘅同時,老公 ...
最主要係...環觀身邊朋友, 同6299搞對抗既, 通常最後夫妻關係都無咩好下場~當然啦....除非c6自己都好憎6299又或者6299真係過份到過晒火位...例如爭大耳窿錢

男爵府

DauDauMM 發表於 13-4-23 10:43
我都覺得真係好勁,我都唔敢講,不過我c6會直接同99講,我扮乜都聽唔倒
個陣年少氣盛嘛....雖則只係半年前

首頁

尾頁

跳至