親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

每次自由行我都會揀國泰假期, 出發前48小時上網揀位, 好多位任揀, 但係今個4月頭我幫襯咗永安買淨機票 (其實價錢同國泰航空一樣), 但係上網揀位時, 竟然全機得九個位揀, 我8個人, 旅行社比咗中間兩行四個位, 冇窗口, 因為有小朋友同埋有D人未搭過飛機, 所以想揀3個窗口位, 打去航空公司問, 佢話旅行社hold咗D位, 打去旅行社佢又話D位係航空公司編, 佢哋冇權改, 我最終都改唔倒, 想問吓幫襯旅行社係唔係真係好少位揀

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:每次自由行我都會揀國泰假期,+出發前48小時

原帖由 maylmm 於 13-04-22 發表

每次自由行我都會揀國泰假期, 出發前48小時上網揀位, 好多位 ...
旅行社會幫"客人"拿位。跟機票類別。

我試過因平位"s"位。起飞前48小時上網同其他人一起搶位。(最后都只是有一個雙連位,另一位要坐前十行)。

寶石宮

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇人幫襯旅行社買機票遇過咁O既情況

冇計, 除非超早買, 唔係好多時都冇乜位㨂

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

12312 發表於 13-4-22 18:32
旅行社會幫"客人"拿位。跟機票類別。

我試過因平位"s"位。起飞前48小時上網同其他人一起搶位。(最后都只是 ...

我果D唔係平機票, 同國泰航空一樣, 去台灣來回連稅要$2650, 因航空公司只可最多一次買6張, 我驚買咗6張之後冇位, 所以幫襯咗旅行社

男爵府

我去年在旅行社買cathy,也是自動劃好晒,無位再揀。我也好彩,三個連位中間,其中朋友一個帶二個小朋友,只有二個連位,二小朋友怎樣呢?结果,她提早去機場,同地勤說,攪掂返。。我沒有跟國泰假期買,因為價錢比旅行社貴。國泰現在service,meal都差很多,去年因為它比馬航平幾佰才選。

伯爵府

maylmm 發表於 13-4-22 18:23
每次自由行我都會揀國泰假期, 出發前48小時上網揀位, 好多位任揀, 但係今個4月頭我幫襯咗永安買淨機票 (其 ...
我訂過 egl 自由行 CX 票同平時一樣上網攞位,你係咪旺季根本架機好滿,8 個人兩行好正常,你有冇準時 48 hrs 去check in ?

男爵府

回覆:JohnKeats 的帖子

我上年是暑假,全機full.準時二十四小時入去拿位,只有兩空位,我們一家中間三文字位,另一家只有兩相連位。今年我們不選擇國泰位 。

伯爵府

bebeyan 發表於 13-4-22 21:33
我上年是暑假,全機full.準時二十四小時入去拿位,只有兩空位,我們一家中間三文字位,另一家只有兩相連位 ...
CX 係 48 小時啊!THAI 係 24 小時!

侯爵府

JohnKeats 發表於 13-4-22 20:52
我訂過 egl 自由行 CX 票同平時一樣上網攞位,你係咪旺季根本架機好滿,8 個人兩行好正常,你有冇準時 48 h ...

當然有啦, 一到48個鐘就即刻上網揀位

男爵府

回覆:JohnKeats 的帖子

吾記得了,好似四十八。記得我前一晚等到十二時後,想快人一步。點知吾得,第二日返工第一時間開機做的 。

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

maylmm 發表於 13-4-22 18:46
我果D唔係平機票, 同國泰航空一樣, 去台灣來回連稅要$2650, 因航空公司只可最多一次買6張, 我驚買咗6張之 ...

幾時出發? 如果係$2650, 算平啦...

我31/3出發去台北, 有得選位, 有得改位, 老公個張機票改位改左去ECONOMY PLUS, 比商務位窄D, 比經濟位闊得多..

機票是$2200 +TAX $720 = $2920 我地坐CX的..

仔仔考完試就放監!

大宅

就算同係經濟倉,都有不同class,不同class的權利係不同,包括幾時可以劃位。

珍珠宮

BK Milk勳章

樓主嗰隻似係group ticket,所以根本只有1x個位中揀8個, 同cx holiday賣的價錢一樣係因為travel agent mark up 左好多

首頁

尾頁

跳至