婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實可以醫好多病,包括人奶媽最常有胸塞。
近排自己已經冇咁多人奶,但係都照塞,要靠穴位治療師幫我按通番。佢教如果平時pump唔清,你可以沖杯濃普洱加一粒黑糖(手指頭甲份量)飲,可以冇咁脹痛。
平時我們食得肉多,身體程酸性,飲咗佢可以幫你中和(佢係鹼性)(冇黑糖可用一包仔啡糖),乳腺唔會咁容易塞。酸性身體容易令血管/乳腺 塞。最好戎食牛肉,打針雞。

今日見到X地雜誌,有明星都睇穴位治療,我冇講大話嫁,明星睇果個唔知什麼門派,我識果個係西藏派。

人體有三佰幾個穴位,有一半係腳板底,醫師話唔好去做腳底按摩,因為按摩會按到穴位消失咗,在急救時找不到腳底穴位,就"閉"啦。我都係第一次聽,原來紅十字會有教學生,當有人暈倒時,除佢對鞋,佢個腳底某幾個穴位會脹起,這時最好幫佢掃一掃,咁會對佢有些幫助。十幾年前,我做過醫療輔助隊員,但係冇人教過這個知識。

大宅

回覆 Chu62384 的帖子

請問普通人飲普洱茶加黑糖都得嗎?都能把身體由酸轉鹼性嗎? thank you!!

大宅

引用:回覆+Chu62384+的帖子請問普通人飲普洱茶加

原帖由 花花2006 於 13-05-07 發表
回覆 Chu62384 的帖子

請問普通人飲普洱茶加黑糖都得嗎?都能把身體由酸轉鹼性嗎? thank you!! ...
可以,食得很多肉的人仲要日日飲多啲!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

飲普洱茶唔加黑糖有冇同樣功效架?

大宅

引用:飲普洱茶唔加黑糖有冇同樣功效架?

原帖由 lovebobo 於 13-05-07 發表
飲普洱茶唔加黑糖有冇同樣功效架?
都有,但鹼性很少。加咗黑糖,鹼性會變很多。啱啱醫師俾咗一大包黑糖俾我。

首頁

尾頁

跳至