夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb出世一年,我成日都覺得辛苦。
我要返工。日頭工人湊,夜晚趕返屋企有直車唔搭搭小巴去街市買魚比bb ,趕返屋企拿拿聲沖涼食飯同bb 沖涼。
生左咁耐,我阿爸阿媽好少過黎。因為我地住好遠。
我好想搬近我爸我媽。咁多個人睇bb
同幫輕下。但佢唔鐘意。佢唔想搬。我覺得佢無諗我幾辛苦。我一晚晚晚醒幾次因為bb 喊或幫佢蓋被但佢唔會起身。
佢話搬去我個屋苑佢唔鐘意,我話,好多人搬因為有老人家照應唔係諗自己鐘唔鐘意個屋苑。講親佢就發脾氣。我好唔開心,人人都話我壓力大到抑鬱但佢好似無咁感覺。生左一年我一次都無自己出去食飯見朋友覺得好內疚。佢完全無呢個諗法。入咩學校點教佢亦無諗。

水晶宮

引用:Bb出世一年,我成日都覺得辛苦。我要返工。

原帖由 Cajes 於 13-04-22 發表
Bb出世一年,我成日都覺得辛苦。
我要返工。日頭工人湊,夜晚趕返屋企有直車唔搭搭小巴去街市買魚比bb ,趕 ...
咁搬去你6299附近OK?

天空之城, 快樂之地

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你都有工人啦, 仲嫌辛苦, 難為好多冇工人既在職媽媽呢

子爵府

回覆 vivibabyvivi 的帖子

同意

大宅

如果你做全職媽,他養唔養得起頭家? 如果可以,試試做全職媽,有工人,日子應該好過很多。

瑪瑙宮

點解工人唔幫 bb 沖涼?
中午 lunch 去買定魚得唔得?

大宅

回覆:這是我問題嗎

其實樓主即辛苦係辛苦在另一半對佢既唔體量,唔係因為湊仔。

大宅

其實個個阿媽都會有你嘅感覺。。。我都係在職,阿女頭四年,我未試過可以瞓加埋多個五個鐘,有時直頭冇得瞓!我只可以話,攰攰下就慣!你有工人已經唔錯!我每日喺阿媽度帶阿女來回。。。因為怕阿媽攰,好多嘢要自已預備埋!我近一,兩年先可以朋友食飯咋!如果老公唔想搬,大家就下囉!無謂搞到咁彊!你話你老公唔理,大部份阿爸都係咁。。。。我嗰個都係,淨係叫先郁!都好過叫都唔郁啦!慢慢就慣架,我而家有得瞓都瞓唔得晏!

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

你會唔會將自己迫得太緊,
我小朋友都歲幾,
之前又係放工去買餸,返屋企幫阿b沖涼,
我唔知你工作時間,
我係幫佢沖涼,姐姐煮飯,
之後姐姐餵飯,我同老公食飯。。。
之後姐姐食飯,但好多時都係bb食完阿先生先返到。。
食完飯我先沖涼,再同阿仔瞓,
我個姐姐半夜都聽唔到阿仔喊,明白你辛苦,
但佢大個啦,可以俾啲野姐姐做,
我有時會同朋友出去,放佢同姐姐一齊,等先生返黎再叫佢買飯食,當然我會幫阿仔沖涼先出去,
因為幫他沖涼係樂趣。。哈

大宅

盡可能同老公傾下,如果你長期受咁大壓力,好大可能會有更加唔開心既事發生。

大宅

回覆:homeuser 的帖子

佢唔想我唔做。我揾多過佢。

大宅

引用:點解工人唔幫+bb+沖涼?中午+lunch+去買定魚

原帖由 Nancy20090615 於 13-04-22 發表
點解工人唔幫 bb 沖涼?
中午 lunch 去買定魚得唔得?
我都知自己對自己好有要求。我浯想工人同佢沖涼。我唔係認為洗野抹野辛苦。姐姐放假我都無覺得點。我只係覺得好孤獨。難聽講番屋企趕頭趕命快快趣因為個個都未沖涼。連去廁所耐d都無。但佢日日都晚晚嘆。覺得我地世界好唔同。

大宅

引用:其實個個阿媽都會有你嘅感覺。。。我都係在

原帖由 yanyuenbb 於 13-04-22 發表
其實個個阿媽都會有你嘅感覺。。。我都係在職,阿女頭四年,我未試過可以瞓加埋多個五個鐘,有時直頭冇得瞓 ...
我會以你為鑑叫自己加油。我成日同自己講唔依賴人。姐姐放假番黎前幾日好記得佢講好囉可以比番姐姐搞囉。我好反感。個女係姐姐既?或者所有男人都係咁。傳統就話男人揾錢女人打理屋企。但今時今日大家都要返工,點教點養打理頭家唔係要一齊努力?

大宅

Cajes 發表於 13-4-22 23:11
佢唔想我唔做。我揾多過佢。
咁可唔可以工人同bb都係你父母那裡,你週末才接回來?不過你要忍受得同bb分開,父母體力要能應付,老公又唔反對。

大宅

Cajes 發表於 13-4-22 23:14
我都知自己對自己好有要求。我浯想工人同佢沖涼。我唔係認為洗野抹野辛苦。姐姐放假我都無覺得點。我只係覺 ...
很明白你那種獨力支撐的辛苦及對c6的憤怒,但傾可以傾,如果他是個自私人,你只能想想各種沒有他配合的舒緩壓力的方法,如果強求從他那裡得幫助,會更憤怒。

瑪瑙宮

Cajes 發表於 13-4-22 23:14
我都知自己對自己好有要求。我浯想工人同佢沖涼。我唔係認為洗野抹野辛苦。姐姐放假我都無覺得點。我只係覺 ...

明 ge, 因為我 c6 都係大爺一個. 所以提議一 d 方法比您, 辛苦得黎都可以叫舒服 d .

可以 modify 個日常 schedule 令自己無咁辛苦, 而您唔去 modify , 就唔係人地問題.

又唔想姐姐沖涼, 姐姐又唔負責買魚, 咁請姐姐黎做咩, 不如自己湊, 星期六日請鐘點幫您大洗, 您全責湊 B, 會更適合您.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Nancy20090615+於+13-04-22+

原帖由 Cajes 於 13-04-22 發表
我仔幼兒期我都係咁,工人未幫過亞仔沖涼,我都係放工去買第日嘅餸,因我唔放心工人帶埋亞仔去街市,之後再返去食飯同仔沖涼....我老公都唔幫手,佢鐘意睇電視同聽下歌。你要自己調節心態,我從不覺得老公好嘆我好辛苦,因為我enjoy為亞仔做的一切,同佢沖涼好爽又有得親子,又可以睇下有無整親手腳之類。我視回家接手揍仔為一大樂事,自不然不會投訴,係咪?!

大宅

引用:Quote:Cajes+發表於+13-4-22+23:14+我都知

原帖由 Nancy20090615 於 13-04-23 發表
因為日頭無人睇呀。奶奶黎都係帶bb 落下樓下。我唔想依賴奶奶。因為坐月個陣佢黎我屋企住我覺得仲大壓力。

大宅

引用:Quote:原帖由+Cajes+於+13-04-22+發表我都

原帖由 麟媽媽 於 13-04-23 發表
我仔幼兒期我都係咁,工人未幫過亞仔沖涼,我都係放工去買第日嘅餸,因我唔放心工人帶埋亞仔去街市,之後再 ...
其實我都有怪過自己點解我唔覺得反屋企湊女係樂事。有時一諗起我一踏入門口佢就喊我好大壓力好驚連屋企都唔想入。可能我本質都唔係話好鐘意小朋友果d. 我絕對唔係唔鐘意自己個女。其實成日掛住佢事事以佢為先。可能我只係身邊人無我咁緊張。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+麟媽媽+於+13-04-23+發表我仔

原帖由 Cajes 於 13-04-23 發表
其實我都有怪過自己點解我唔覺得反屋企湊女係樂事。有時一諗起我一踏入門口佢就喊我好大壓力好驚連屋企都唔 ...
你無得要求老公同你一樣咁緊張,你自己有要求想自己親自己去買餸同bb沖涼,係你自己選擇無得怨,做得辛苦咪改下形式(如兩日買一次餸),換樓係大事,唔好迫你老公啦!其實最好可降低小小要求,例如返到去睇住工人幫b沖涼,你自己咪無咁辛苦law!有人工就應該善用去幫輕自己,湊b係漫漫長路,要找個唔係太辛苦既方法!

首頁

尾頁

跳至