母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位,我已經成功全人奶餵了大女十個半月,本來目標係一年,但感恩係在這個時候有左小B.現在只有6W,我的奶量大减,但仍能勉強供應早晚兩餐,因為剛剛驗到,未能咁快見到婦產科医生,只詢問兩個家庭医生,一個叫我繼續餵到無,一個叫我停,大家有無經驗分享?不過我真係好唔捨得全人奶的日子~~

別墅

回覆:popomama2012 的帖子

泵奶嘅時候會唔會肚痛?

大宅

回覆:rabbit0430 的帖子

暫時未有

大宅

回覆:popomama2012 的帖子

停啦,我朋友有咗照餵,佢作小產,因為餵奶令子宮收縮,好危險呀

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆:懷孕中的媽媽可否繼續餵母乳?

要睇個人身體情況。如果你餵奶既時候子宮唔會痛,又唔會見紅,其實係可以餵到生。但你一留意到子宮收縮勁到痛,就唔好餵,要停。我既經驗係……我囝十一個月大時我有左,啲奶收得好快,一直埋身既佢奶癮好大,啜密左,搞到我有時feel到子宮會痛,同埋有試過見紅,我好想keep住餵,但最終慢慢幫個囝戒奶,佢十四個月大就全固體,唔洗再飲奶,不過我見佢有時飲鮮奶飲得好開心,就覺得佢係仲係好想再飲媽媽奶。我兩個幾月之後就生第二胎,到時再俾返媽媽奶大囝飲。

大宅

回覆:懷孕中的媽媽可否繼續餵母乳?

恭喜唒!我都想再有Bb,一直未黎M, 我個女都好大埋身引〜我表姐之前又係餵人奶中,有咗唔知,冇咗個Bb, 唔知係咪同餵人奶有關??

別墅

回覆:mskingsir 的帖子

我想知有左幾耐,先會突然收奶?

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆:rabbit0430 的帖子

我個時以為自己就黎m到,所以先少左咁多奶,但後來發現遲左未黎而啲奶又一直少,跟住就check到中左。可見有左好快就少奶,一個月時間左右吧!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊