在職全職

跳至
[全職媽媽] 有工人的ftm

首頁

尾頁

大宅

我係ftm想請工人,因11月生小b,到時大仔只有2歲,怕自己搞唔掂. 但agent 話我呢個case 基本上無完約工人會做,只有搵海外無咩經驗的。菲的agent費現在好煩,只有請印。咁係咪通常都溝通唔到? 好擔心。。。
最近見左個5年完約印,無湊nb 經驗,但基本煮食清潔應無問題,年紀大,感覺老實。請得過嗎? 還是應該等有湊小朋友經驗的???

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章

去論盡家傭版睇吓, 應該多啲JM幫到妳

民房

BK Milk勳章

香港本地完約果d一定唔始淰 距地好揀工

我依家個賓姐係海外姐姐 雖然好遁 但勝在肯做

海外姐姐雖然要教 要跟的好貼 但你係全職媽 我覺得可以

我姐姐都湊兩件 無星期日放 到依家大吉利事講句

都有70分呀 !

大宅

引用:我係ftm想請工人,因11月生小b,到時大仔只

原帖由 nurse_a 於 13-04-23 發表
我係ftm想請工人,因11月生小b,到時大仔只有2歲,怕自己搞唔掂. 但agent 話我呢個case 基本上無完約工人會 ...
湊小朋友,你有經驗可教她,佢成熟啲,穩陣啲唔係會好些嘛?

大宅

回覆:有工人的ftm

我就係唔知呀,因為未請過工人,所以想問下有經驗的媽媽。家傭版個邊大部份都話有湊小朋友經驗好。。。我覺得呢個工人有點蠢,但就好老實,不過來左5年廣東話都係好差咁。令我好怕海外印仲難溝通。最衰而家請賓好煩,個agent 費唔知邊個俾

洋房

回覆 nurse_a 的帖子

哈佬,我本身有個仔係自己揍既,係1月頭都諗緊...驚自己揍唔到兩個,於是都係請工人,

不停咁上黎睇下點請工人攞D料自己參考下,因為工人呢家野真係好多負面野,我睇到都驚...
但最終都係搵左個海外第一次黎既23歲印印(佢自己本身有個女),貪佢夠白紙一張由頭教冇得比較。

我岩岩3月生左個女,到個女三星期大時印印就黎到我屋企開工喇,開頭諗住印印幫我睇仔仔,點知阿仔識野唔跟印印,唯有調轉比妹妹印印揍(有D擔心),
但因為我本身冇返工,開頭都係日日望住佢既,做咩我都知道,但見印印都幾細心同小心!

佢地唔係蠢,只係溝通上有唔明所以先做唔到你要求,
所以我都努力咁用動作/手勢/重複既說話/自己試範...等等既方法令佢知道我想佢地點做(不過真係要做3~4次唔好怕煩)

我都係第一次請工人,而家佢黎做左1個月,暫時都合格。
不過之後日子未知之數就有待留意了

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個人認為請工人真係好睇彩數(最好請生過細路嘅)、同一開始你點trained佢!我屋企第一個姐姐就係我個陪月幫我trainde而且佢學、肯做、又醒目好多時教一次就識,煮飯煲湯70分、家務清潔、揍NB都有80分自從陪月走咗之後就申請埋佢個妹過嚟(未結婚)感覺上都ok幾純、仲係大學生!除咗清潔就樣樣都非常之一般!所以我建議樓主如果要請oversea、最好要喺BB出世前幾個月就要嚟到因為當BB出世後你真係教唔到咁多

公爵府

我工人都冇湊nb經驗,依家大b 2歲幾細b 4個月,我自己全力湊細b,餵奶氹訓覺全部我做,試過叫工人幫手餵奶但佢餵唔掂,所以佢負責煮飯做家務陪大仔玩,我仲會自己同2個仔沖涼

大宅

回覆:gimeichan 的帖子

哈佬,多謝你的分享,我估我大個仔都未必肯跟工人,因為到時都成2歲了。大個個又唔擔心,因為過多幾個月讀nursery. 尋日同呢個工人的現任僱主通過電話,佢僱主俾佢的評價都好正面,基本上我唔使擔心清潔同煮食問題。只係想貪心少少,希望佢都跟到換片餵奶,有時我行開下都得

大宅

回覆:Winnie_1210 的帖子

呢個工人有個15歲的女,我估湊bb的事已經太遠古了。。。 希望你的工人繼續乖同聽話

大宅

回覆:emimi 的帖子

我覺得沖涼呢d都係自己做比較好,一來可以睇到皮膚好唔好,二來親子。你工人點解會餵唔掂奶????

公爵府

引用:我覺得沖涼呢d都係自己做比較好,一來可以

原帖由 nurse_a 於 13-04-27 發表
我覺得沖涼呢d都係自己做比較好,一來可以睇到皮膚好唔好,二來親子。你工人點解會餵唔掂奶????

...
好彩我大仔好易跟人,工人都算有心機陪佢玩,但冇咩耐性餵奶,bb好多時食奶會中途停下或訓著左,佢就停手話bb食飽,我餵bb每餐食5安但工人只餵到3安,所以我都唔放心放低bb俾佢,下午我會餵完奶同大仔去公園,玩完趕返屋企餵下一餐。仲有工人成日塞bb食奶咀,明明唔眼訓都拍佢訓,話過佢幾次都係咁,唯有自己湊哂

複式洋房

你的CASE同我一樣... 完約的實請唔到, 不過海外未必唔好. 都係睇彩數!

首頁

尾頁

跳至