烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我未嫁時從不煮飯,嫁左後都什小煮飯,宜家有左bb差不多1歲了,他可以開始跟我們一起吃飯,所以我都滴起心肝學煮下飯,煲下湯俾老公同BB~但唸來唸去靜係唸到豉油雞翼,蕃茄蛋,炒菜,
有無啲唔太覆雜既食譜可以提供我呢?
我會努力學架,謝謝

男爵府

回覆:唔該幫幫忙~

芽菜炒魚片,魚肉蒸豆腐,叉燒炒蛋,九菜花炒肉片

珍珠宮

菜芯炒牛肉-洗淨菜芯,切段,沥乾。牛肉沖洗,用廚紙印乾,用少少豉油,糖,略醃。用幾片薑起镬,加牛肉略炒,加菜心拌勻,於镬边贊少少洒,加幾湯匙蠔油,拌勻,冧镬蓋,中間炒幾下至菜熟便可。

男爵府

蒸水蛋或者 雞蛋肉餅,蒸魚,蒸蒜蓉豆豉排骨,蒸餸最易!

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

煎釀豆腐

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

陳皮燜鴨

翡翠宮

甜梅菜蒸肉餅,炒鮮魷,鮮蝦炒花膠,蒸倉魚(加豉油蒜汁),蒸魚加鼓油蔥絲(扁\"patpat\"唔記得叫乜名)........

翡翠宮

泡菜炒豬頸肉/肉片,醋木耳絲免治肉超簡單快捷又好味

ps 同是新手,以上都唔難

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實呢版有好多分享都係唔難架,你有時間慢慢睇下一定學到,
烹飪冇捷徑,只有實習再實習,做下筆記,衰咗嘅記低邊度有問題,
下次避免就得,好多餸菜都係大膽假設小心求証反覆嘗試中創作出嚟。
有問題可以開帖問,呢度好多JM會答你架啦,加油。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

洋蔥豬扒,咸蛋蒸肉餅,豆鼓蒸排骨,日本咖哩或粟米雞扒/雞亦/豬扒,肉碎炒矮瓜,蒸水旦(放蟹柳、金菇或肉碎),义燒炒旦,蒸咸雞,煲蕃茄薯仔西施骨湯。我都係煮左幾個月咋,上去bk睇多d,好快多幾選擇。

大宅

多謝你地啊,
我會將你地意見逐日分開煮,
其實魚對我來講都好高難度,好驚血,又好驚洗,哈哈哈
連肉餅應該買咩豬肉先好食都唔知,哈哈哈,要去豬肉舖問人xD
新手們,一齊努力啊

首頁

尾頁

跳至