婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同老公同姑9聽完後,決定為bb買迪士尼美語教材,毎個月供千幾蚊,我都覺得負擔到(雖然得老公返工,萬零蚊個月)點解個個都咁多意見呢。。

我老爺,我媽同阿妹都話吾洗咁早俾bb學英文,得3/4個月大,咁早學到d咩,1歲先學就差吾多。唉,講極佢地都吾明,,依家又吾係要bb坐定定係度聽書,之不過多個途經一邊玩一邊學英文,,等佢記憶多d同接觸英文啫。咪當興趣班囉,無論點講都話吾洗咁早學。。嘥錢。。話儲多d錢大個先學都吾遲。。。

我媽又同我講,話我老爺吾多歡喜,因為我約人幫bb整手腳模同簽約都冇同佢講,冇商量就自把自為決定。。大佬呀,我地做人父母都係想幫bb做d野做紀念啫,都要同你商量得你同意?又吾係用你錢,只係借左你廚房同用左d熱水啫吾同我地兩公婆要做咩都要得你地同意先做得?咁同房又洗吾洗問過你先呢。。
簽約又係。。我已經同佢講,話當日有人上黎講解同埋同bb玩下教材。我都有叫佢一齊聽,佢又吾肯,入房睇跑馬仔。我地都係聽完佢講,覺得吾錯先簽約,又話我地吾同佢傾過先簽,啫係吾尊重佢。。唉。。叫左佢聽,佢又吾肯,事後又咁多野問咁多野講,我吾係尊業人士,邊答到你咁多問題先得架。。總之就係話我地咩都吾同佢商量吾同佢講。。真係#%&&@&&出晒黎。。家下個仔係我兩公婆既,點教育點用錢都係我地決定架啦,吾通返咩幼稚園,學咩興趣班,讀邊間學校都要問過你?你又吾識咁多資料,又吾似我地會上網查資料,周圍問人學校如何。。老爺你真係覺得你識既多過我?你講既就一定岩??雖然你食鹽多過我食米,但依家世界變,好多野你吾事先準備,邊夠人爭呀,,我都係想個仔識多d,可以入間好學校啫,吾通你真係想個孫是是但但係求奇一間學校咁讀書就算?(我老爺性格係咁,咩都要同佢講,最吾鐘意人地自把自為,佢講既野就係道理,我地講既就係放屁,思恥想仲停留係舊時代,所以我姑9成日同佢嘈,好彩有姑9開解我,我先冇咁吾開心)咁就吾會有band1同 band2,3學校之分啦我妹又話俾幾千蚊去學同用$20去買英文cd聽有咩分別,仲叫我帶bb返教會仲好,大把人教英文,又話我同老公得中學學歷,叫我地讀d書先教bb英文,佢讀書多過我地。佢講既係有point..噢,賣葛。好想死,吾想再同佢地嘈
我老公又係咁講,我話:你又吾早講,琴日已經問你想吾想簽約,你吾想就算,我冇問題。佢又吾出聲,淨係識講你想簽咪簽囉(一面無奈樣)一睇佢樣就好想打獲佢,,係咪男人黎,叫親佢做決定都係咁,真係好想@$&*%#佢做老公既,好多野都吾識去做,又吾幫我。真係覺得好孤獨囉

心中好多野想講,難以盡數,講住咁多先。。不喜勿插

SUSANNA  早知我買比你LA, 我買比人都係六千FULL SET, BUT SO LATE  發表於 13-4-26 10:38

男爵府

引用:我同老公同姑9聽完後,決定為bb買迪士尼美

原帖由 heather1106 於 13-04-23 發表
我同老公同姑9聽完後,決定為bb買迪士尼美語教材,毎個月供千幾蚊,我都覺得負擔到(雖然得老公返工,萬零蚊 ...
BB做手模腳模都要同佢講

男爵府

回覆:heather1106 的帖子

係囉,雖然我整當日先同佢講,但都算同佢講左聲,吾會覺得失驚冇神有人上左黎呀。。而且呢d小事兼係我兩公婆想作為我地日後紀念啫,,不過我老爺係個好傳統既人,或者佢驚會有咩事掛。。佢同我講,我99死可能係去探過佢媽媽病有關,因為我99有癌症,又去探病左既人,吾好。。。所以同我講,吾好亂去探病,,我問:如果我婆婆有病,我可吾可以帶埋bb去探佢。佢話梗係吾得啦。我再講:但我婆婆係有長期病痛,例如心臓病,血糖高。算吾算?佢就話咁就ok,都可以。。但我好想同佢講,我最錫我屋企人,大吉利是講句,如果佢地有咩事,就算要離婚,我都要去探佢地

大宅

回覆:好吾開心囉

雖然你妹用詞比較差,但佢講得唔係無道理,其實在屋企播D BB英文歌,同佢唱0下玩0下都得,依家反而放多D時間陪佢,教佢生活技能更重要,而且如果每月用千幾蚊供套美語世界的話,我情願留D銭同佢大D返playgroup。仲有,我覺得有D唔尊重同關心你62喎,無錯,你老爺係唔識搵資料,唔知邊間好,咁就代表乜唔洗講,有奌那個喎,有時老人家都想參與,但你連機會都唔比,一句唔識就band 。小朋友事宜係當然係你哋決定,但別人意見你都學0下要接受的

男爵府

回覆:heather1106 的帖子

雖然我不認同咁貴買那些教材是物有所值,但我堅持一家一主,各自為政,你覺得有用就買,咪理人咁多,樣樣都會有人持相反意見,你唔買亦有人會話你咁都慳,你自己知自己的育兒方針就堅持好了。

男爵府

對於萬零蚊收入嘅家庭,美語世界真係大貴。你真係好錫個bb。

男爵府

回覆:miss0217 的帖子

我斬有咁諗過,但我吾識用方去教小朋友,依家有途徑又有方法教我去教小朋友,咁我起碼吾會吾合點教。。我都想慳錢,但如果可以套落小朋友身上,又可以實踐,我覺得值得。。因為除左教材,仲會不定時可以參加playgroup。。又有專人上門同bb學英文玩游戲,,條數都係返度。。而且我係好聽老爺話,屋企事佢話1就1。有叫佢一齊聽下人地點介紹內容,係佢寧願跑馬仔都吾願坐企聽下。。如果簽約呢件小事都問過佢肯吾肯,咁樣我地兩公婆好冇話事權。咁佢又吾坐低聽,咁佢未必知道我地買教材既原因。。而且果刻我真係覺得買吾買係我地兩公婆事,又吾係下下都需要佢落決定麻,,所以我地3個商量過先決定。。除左呢件事,我做咩都好尊重佢,連我媽同朋友上黎探我,我都問晒全家人,包括老爺,姑9同大伯先俾佢地探我,就算我買菜心都要問過佢買邊種,因為佢吾鐘意我簡果d,就連煮送都要跟佢講,例如西芹炒豬肉好過雞粒,炒茶一定要放水入去滾先好味。
如果吾跟佢煮,佢會吾多鐘意食。。。壓力好大力,佢講咩我從來都冇駁過佢咀,有時仲兩公婆坐定定係全屋人面先俾佢話。做新抱都算吾話得啦,咁樣忍法。。

男爵府

回覆:RockMusicLover 的帖子

好多謝你,我好讚成你講既野,屋企事我當然睇老爺頭,由佢話事,就連拜神買咩生果我都問過佢。但去到教育bb就關我地兩公婆事啦,想要返bb教育自主權都吾得?話晒我地又係人父母,都已經係成年人,雖然一齊住啫,但我地吾一定樣樣都要問過佢先做得掛

男爵府

回覆:Sicitsoi 的帖子

我地冇咩讀過書,明白興趣要自小培養,有機會我地又負擔到,當然想佢學好d。。我吾想仔仔大個左學佢爺同老豆,逢跑馬日就追住個電視機吾放。依家仲成日係bb面前開住電視睇跑馬仔,耳濡目染雨,容乜易一見到一聽到跑馬就興奮。下下出街食飯都幾百蚊,慳埋都夠供一期。我老公好鐘意落街食,同老爺一樣,係食方面好捨得

水晶宮

回覆 heather1106 的帖子

個人覺得搵萬幾蚊買呢套野真係幾貴....不過你負擔到其實唔駛同佢地講,
但有個問題係你地係咪同住, 如果係就煩D......

伯爵府

做d成果比佢地睇囉咁

男爵府

回覆:luckybaby2011 的帖子

係一齊住,所以先會咁。。

大宅

我覺得我個仔嘅任何嘢都只會同我c6商量,其他人冇需要知會,除非我想 。可能你一向尊重佢,乜都問佢、跟佢,咁反而種慣佢,所以依家唔識分粧閒。其實你都知主權在你手,呻下好啦!唔洗唔開心。佢哋可以繼續覺得美語世界冇用,但不用想討論下去啦,樓主自己覺得有用、負擔到咪ok囉!

男爵府

回覆:shpfamily 的帖子

yes,所以我決定要努力教導bb,好好利用教材。我同我妹講:點嘈都冇用,咪睇下2年後會點。佢話:就算兩年後bb英文好叻,都係因為1歲後先學識,吾係3,4個月就學到我夠知bb咁細吾識講英文架啦,不過係等佢玩多d,記憶多d,咁1歲後學都快d呀

shpfamily  AGREE, 早買早享受. 第日學英文易D  發表於 13-4-23 11:14

男爵府

回覆:luckybaby2011 的帖子

佢地吾係驚我地負擔吾到,係話我地太早俾bb學英文,咁細個咩都學吾到。好冇謂。1歲學都吾遲

水晶宮

回覆 heather1106 的帖子

BB教育當然由你地話事, 不過一齊住生活習慣真係要適應。其實你地經濟算唔算充俗呢?小朋友出世好多錢要駛....個個月供條數都幾甘....
可以既話好女兩頭瞞啦, 老人家好難接受一個細路要用咁多錢架..
講真以前好多細路都係天生天養..

好似我叔仔, 用幾千蚊影大肚相同BB影相, 又搞成十圍百日宴, 又買幾百蚊件衫俾B, 但一個仙都冇俾99,
99雖然好錫佢, 但都會呻同好肉赤囉...

唔好唔開心, 人人價值觀唔同...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

幾萬蚊買套教材, 老人家無論如何都會覺得肉赤的, 佢地嘅反應係正常的.

話時話, 呢類教材, 係要照顧者好有恒心同規律咁播俾BB睇/聽, 同佢温習的. 我自己同好多朋友都有買過教材(廸廸尼或其他牌子), 但大部份人(包括我自己)都堅持唔到, 玩幾個月就放棄了, 你要堅持啊. 至於果D playgroup同專人上黎同BB玩, 你唔好寄望咁多, 遲d你體會到.

男爵府

回覆:melun 的帖子

係囉,我都吾想同佢地嘈,我媽佢地就驚我地嘥錢,咁早學吾到d咩,我老爺就覺得我地吾尊重佢。兼太早學英文。。不過我真係好想俾bb接觸多d英文。雖然我兩公婆都係20出頭,但吾代表我地所做既野吾岩。。。最難搞都係我老爺,冇得改變佢任何野,我知道只要同佢嘈,我地關係都會變差,所以好多時我都忍佢。。因為我只要諗住一樣野,就係係我老爺俾錢我地結婚,俾房我地訓,所以我吾可以同佢嘈。。。

男爵府

回覆:tantanmama 的帖子

我係全職媽,所以我會好勤同bb同教材,d playground同專人上門真係吾好架!??

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至