自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6一向都零EQ,未有小朋友前佢都會盡量就我,囡囡出世之後我覺得佢嘅態度就180度轉變,成日郁啲就發我脾氣,個女曳又發,嘔又發,跌親又發,成日黑口黑面對住我,我有時真係以為自己嫁咗個非洲土人。同埋唔知做乜鬼轉咗用身體語言溝通,例如叫你攞嘢只會用手或頭示意,唔會講佢想要咩,我問佢係咪要嗰樣嘢,有時講咗幾次都唔中,佢就又發脾氣,用鬧人嘅語氣話我知想要咩。我地不嬲都唔係話咁多嘢講嘅人,亞女出世之後就更少,佢一開口,唔係命令我做嘢,就係窒我,再唔係就鬧我,果時我真係好唔開心,成日喊,亦諗過死,不過好彩我冇勇氣,同埋我唔想阿媽傷心,所以至今還健在,後來有次我終於忍唔住喺佢又發我脾氣時,喺佢面前大喊,講出我嘅內心感受,包括想自殺,佢先至檢討下,脾氣好咗啲。但始終江山易改,品性難移,佢依家都會成日發脾氣,只不過係發個女多啲!

侯爵府

回覆:你會唔會覺得生完之後老公對你差咗?

無喎,從來無差過,仲越來越好

偷懶喵星人    發表於 13-4-23 18:04

男爵府

畀面勳章

我都覺得冇差到, 仲好好...

水晶宮

畀面勳章

咁又無喎。仔女細時好忙、仔女大咗仲忙,我都唔得閒理佢。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會的,佢會多咗幫手照顧小朋友,但又唔覺得對我會差咗的

寶石宮

引用:唔會的,佢會多咗幫手照顧小朋友,但又唔覺

原帖由 wcpcelia 於 13-04-23 發表
唔會的,佢會多咗幫手照顧小朋友,但又唔覺得對我會差咗的
我老公都係

wcpcelia    發表於 13-4-23 09:36

水晶宮

你地就好啦,c6對我麻麻比以前差

子爵府

引用:C6一向都零EQ,未有小朋友前佢都會盡量就我

原帖由 PINKBABY 於 13-04-23 發表
C6一向都零EQ,未有小朋友前佢都會盡量就我,囡囡出世之後我覺得佢嘅態度就180度轉變,成日郁啲就發我脾氣 ...
無喎,個仔成曰黏住我,唔得閒理佢,對佢照顧少咗,

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實唔係差左,係佢本身既性格應該係咁

趙元嵩  Agreed!  發表於 13-4-23 11:52

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

無,我宜家陀第二胎,佢見我越嚟越辛苦(要返工又要湊大仔),仲主動幫我接送大仔(平日我接送,宜家佢接送,我返放工就舒服些),主動代我帶個仔上興趣班(咁我週末可大瞓特瞓),同阿仔做功課(只限中文,因為佢英文唔太好)…… 咁已經好好。

複式洋房

可能佢仲未適應做人爸爸?慢慢黎啦

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

男人成日將問題收收埋埋, 有問題用發脾氣黎宣泄. 你同佢講左你感受, 不如引佢講出佢心中感受, 睇下可唔可以協調下. 如果唔想方法改善只會一直破壞緊你地既感情, 大人唔啱可以分開, 但而家你地有小朋友就唔係咁簡單, 為左個囡, 快d解決你地心中既煩惱啦

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

冇喎, 我覺得老公對我好左, 而家生第二胎就更加好, 佢仲成日話縱壞我添, 可能我第一胎緊急開刀, 捱左一刀佢感受又唔同

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

yes, my husband with good temple.

however, after we have kids and more agrues because of kids............

his temple is bad, very bad.

Now, we won't talk, just whatapps.........

珍珠宮

減齡達人勳章

冇喎!係越來越好

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

冇。跟以前一樣對我好。

My Two Princess

別墅

回覆:lymchau 的帖子

bb出世前,我老公當我女皇咁錫,bb出世後轉變實在太大,我自己一手一腳湊,老公返工時間又長,早出晚歸(朝早9:00出門口,夜晚無12:00都唔返),所以佢放假我就希望可以休息下,但係佢都想,而且因為教仔好多磨擦,語氣態度大家都唔好,我成日望住阿b喊,有一日我頂唔順同佢講:「我想帶埋阿b搬返外家,大家冷靜下⋯當初嫁比你係因為你好愛我,我覺得可以付託終生,但係生b後我地越嚟越似仇人,我真係頂唔順喇!」

lymchau  但係生b後我地越嚟越似仇人,我真係頂唔順喇!- totally agree!  發表於 13-4-23 10:19

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

都係咁上下..........
不過生咗兩件好忙好累, 我就由燥底變咗長期燥底, 佢俾我爆多咗
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

樓主,其實我都有類似情況,已經多年,有時好d,大家可以冷靜傾下,但當佢發緊悔氣時,就乜都冇得傾!咁.....我會選擇send message俾佢講我嘅感受,因為連自己都要冷靜同佢溝通嘛!.....呢度好多姊妹都好幸福,有個體貼嘅好老公,但我自己信命,我係冇乜呢種福氣,所以就唔去強求囉,我已經唔期望亦唔強求佢會為我改變,但係,我堅持C6要為囡囡改變佢嘅脾氣,因為係我地一齊決定帶個女來呢個世界,有咩唔開心都係大人嘅錯,唔可以轉移到小朋友身上,一定要將幸福帶俾小朋友,好好教養佢長大.......好好彩,到今日,我地就算對對方有咩不滿,都會為個女放低.....另外,可能我本身性格比較男仔頭講義氣,所以我一路都好多朋友,見唔少同我有相同經歷嘅人,所以都唔會覺得太唔開心,而且我堅持要有自己嘅事業,部份野可以有返自主權,到今日,我都仲不停教個女愛錫daddy、daddy搵錢好辛苦、daddy最錫就係囡囡......打鬧教功課醜人我做,佢只負責同個女玩,自問我已經做哂我可以做嘅,自己老來會點?唔諗啦,最緊要見到呀女長大做個有用嘅人,自己照顧好自己,我就功成身退,無慾無求了樓主,可能你同你先生尚年輕,需要一d經歷同磨練,嘗試調整下自己心態,萬事總有出路,而且最緊要好好愛惜囡囡,囡囡係會知道你嘅心意愛錫返你,呢個咪已經係好好嘅回報囉!

首頁

尾頁

跳至