2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位jm打算BB出世後去健康院打針定係join出面的疫苗計劃? 如何join出面的, 會揀邊間?

複式洋房

有4支基本嘢去健康院打,其餘join package去私家医生度攪店

複式洋房

我都研究左好耐, 發現自己睇開嗰個私家醫生都唔係好貴, 所以除左肺鏈會喺政府打,其他就會去私家醫生到打

兩間醫療中心ge package比較過, kinetic好似平少少, 但係唔一定係醫生打針
智匯計落條數貴過我個私家醫生少少..

我諗你要考慮埋你可唔可以weekday帶到BB去打針, 因為我返工唔係咁方便請假,
所以對我黎講健康院就會麻煩d

大宅

ChanChan725 發表於 13-4-23 14:46
我都研究左好耐, 發現自己睇開嗰個私家醫生都唔係好貴, 所以除左肺鏈會喺政府打,其他就會去私家醫生到打

...
我都係睇左呢兩間的package, 另外我響St. Paul生, 都睇緊醫院的package, 我見健康院星期六上晝都有開, 但係打唔打針就唔知, weekday可能會麻煩少少, 你指的私家醫生係平時睇門診果d診所?? 如果係, 我都可以問一問

複式洋房

ConLeeB 發表於 13-4-23 15:10
我都係睇左呢兩間的package, 另外我響St. Paul生, 都睇緊醫院的package, 我見健康院星期六上晝都有開, 但係 ...

係呀, 普通私家診所呀, 始終都係自己睇開ge醫生, 感覺上信得過囉~

健康院星期六上晝有開呀, 但係我同C6有時要返星期六..

大宅

ChanChan725 發表於 13-4-23 15:14
係呀, 普通私家診所呀, 始終都係自己睇開ge醫生, 感覺上信得過囉~

健康院星期六上晝有開呀, 但係我同C6有 ...
星期六我C6唔洗返, 我就有時要返, 如果係咁, 我真係可以考慮有D去健康院打, 其他就去自己的家庭醫生度攪~謝謝你呀!

大宅

BK Milk勳章

前日聽talk個私家醫生講,基本可到健康院打,水痘針就最好o係私家打!

大宅

Estama 發表於 13-4-23 16:40
前日聽talk個私家醫生講,基本可到健康院打,水痘針就最好o係私家打!
唔係話打六合一好啲咩??

大宅

BK Milk勳章

回覆 ConLeeB 的帖子

有人話6合1驚勁得滯BB頂唔順,所以都係分開打喎!我對呢方面都無研究,其實最好睇返你個B既身體狀況囉!

大宅

引用:回覆+ConLeeB+的帖子有人話6合1驚勁得滯BB

原帖由 Estama 於 13-04-23 發表
回覆 ConLeeB 的帖子

有人話6合1驚勁得滯BB頂唔順,所以都係分開打喎!我對呢方面都無研究,其實最好睇返你 ...
好的!到時再決定,謝謝你哦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

健康院,另外會係私家補打一D

大宅

引用:健康院,另外會係私家補打一D

原帖由 wcpcelia 於 13-04-23 發表
剛剛聽完講座,應該都會係一啲健康院打,一啲出去打

wcpcelia    發表於 13-4-24 08:35

男爵府

引用:前日聽talk個私家醫生講,基本可到健康院打

原帖由 Estama 於 13-04-23 發表
點解水痘去私家打?2014開始政府會幫1歲BB打水痘針喎

複式洋房

我係怡健打$4888全程醫生打比較有信心,同埋我覺得医生好好無sell我打最貴嗰D plan,
建議我啲基本針喺番健康院打

ConLeeB    發表於 13-4-24 11:16

子爵府

回覆:ConLeeB 的帖子

健康院: 護士一日幫幾十個bb打針,手勢純熟,但係等候時間長,要請假。星期六上午有開,可以去衛生署網頁或打電話問,有個時間表講每日上下午有咩服務。

醫療集團: 貴,未必近屋企,初生 bb 一日要食好多餐,出街唔方便,所以冇去。

屋企附近私家醫生: 兒科醫生通常都有齊針藥,早幾日約就得,一般家庭醫生未必有齊針藥,要早啲去訂。

ConLeeB   thanks so so much!  發表於 13-4-26 14:00

大宅

回覆 Potato001 的帖子

thanks for your info.. very useful

別墅

引用:健康院,另外會係私家補打一D

原帖由 wcpcelia 於 13-04-23 發表
我都打算一般係健康院打,但有邊D要係私家補打?

大宅

我都想知如果混合打, 邊d要喺私家打, 邊d要去政府呢? 跟Kinetics個表得唔得?

大宅

BK Milk勳章

我都想知呀!

首頁

尾頁

跳至