產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

公司每月得2日SICK LEAVE假, 今個月我已經請左2日去產檢, 同事話今個月再請就要扣錢, 到底點計架?

子爵府

2019新春慶豚圓

我公司產檢無得扣sick leave,要扣annual leave, 如果扣no pay每間公司計法會唔同,有D係月薪除30日,有D係年薪除365日,最好問返HR

伯爵府

2019勳章 春季勳章 好媽媽勳章

mysterious22 發表於 13-4-23 11:37
我公司產檢無得扣sick leave,要扣annual leave, 如果扣no pay每間公司計法會唔同,有D係月薪除30日,有D係 ...

你公司係唔係犯左法?

http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57h_whole.htm#Q3
懷 孕 僱 員 因 產 前 檢 查 、 產 後 治 療 或 流 產 而 缺 勤 的 每 一 天 , 如 有 適 當 的 醫 生 證 明 書 * , 可 作 病 假 計 算 。 在 這 種 情 況 下 , 按 連 續 性 合 約 受 僱 的 僱 員 如 已 累 積 足 夠 的 有 薪 病 假 , 每 一 天 病 假 均 可 享 有 相 等 於 每 日 平 均 工 資 五 分 之 四 的 疾 病 津 貼
今晚又OT!!!!

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

bastet 發表於 13-4-23 11:42
你公司係唔係犯左法?
公司好似有權唔接受到診紙. 醫生又未必會開病假紙.

09729loklok  可以要求要醫生紙的  發表於 13-4-23 12:40

男爵府

2019勳章

回覆:產檢放假點計法

政府只會俾到診紙,所以公司有權唔當sick leave架

複式洋房

2019勳章

政府會比病假紙,我每一次見姑娘,都要主動同佢講,要佛日病假,咁佢會叫醫生寫傢,仲寫一日病假!

複式洋房

2019勳章

今日

大宅

2019勳章

引用:政府只會俾到診紙,所以公司有權唔當sick+l

原帖由 Zoto 於 13-04-23 發表
政府只會俾到診紙,所以公司有權唔當sick leave架
Yes, 公司有權唔當到診紙計 sick leave, 但就唔可以唔俾放假, 同埋按勞工法例要俾返 4/5 人工

男爵府

2019勳章

所以政府根本無鼓勵大家生育,產檢要自己afford假期

大宅

如果我舊公司, 佢地既做法會係跟勞工法例, 唔會俾多亦唔會俾少你 (因為labor law包涵既benefits係公司俾員工最低門檻, 只可以多, 唔可以少, 少既就break the law架喇) 所以, 如果你覺得唔fair, 就最好打去勞工處問... 因為佢地一定俾到一個最準確既答案你...

而家我老闆好好, 唔駛病假紙唔駛到診紙, 同佢講聲就OK, 乜都唔扣... 去醫院聽講座都唔駛扣 (不過我每次產檢我都會同醫生攞病假/到診紙, 自己KEEP住, 到有日如果佢無啦啦發神經話要我攞呢D野都有得俾佢)..

老闆&我D supervisor 成日都同我講, baby is priority... 唔舒服就唔好返, 大住個肚唔好行黎行去, 仲可以home office... 不過我通常都會同返佢地講, 我返到我就一定返... 我唔會難為自己既...

其實佢好我好啦, 佢對我好我又唔會同佢計既, 返到咪返囉, 佢咁樣我仲唔好意思唔返添呀....

大宅

我公司都唔接受到診紙,所以我每次到醫院產檢都攞醫生紙。扣sick leave

大宅

回覆 LingHo999 的帖子

你邊間睇呀? 俾全日咁好? 我上次睇佢只肯俾半日咋

大宅

teteemem 發表於 13-4-23 12:52
如果我舊公司, 佢地既做法會係跟勞工法例, 唔會俾多亦唔會俾少你 (因為labor law包涵既benefits係公司俾員 ...
你老細& Supervisor好到冇得頂呀, 我公司1分鐘都同你計

大宅

tt1001 發表於 13-4-23 16:21
你老細& Supervisor好到冇得頂呀, 我公司1分鐘都同你計
而家做緊間公司細, 就好似我舊公司其中一個department咁上下多人, 十寧個人, 所以好close, 咁細公司咩都係老闆話得就得架啦嘛, 唔駛好似大公司咁講policy, procedure... 俾著係我舊公司, 就真係好似你話齌, 一分鐘都扣$$呀...

大宅

teteemem 發表於 13-4-23 16:37
而家做緊間公司細, 就好似我舊公司其中一個department咁上下多人, 十寧個人, 所以好close, 咁細公司咩都係 ...
公司大細都係原因, 不過最大因素係個大老細點決定, 遇著個超級精打細算既老細, 真係唔會死錯人

複式洋房

2019勳章

回覆:tt1001 的帖子

屯門母嬰健康院,佢仲有得比我選想早上定下午產檢!
我選早上,因為有時可能要見醫生,早上就會好d,下午有機會要第2日先見醫生!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

你去政府睇,記得同醫生講無病假紙要扣人工,通常都會俾

別墅

引用:Quote:mysterious22+發表於+13-4-23+11:37+

原帖由 bastet 於 13-04-23 發表
你公司係唔係犯左法?

男爵府

2019勳章

我老闆都好好,叫我所有checking同佢講聲就ok,唔好入system俾HR煩tim
佢仲答應我幚口同大大大老闆爭取下產後work at home,希望成功啦

別墅

引用:政府會比病假紙,我每一次見姑娘,都要主動

原帖由 LingHo999 於 13-04-23 發表
政府會比病假紙,我每一次見姑娘,都要主動同佢講,要佛日病假,咁佢會叫醫生寫傢,仲寫一日病假!

...
咁好既?我2次係屯門醫院佢都無得比病假紙,只有到診紙,仲要無得見醫生

waima28  由16W開始屯門跟, 只有一次見醫生攞到醫生紙  發表於 13-4-24 15:46

首頁

尾頁

跳至