婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶一見到bb就要爭住抱,又要抱佢上床一齊訓午教,bb喊又肉赤要我提早餵奶,掃風又話我大力拍親bb,下下想乜都爭住做但佢用既全部都係舊方法,救命呀,!先第二日炸。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你同99住
老人家係咁..當係寶,個時我個女都係咁,不過唔係同住,所以一個月先會有2日俾佢咁樣,所以我唔介意囉

複式洋房

要小心處理, 如果唔係就... @_@

男爵府

抱佢上床一齊訓午教

男爵府

你最好同你c6傾下,叫佢婉轉d同99講唔好咁
如果唔係遲d就麻煩架喇
我之前都係咁同c6講,不過我99成日都唔聽我地2公婆講野架mouth:
佢成日都要用佢個d舊方法,佢話c6都係咁樣湊大之嘛
總係難接受新事物,永遠都覺得我地咩都唔識

禁止訪問

男爵府

回覆:奶奶對bb

大部份99都係咁,有排受

男爵府

係咁嫁...我果個都係...
1,b有眼屎我幫佢沬就話唔好沬..整紅佢隻眼...
2,b叫左一聲姐就話佢肚餓手都震埋仆去開奶....平均一個鐘餵2次..飲唔到就倒左佢..係人(我d朋友)見到都笑佢...
3,我同b沖涼佢甩開我隻手話我凍親佢...當然拍風都話我拍到佢內傷啦
4,我出院果陣拎收據去抱bb出院,一出房就搶左抱住...我做人亞媽望都未望真
5,同bb出去成罐奶粉成包尿片拎出街,驚死唔夠用
6去健康院叫姑娘比b睇先...話b眼訓要快d返屋企....去酒樓飲茶調幾次位話b唔鐘意暗,搵光d既地方坐
7,而家黎搵b一出lift已大叫....bb!!!!麻麻黎搵你啦...成層咁多單位都一定聽到

多謝哂真係感恩佢咁錫bb,但過份左令人討厭...我次次聽到佢高8度叫bb我就好反感,成日特登抱開bb唔比佢見到我,比我感覺bb係佢生...我只係幫佢湊,我咩都唔岩,害佢個b咁

水晶宮

一齊瞓就唔好啦,其他野,當聽唔到囉.
佢搶抱,如果你唔想比佢,可以直接禮貌地講: 99,我想抱多陣呀.一陣間先比你抱啦.

大宅

引用:奶奶一見到bb就要爭住抱,又要抱佢上床一齊

原帖由 abcdecdee 於 13-04-23 發表
奶奶一見到bb就要爭住抱,又要抱佢上床一齊訓午教,bb喊又肉赤要我提早餵奶,掃風又話我大力拍親bb,下下想 ...
係呀遲早會搞到產後抑鬱! 我覺得生完最難頂係99… 未生前冇咁差,E家好怕佢

禁止訪問

引用:一齊瞓就唔好啦,其他野,當聽唔到囉.佢搶抱,

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:你最好同你c6傾下,叫佢婉轉d同99講唔好咁如

原帖由 fanshuk 於 13-04-23 發表
你最好同你c6傾下,叫佢婉轉d同99講唔好咁
如果唔係遲d就麻煩架喇
我之前都係咁同c6講,不過我99成日都唔聽我 ...
「c6都係咁樣湊大咋嘛」十個奶奶九個都有呢句口頭襌!

大宅

真係有排挨,我都挨咗10個月,唔知仲可以頂幾耐,呢10個月真係人都癲,傾又傾過,嘈又嘈過,完全冇用囉,我個女喺屋企又係唔喊得架,日抱夜抱,又搖又un,三個月已經開電視比佢睇,食粥要通屋走,瞓覺要咩住瞓,夜晚咪到我受囉,仲要唔止99一個,62都係咁,呀女而家好難搞呀,特別佢哋喺到,睬都唔睬我添呀,點教吖,不過鬼叫自己冇錢搬咩

男爵府

kittenlucky 發表於 13-4-24 00:31
真係有排挨,我都挨咗10個月,唔知仲可以頂幾耐,呢10個月真係人都癲,傾又傾過,嘈又嘈過,完全冇用囉,我 ...

身同感受,以為得99已經夠啦,仲加多個62都係咁
冇計唔係自己湊,6299寵到佢顛,搞到阿b超臭脾氣
還好嘅係都好痴我,見我係屋企就要番黎我度
有時佢發脾氣我鬧佢,佢會收聲知道唔可以咁

伯爵府

BK Milk勳章

我奶奶當BB 係寶,每次去奶奶度食飯我都好安心交BB比奶奶!

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

大宅

abcdecdee 發表於 13-4-23 15:00
奶奶一見到bb就要爭住抱,又要抱佢上床一齊訓午教,bb喊又肉赤要我提早餵奶,掃風又話我大力拍親bb,下下想 ...

奶奶一見到bb就要爭住抱,
(正常反應, relax)
又要抱佢上床一齊訓午教,
(搵返之前d bb同床睡覺出咗意外0新聞比c6同99睇...然後叫c6同佢教育吓...)
bb喊又肉赤要我提早餵奶,
(同佢講, bb作息要定時,亂咗就會食得差, 而依家提早喂咗, 咁下一餐點算... - 不過我覺得早10分鐘食可接受, )
掃風又話我大力拍親bb,
(帶佢返健康院睇下D姑娘掃風, 仲響...)
下下想乜都爭住做但佢用既全部都係舊方法,
(舊方法未必唔好, 但接受唔到咪"意見接受, 態度照舊"囉)

點都好, 有事一定要同C6講, 唔好屈0係個心到, 影響自己...

男爵府

捉佢同你一齊抱b返健康院,等姑娘教育下佢啦外人講一句好過你講一千句呀,例如問姑娘掃風點先叫好,叫佢示範下(包保嘭嘭聲)。跟著又問下,丫~咁有時我好累阿b又死要痴住我,同床瞓得唔得呢?(姑娘一定大力反對)兜圈教育佢千奇唔好正面還擊,唔係盞家嘈屋閉。

首頁

尾頁

跳至