自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

因公司想請個PART TIME,想問下如請個人返來做一、三及五,每天工作8小時,以時薪計,咁有冇其他福利,如年假、花紅...?
謝謝解答﹗

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

藍眼 發表於 13-4-23 15:02
因公司想請個PART TIME,想問下如請個人返來做一、三及五,每天工作8小時,以時薪計,咁有冇其他福利,如年 ...

雇主就是為了省錢. 才僱 part time.
年假、花紅 通常無. 也有些公司有.

形式好多.
有的人: 有事才回公司. 固定工資 (最低工資) + MPF + 醫療保險.
有的人: 返半天. 半職工資 + 醫療保險 +年假
有的人 : 返 3天全日 + 醫療保險 + 年假

我以前 p/t 形式 六.日 + 紅日 休息. 月薪/ 日薪.
公司是 有事 先增加人手 part time . 通常 call 舊人/ 舊同事 (不必再 解晝)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

珍珠宮

回覆:藍眼 的帖子

我返一至五上午,文職,五天工作,有14日大假,有雙糧+花紅,mpf, 基本上全職有嘅褔利我都有

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

回覆:CINDYC 的帖子

睇漏咗樓主係請時薪,我pt係出月薪。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

引用:因公司想請個PART+TIME,想問下如請個人返

原帖由 藍眼 於 13-04-23 發表
因公司想請個PART TIME,想問下如請個人返來做一、三及五,每天工作8小時,以時薪計,咁有冇其他福利,如年 ...
我時薪,一星期四天,每天四小時,計時薪,無其他福利

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:我返一至五上午,文職,五天工作,有14日大

原帖由 CINDYC 於 13-04-23 發表
我返一至五上午,文職,五天工作,有14日大假,有雙糧+花紅,mpf, 基本上全職有嘅褔利我都有

...
咁好

翡翠宮

2019新春慶豚圓 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:有冇做緊PART TIME的朋友呀

我計時薪,雖然冇福利:但高過一般全職

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我計時薪,無福利,但返工日期由我話事

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

時薪多數冇其他福利

珍珠宮

回覆:8仔 的帖子

正正因為無褔利,所以比較同職位全職,pt一般人工係會高一些.

珍珠宮

回覆:1928mickey 的帖子

係呀,好好彩我地公司還有旅行,我做咗兩年,去過台灣與上海,其它間唔時仲有澳門睇水舞間,住下酒店等,老闆好好人

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:藍眼 的帖子

我返星期一至五上午,時薪計,有7日大假。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章

我做緊part time,勞工處話工作4星期,共18小時,一樣有勞工假同大假
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/EO_guide_full.pdf

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:係呀,好好彩我地公司還有旅行,我做咗兩年

係呀,好好彩我地公司還有旅行,我做咗兩年,去過台灣與上海,其它間唔時仲有澳門睇水舞間,住下 ...
乃要巧巧珍惜,巧老細難求

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章

我一星期工作三、四日,每天八個鐘,每個月有free goods,有獎金,有花紅,有勞工假,大假,逢紅休息不過不失

大宅

BK Milk勳章

真羡慕!

大宅

2019勳章

回覆 藍眼 的帖子

請問你公司請partime是什麼職位?看看可否益下厘到d姊妹。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+CINDYC+於+13-04-23+發表係呀

原帖由 1928mickey 於 13-04-23 發表
乃要巧巧珍惜,巧老細難求
我會,除咗老闆好都要老闆娘好先得,我幸運地遇上兩位好人!

子爵府

引用:係呀,好好彩我地公司還有旅行,我做咗兩年

係呀,好好彩我地公司還有旅行,我做咗兩年,去過台灣與上海,其它間唔時仲有澳門睇水舞間,住下 ...
超正'戥你高興

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+1928mickey+於+13-04-23+發表

我會,除咗老闆好都要老闆娘好先得,我幸運地遇上兩位好人!
真羨慕話事話,你公司仲請唔請人啫

首頁

尾頁

跳至