母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔12日大,全人奶第6日,佢每次食都好似食唔飽咁,個咀仔郁郁下...

餵奶時間約半小時至1小時....每次佢都仲肚餓,不過哄下佢又訓得著....

佢一般訓2.5小時就起身再食(而我大約2小時谷一次奶)....佢偶然訓4小時先起身,咁我中間就會泵一次奶
我每次奶量都唔多,而家泵一次得80ml-100ml.....但我試過比泵出0黎ge奶佢食,佢只需食40ml,個樣就好滿足,唔再肚餓.......

(1)點解佢食泵奶食得咁少就ok....埋身餵就餵極都唔飽?...無理由埋身餵晒兩邊連40ml都無ga?
(2)佢成日好似食唔飽咁,到底會唔會影響佢成長ga???......
(3)我d奶量咁少....仲有無得追奶?....好驚第時仔仔食量大左我會唔夠奶

侯爵府

回覆:cathyio 的帖子

埋身多D已經係增奶,如果夠濕片和體重有增長,咁就唔使頋佢食幾多,bb一肚餓就比佢啜,唔會怕第時唔夠奶佢食。

伯爵府

環保接龍勳章

就咁睇非常好呀, 不過好多媽媽成日都'覺得'自己唔夠奶, 可能因為BB會喊同成日唔訓, 其實一個正常BB係會有呢兩種反應.

唔夠奶指標:
~BB全日都訓, 醒好少 -> 可能黃
~濕片唔夠4塊
~體重下降於標準之外

其他泵出O黎好少, BB食得好密, 幾日冇大便, 成日都好想啜, 都係好正常的.
12日大已經可以訓2.5小時好好, 仲可以泵到80-100ML你都好多奶, 係小富婆, 完全唔洗擔心. 我呢胎餵左16個月, 而家LUNCH只泵得一次30-50ML都冇擔心過, 因為放工之後有得放題任食, 你而家未返工, 阿B日日自助餐, 泵就當係比身體適應下D流野(個泵), 唔好當佢係指標.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊