樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最衰自己唔做下功課先, 頭先搵中X放盤, 比佢氹左簽獨家一個月. 其實我有問過佢做獨家我有乜著數,

佢話會向鋪面貼我個盤做廣告, D同事又會落力D 搵客,

咁我其實都有問左兩次佣金會唔會減D, 佢話可以減的到時傾, 但我簽完再問佢真係可以減佣? 咁可以減幾多架? 佢又隱約兜圈話我地會落力幫你SELL 個盤D 佣金米當比我地獎勵囉??

唉, 咁到時佢唔減比我我都冇佢符啦.
其實我覺得自己真係好蠢, 咁都上當. 只係好忟自己唔諗清楚就比人氹到.

我都問過佢, 咁如果我之後想取消個獨家咁點呀? 佢話可以打電話比佢地, 佢地問過老闆OK 就可以取消..... 咁你到時話老闆唔制, 我都冇你辦法啦.
其實我同老公都係想盡快放左層樓, 而家好有可能比佢地拖我地一個月先可以放其他盤我好蠢呀!!!!!!!

今晚實比老公話啦.

唔知可唔可以通知佢地取消放盤, 層樓唔放啦, 咁樣可唔可以取消份約呢? 之後再放其他地產得嗎? 唉唉唉..... 蠢蠢蠢呀我.

大宅

回覆:好後恢, 寫左獨家放盤

可能獨家佢會落力D幫你sell, 代理費可以傾價錢時一齊傾,當做樓價的一部份傾,有時代理爲咗做成單生意都會免或減,特別以家市咁靜

男爵府

睛靈勳章

回覆 zozozo 的帖子

層樓如果兩人名, 只你一人簽獨加不算. 叫老公唔好簽, 他們獨加盤不會推的.

子爵府

cp2004 發表於 13-4-23 17:18

層樓如果兩人名, 只你一人簽獨加不算. 叫老公唔好簽, 他們獨加盤不會推的. ...

層樓得我名架咋.

我衰左了. 實比老公笑我蠢.

子爵府

其實個市咁inactive, 獨家與否都冇關係。最緊要價錢平過market.

ekhc  agree  發表於 13-4-23 22:18

伯爵府

引用:最衰自己唔做下功課先,+頭先搵中X放盤,+比

原帖由 zozozo 於 13-04-23 發表
最衰自己唔做下功課先, 頭先搵中X放盤, 比佢氹左簽獨家一個月. 其實我有問過佢做獨家我有乜著數,

佢話會 ...
下次要簽任何文件真係是想一想,還要問和睇清楚先簽。

公爵府

簽咗獨家好煩,就算你自己私下搵到客,都要比佣佢地,不過佢地的確又會幚你落力啲搵客。

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

引用:回覆+zozozo+的帖子層樓如果兩人名,+只你一

原帖由 cp2004 於 13-04-23 發表

層樓如果兩人名, 只你一人簽獨加不算. 叫老公唔好簽, 他們獨加盤不會推的. ...
這個方法行唔通架!佢地一樣有權要你比返佣!唔好搏!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

佢話會 ...
同埋賣家就唔好叫減佣啦!佢地知道收全佣努力啲賣個貴啲既價都唔只啦!
如果做買家就千其唔好咁早講減佣,如果佢一早知會減佣,佢唔幚你落力講價!到時可能少比少咗佣,但就比貴十萬樓價!跟本唔著數!

子爵府

rubycourt 發表於 13-4-23 17:25
下次要簽任何文件真係是想一想,還要問和睇清楚先簽。

知道啦.

伯爵府

+3金熱血

佢話會 ...
你自己找買家。然後話自己人無佣金交易。

Marie貓貓  唔得架,無論係乜情況,個單位業主唔同咗," 獨家 "都有權收佣。  發表於 13-4-24 12:08

大宅

我都簽左獨家,搞左兩個月都未可以取消!二月頭未出招之都無谷我個盤!仲要等到六月!依家我打算去EAA投訴!

公爵府

引用:Quote:原帖由+zozozo+於+13-04-23+發表最衰

原帖由 786 於 13-04-23 發表
你自己找買家。然後話自己人無佣金交易。
唔得架,簽咗獨家,除非你唔賣,否則你用咩嘢方法賣,佢都有權追你佣。

ekhc    發表於 13-4-24 00:38

琥珀宮

回覆:zozozo 的帖子

講真,簽獨家放盤,真係好蠢,毫無著數,好釆你只係簽咗一個月!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實地產人..幫你mark up個樓價先出街架..
就算有人睇岩..都盡量到你開價..
如果價到靚價, 咪當樓價平左比佢地..
佢地叫高D價收佣都高D..佢地醒過你

別墅

以後唔好咁傻啦,簽獨家令自己靈活性大減,得益嘅只會係地產

Marie貓貓  係喇,即使想關照某人,最多都係喺佢到早 d 掛盤。  發表於 13-4-24 12:10

珍珠宮

2024年龍年勳章

我覺得簽左獨家佢先唔會落力放盤,放都放同行都有既盤先啦,你呢間係獨家唔急啦

不過係我個人認為姐

ekhc    發表於 13-4-24 00:38
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

我以前都簽過一次獨家盤,
俾agent當示範單位咁係咪都俾人睇…
我仲住緊架!

子爵府

佢話會 ...
你取消左佢吧。但你呢個月都唔好賣,否則佢會追你佣

複式洋房

引用:我覺得簽左獨家佢先唔會落力放盤,放都放同

原帖由 Jessy 於 13-04-23 發表
我覺得簽左獨家佢先唔會落力放盤,放都放同行都有既盤先啦,你呢間係獨家唔急啦

不過係我個人認為姐 ...
同意!地產市道咁,佢哋一定同出面爭完先做獨家啦,唔急嘛!

首頁

尾頁

跳至