樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

厘印費是否一定由買家支付?若買家唔夠錢打厘印,可否由賣家比?再加大樓價?AA話問過律師得,再簽一張由賣家支付厘印聲明。但這樣做合法嗎?咁咪即係呃銀行?

大宅

2019勳章

回覆:厘印費一問

我都想知

大宅

等於一手樓現金回贈一樣,你話有無犯法?

問題係,個買家又信個業主真係會比返d錢佢?賣家一成交完收晒錢就可以人間蒸發,到時個買家使錢想民事告個舊業主,都搵唔到人。呢d係民事,不理行合約,報警唔受理的。

我係買家就一定唔會,除非你係發展商啦

禁止訪問

回覆:pangps 的帖子

珍珠宮

2019新春慶豚圓

法例:
按法例買賣印花稅, 是立約雙方的共同責任 (即買賣雙方的責任), "共同責任" 即是任一方做都得.

實際運作:
因為法例上, 沒有硬性規定責任誰屬, 所以市場運作上, 會交由合約來厘清責任, 慢慢成為習慣, 買家亦知到價錢是不包印花稅.

所以, 基於自由立約原則 (i.e. 自由定價), 你們是可以更改合約及定價, 稅局是不會理會印花稅是由邊一方繳納.

P.S. 我只是說傳统買賣印花稅, 新的買家印花稅/額外印花稅, 我未看.

厘印費是否一定由買家支付?No
若買家唔夠錢打厘印,可否由賣家比?再加大樓價?可以
AA話問過律師得,再簽一張由賣家支付厘印聲明。但這樣做合法嗎?合法
咁咪即係呃銀行?你要把更改的合約(定價), 視為合約的全部, 一同交給銀行.

大宅

回覆:厘印費一問

個律師親自打俾我解釋,厘印可以買賣是但一方比,法例沒有規定,政府最緊要有人比,但需在合約註明賣家負責。

洋房

明晒,謝解釋
https://www.facebook.com/JewelryToBe

首頁

尾頁

跳至