產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下陣痛感覺係點架?基本上我每一日個肚都會痛,入過幾次醫院都check唔到咩事,我怕我生得,係陣痛都唔知,我曾經都有規律咁半個鐘痛一次,想去醫院嘅時候又唔痛:;pppp:我想知陣痛仲有咩特徵,謝

大宅

回覆:陣痛生的媽媽請進

我個家庭醫生同我講好少人只得陣痛,佢話通常一係見紅先,一係穿水先,陣痛開始時,你唔覺好痛,好似平時假宮縮咁,但好有規律,好似我一開頭係十幾分鐘痛一次,期間不停去厠所,之後十分鐘痛一次,再到七分鐘,五分鐘,不停縮短,到我痛到三分鐘一次,就同姑娘講,呢度都痛左我十四個鐘

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ricey107 發表於 13-4-23 19:11
我個家庭醫生同我講好少人只得陣痛,佢話通常一係見紅先,一係穿水先,陣痛開始時,你唔覺好痛,好似平時假 ...

但我生時只係得陣痛
一開始已經3-5分鐘一次
5個半鐘後就穿水,跟住個半鐘後就生左
前後7個鐘

複式洋房

回覆:vivianchu1025 的帖子

呢個係我臨生前10hr 經驗,陣痛會有穩定既頻率,around 由每15min, 痛,5min 到每分鐘都痛,痛既感覺似M 痛,近子宮位,臨生前似10級 M 痛+ 便便感覺 ,不過,可能因人而異。。

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我見红先,係醫院仲狂煲劇!最後12点几开始痛但繼續煲劇!点几开始好痛,两点几入產房,人手穿水後勁痛,四点几生左

囝囝2013.1.20 出左世了~

大宅

引用:Quote:Ricey107+發表於+13-4-23+19:11+我個

原帖由 sheung1126 於 13-04-23 發表
但我生時只係得陣痛
一開始已經3-5分鐘一次
5個半鐘後就穿水,跟住個半鐘後就生左
我兩胎都系陣痛先架喎…去到醫院先見紅 第一胎就系慢慢滲果個穿水 第二胎系產房真系生得果時湧出黎果種穿水 第一胎半個鐘痛一次先 慢慢到左5分鐘痛一次 每次痛既時間差吾多我先入院

第二胎一開始就10分鐘痛一次 今次即入院 慢慢到2分鐘到痛一次姑娘check完話可以入產房 跟著系產房痛多半個鐘 差吾多半分鐘一次就可以生喇

大宅

我覺得大痛嘅感覺係好似比人出盡力揸住個子宮咁,痛到入心入肺,簡直想死

男爵府

2019勳章

會唔會有啲似便秘既感覺??我琴日都開始痛

複式洋房

回覆:Behappy1437 的帖子

我係催生的,起初似肚痛feel,後來痛到生不如死,早知揀開刀

ionfish  ME TOO...  發表於 13-4-24 16:02

公爵府

回覆:vivianchu1025 的帖子

我係陣痛先,其實有啲似胃痛或m痛,最緊要留意係咪有規律,你可以download 個app (search "contraction calculator" 之類) 幫你計幾耐痛一次同埋一次痛幾耐,同埋會愈來愈痛的,我自己初初痛時都無咩嘢,行得走得仲搭小巴返奶奶度吃晚飯,後來夜晚訓覺時感覺痛咗,五分鐘一次,訓唔著,之後第二朝就入院,不過都痛咗十個鐘先開三度入產房,你唔駛擔心,第一胎唔會好快生得出,如你只是半個鐘痛一次,可睇定啲先入院

大宅

引用:我覺得大痛嘅感覺係好似比人出盡力揸住個子

原帖由 Yanb_mama 於 13-04-23 發表
我覺得大痛嘅感覺係好似比人出盡力揸住個子宮咁,痛到入心入肺,簡直想死 ...
你個形容好恐怖睇到我23w都好似痛緊

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+Yanb_mama+於+13-04-23+發表

原帖由 chichi613 於 13-04-23 發表
你個形容好恐怖睇到我23w都好似痛緊
唔好諗咁多,煮到埋黎就食!當你見到 BB 你就會覺得乜都值得!

大宅

2019勳章

引用:我係催生的,起初似肚痛feel,後來痛到生不

原帖由 suie1017 於 13-04-23 發表
我係催生的,起初似肚痛feel,後來痛到生不如死,早知揀開刀
一樣,仲有腰骨勁痛,又有急大便feel,加埋陣痛,三樣野同時間一齊黎

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

無可能會唔知囉 我生前都m痛咗幾晚 試過入醫院但未生得 但正式陣痛係超痛 最唔同係好想痾野但頂住痾唔出 呢下都維持幾個鐘架 所以一定入得切產房

子爵府

2019勳章

引用:我想問下陣痛感覺係點架?基本上我每一日個

原帖由 vivianchu1025 於 13-04-23 發表
我想問下陣痛感覺係點架?基本上我每一日個肚都會痛,入過幾次醫院都check唔到咩事,我怕我生得,係陣痛都 ...
記得我係陣痛先入院、開頭好耐先痛一下之後9:00pm去左醫院等、之後就痛到好似窒息咁講唔到野真係好痛好痛.............原來已經開到7度即推入產房、柯柯下“卜“一聲穿水原來d羊水好臭架零晨3点零就生左

首頁

尾頁

跳至