母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb呢2個星期成日勁喊,肚仔好脹,今日去健康院打針見醫生,醫生話我奶水太多,bb食得太多前乳所以有肚風,叫我唔好飲上奶湯水住。。。唉,一心餵人奶比最好既bb, 點知我就令到bb有肚風唔舒服勁喊,媽咪仲叫我不如餵2個月之後轉奶粉,好唔開心覺得好對唔住bb

禁止訪問

別墅

回覆:食前乳太多導致肚風

你唔好咁諗呀!我以前都係俾醫生我前乳太多令bb多肚風,其實係因為初生bb個腸未發育好,仲未成熟,好難排風。
我果時埋身5分鐘就掃風,掃到喔氣出黎先再俾佢食,有時試過要掃一個鐘先得。仲有可以用bb油同佢搓肚仔,令bb腸郁動就可以放屁排風。
同埋可以餵完奶,打直小小抱佢一陣先放落床。
一係就打側訓,用野頂實個肚就唔怕bb 碌到趴底。
仲可以整高小小個床頭,咁就唔怕bb咁易嘔奶。
一般到3 4個月到就會好d,無咩風唔易嘔奶。
唔好咁易放棄人奶,我個女肚風多到肚脹,係威爾斯住左一個星期,原來係無事,我都係咁俾人奶佢食

大宅

引用:bb呢2個星期成日勁喊,肚仔好脹,今日去健

原帖由 sl1981 於 13-04-23 發表
bb呢2個星期成日勁喊,肚仔好脹,今日去健康院打針見醫生,醫生話我奶水太多,bb食得太多前乳所以有肚風, ...
唔好放棄人奶!你BB食人奶都有咁多肚風,代表腸胃唔好就更加要食人奶,食奶粉仲衰!我阿b都係咁,勁多肚風,每晚都同佢捽油,隔幾日就要飲肥仔水,放親屁或疴便便就爆喊!而家終於捱到兩個幾月開始好左好多喇!我有時見到佢喊會打直抱佢等佢易d放到屁或者疴便便。有時知佢大概邊段時間扭肚痛就早少少幫佢焗油。同埋我每晚臨訓都幫佢用風筒吹暖一條紗巾放入肚仔果個位度。加油!好快就會好好多架喇!記住同阿媽講食奶粉唔會令佢腸胃好d,反而會仲差左呀!

大宅

引用:bb呢2個星期成日勁喊,肚仔好脹,今日去健

原帖由 sl1981 於 13-04-23 發表
bb呢2個星期成日勁喊,肚仔好脹,今日去健康院打針見醫生,醫生話我奶水太多,bb食得太多前乳所以有肚風, ...
好少事啫,到 BB 十個禮拜以上就會好好多,到時 BB 食得叻啲,ur 氣又易啲

大宅

多謝晒你哋呀,我會堅持落去架!

大宅

食奶粉咪又有肚風,食到一半同食完都掃風,大喊完都掃吓風先食奶,每日按摩肚仔,同埋食完用凍椰菜敷個胸2分鐘,過幾日自然減番奶量,仲實際。

大宅

請問點先叫肚風多?

禁止訪問

大宅

同埋你試下三個鐘內都淨係比同一邊佢食, 我之前都係前後奶唔平衡, 咁樣喂就唔駛次次pump 走D 前奶, 淨係谷到咁上下先pump 一邊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊