論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Agent 介紹,因前僱主好難相處,個個工人做唔夠1個月就辭工,黎個工人做左5個月,最後,都係頂唔順辭工。
請斷約工人同新工人有何分別?

水晶宮

Agent講,你就信晒佢?
會唔會有可能係個工人做得唔好比人炒?
會唔會係工人嫌辛苦?
會唔會係Agent夾埋工人玩僱主?
(因為再請新工人,僱主又要比一筆Agent Fee)

請一個工人,要幾多錢,你都心中有數啦.
但炒一個工人,都要硬補1個月人工+機票,再請又要洗一筆.
如果每個工人都係一個月就換,個位所謂難相處既僱主,每次請換工人,前前後後要跌成萬幾銀,而且,走左一個工人,無兩三個月唔會有新既來,佢點算?
你話,會唔會有僱主個個月轉工人?
而且,如果果間Agent介紹親比人既工人都係做一個月就走,間Agent訓練出來既工人都好有問題噃.

總結,我唔會信間Agent.

Clap  完全認同  發表於 13-4-26 09:39

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆:斷約工人

斷約唔好博,多數唔方好嘢

別墅

點解唔好博?
Agent 話因斷約關係,黎個工人不用比菲律賓費用,agent free 3500 蚊,如海外來,要比15000。
Agent 講左好多工人background,我地可以見到真人,對工人感覺都ok...
請工人真是好煩,又唔知請個咩人,到時無啦啦辭工,又要比air ticket,又要再搵過。
但又真係有需要請。煩!

別墅

我都唔會請囉!我剛請賓都係7000幾喎,你要15000

男爵府

直覺agent 肥羊, 一貨多售。

複式洋房

回覆:hwl_ch 的帖子

同埋斷約工人最好唔好要,Agent實話前僱主有問題,唔係嘅話點氹你請佢。

別墅

Agent 話要比埋工人agent 費用。所以,要15000。
個agent 幾nice,唔似假。

公爵府

我係過來人,請左個break cobtract,又係你咁講見到真人感覺良好所以講,結果黎到嘔哂血,都唔知係唔係俾人炒。重有就係佢呢d break contract既,break開有條引,成日少少事都話唔做,我老公就決定送佢返賓國,mari@。希望冇人好似我咁stupid再上當。

男爵府

3500?咁抵!佢係咪等去加拿大黎港過過境嘅菲公主?小心!

水晶宮

hwl_ch 發表於 13-4-23 23:46
Agent 話要比埋工人agent 費用。所以,要15000。
個agent 幾nice,唔似假。

剩係睇你個Agent收你$15000,另一位JM既agent收七千幾,就知道你agent食水幾深啦!
你幾時見過騙子係衰衰格格、攏明昆你? 唔nice,你會落搭嗎?
呢度既JM同你無利益衝突,比意見你,都係出自一片好心.
但其實你都可以試下請斷約,咁過幾個月之後,咪知道龍與鳳囉.
或者你運氣特別好呢.
不過,斷約都有人請,就造就D工人個膽大晒,個個都會嫌辛苦就唔做.

Clap    發表於 13-4-26 09:42
Ericmo    發表於 13-4-26 09:28

複式洋房

回覆:hwl_ch 的帖子

Which agent? Sounds like the agent I used, is it in mongkok?

別墅

我再問agent:如此工人ok, 想問清楚費用,agent fee 3500蚊是包了什麼?又唔包什麼? 菲律賓政府實施的額外費用,因斷約關係,在任何情況下,是否不會追收我們任何差額? 如簽約後,合約是幾時生效?
Agent : confirmed 後,他會比張借量單我們簽,借10000 比工人,5個月扣糧,即是每月比番千幾蚊工人, 此10000 就係當菲律賓政府費,先由僱主借比工人,再扣糧。 我話工人咁會唔會玩野,工人告我們,因每月工資是3xxx.他話有心做工人,係唔會玩野,搞事。 我話點解作日唔提,他話忘記了。 3500蚊包機票,唔包保險,驗身。 如要換工人,都要再比agent 費。

你地點睇呀?其他agent 做法係咪咁架?對僱主無保障,是嗎?係咪黎間agent 唔可信?

Ericmo  mouth:  發表於 13-4-26 09:30

別墅

工人比agent 費,係咪都會問財仔借?咁我們先借糧,相對好似安全d..,起碼唔驚財仔上門追數,是嗎?

大宅

梗係話僱主唔好啦!唔通話自己揀工做得差咩!

佢咁易頂唔住前僱主,都好快頂唔住你架咋!

別墅

但agent 講左前僱主的情況,真的好難頂,是工人自己辭工的。

水晶宮

hwl_ch 發表於 13-4-24 10:22
但agent 講左前僱主的情況,真的好難頂,是工人自己辭工的。

你問左前僱主?
點知Agent講既係真?
呢個Agent仲叫你借糧添!
你知唔知你借左糧,係人工度扣,工人可以告你欠薪架?
工人走佬,你又可以問邊個攞番D錢?
仲要再比Agent fee先至可以有新工人,保險、驗身又要再比過.
話工人有心做就唔會走?
笑話,依家佢咪由前僱主走去你度囉.
佢將來都可以同其他人講,話你虐待佢,唔比飽飯佢食,每日做到12點先有得瞓...
上工一個月後,又由你度走去第二個度,再夾埋agent賺多新僱主一萬蚊,
好過借財仔.
樓主係咁多疑點下仲繼續問,
我都好佩服

Clap    發表於 13-4-26 10:18
Ericmo    發表於 13-4-26 09:31

男爵府

haha, 其實你已一心信晒 agents, 前僱主.....不如叫佢俾你 direct contact 問下工人如何仲好啦

purplechung  我的ex工人搵新僱主, 佢地都會打比我  發表於 13-4-26 11:40
方方媽媽    發表於 13-4-24 11:34

大宅

引用:我再問agent:如此工人ok,++想問清楚費用,a

原帖由 hwl_ch 於 13-04-24 發表
我再問agent:如此工人ok, 想問清楚費用,agent fee 3500蚊是包了什麼?又唔包什麼? 菲律賓政府實施的額 ...
呢個做法好有問題,個時我工人都唔夠錢俾,但agent就要求我們個個月帶工人落去佢鋪頭出糧,出足3740,簽收哂,工人再轉手還俾agent,唔係你咁樣咪好易俾工人告?對自己不利既唔好答應啦!而且如果佢又做一個月之後唔做,邊個會還返d錢俾你呀?我覺得你唔好貪慳個少少錢請斷約了,我而家呢個本來係澳門做開,我請佢佢就辭職過來,開頭好好,而家快一年了,又係懶,又做野唔掂,但我諗過都忍多佢一年,因唔想再請又俾多萬幾蚊,請過個都不一定好,所以我覺得d工人好既真係唔會咁易就俾人炒或起個僱主飛腳!係真係超差僱主忍唔住先會俾人炒!

大宅

搵過個agent啦
依家菲政府咁樣, 好多有良心的agent都唔做菲
因為唔想屈僱主比, 又唔想同d 菲周旋
我搵過幾個agent, 個個都好老實同我講唔想做菲, 怕麻煩, d菲又大枝野
有個直頭同我講二月開始唔做菲, 叫我如果搵菲就搵第二個

我agent 算叫有良心, 佢話佢唔做3個月以內斷約果d
因為如果咁短時間都忍唔到, 根本就唔係黎做野的
同埋佢教我睇工人的passport 同hkid, 就知個工人有冇忍瞞斷過約.

首頁

尾頁

跳至