醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都想對我媽好d!但最近幾次見佢,佢都對我態度好差!佢過年時第二次中風之後,對我好地好!我有陪佢做運動,佢都開心,但當復活節我要湊仔,少了一些時間陪佢,佢身體亦係嗰時好了不少,之後佢就對我態度差了,多多不滿,仲講到唔鍾意我老公...
其實至我小時,我媽都唔算對我好架啦!我係意外有嘅細女!佢唔多想要我嘅!所以關係一般.
而家我都唔知理唔理佢好,理佢,佢又唔多高興,唔理,我又覺得唔想因為咁唔做好做女嘅本份!
我又擔心,唔知會唔會因為中風問題,所以影響到個腦控制情緒!
但佢咁對我,我又不其然想起我細個,佢對我一般的情況,個心覺得酸酸的!更加無力量去忍耐佢嘅脾氣!
我都唔知可以點?

333s  孝女一个.  發表於 13-5-9 08:31
天瑜  一指禪針法
http://www.youtube.com/watch?v=HvUajs8RpCo&feature=youtube_gdata_player  發表於 13-4-28 07:51
天瑜  吳康成醫生談中風
http://www.youtube.com/watch?v=Hk_pFZ1tr_o&feature=youtube_gdata_player  發表於 13-4-28 07:49

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:想照顧下中風了兩次的媽媽,但佢又好似唔多鍾意我!

咁有沒其他兄弟姊妹肯去探下媽媽呢?

她今年幾多歲?

與其掙扎去與不去見下媽媽,何不問問自己還緊張她嗎? 不再探望可會心情更愉快點嗎?

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

男爵府

人與人既關係晤可以計得失既, 做事情總有一個合情合理既標準, 當然, 呢件係樓主個人既家事, 講到尾, 旁人指指點點, 晤係咁合禮儀, 換左係我, 我會去照顧佢, 原因好簡單, 因為係親人既關係, 晤需要考慮其他, 係一個責任, 我既情況同樓主相似, 都係照顧中風康復長者, 照顧者既路好難行, 亦係一條好漫長既旅程...打個比喻, 我成日同人講, 每個人都背著一個背包, 背包幾大都係裝滿既, 裝滿左就起程, 路上可能遇上同路人, 可能行行吓有人離開, 呢個就係人生.

子爵府

總之就將自已童年時的角色調轉就 arm 啦。

當樓主細細個時,阿媽苦口婆心、眠干睡濕照顧樓主的時侯......仲有,當時樓主成日要鴨片、要換片,唔識行要人抱,仲要成日病睇醫生........咁當時樓主有冇覺得好感動?好感激阿媽??

答案一般都係冇!因為當時未識稔咁多,好多野當係應份的。

「老人成細蚊」,e+ 角色調轉左,到樓主照顧番阿媽而已~

阿媽只會一天比一天弱,剩低的時間每天都在減少,要把握現在呀!

伯爵府

人有病是比較難服侍的了, 未必關乎媽媽喜不喜歡你, 你盡了自己的責任便可. 若媽媽不要跟你, 隨她去吧, 她有自由意志來作選擇.
我認識的人裡, 可能只有一個人病的時候從不使性子, 也不怨天尤人的... 是我爸.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

珍珠宮

回覆 sfll 的帖子

佢同我一個家姐住的,佢70幾啦!,我有另一個家姐住佢樓下添,只因我係FTM,所以日頭會有點時間過下去!

當然我唔會完全唔理佢,唔探佢,只係多少問題!每次見佢,佢都同我講,最好係家姐!

我要湊咗個仔返學(K2),買完餸再過去,最快要9:30,佢話我咁遲!

我矛盾係,連佢見到我,佢都好似會唔開心咁!而佢而家亦行得走得!一般自己都算照顧到自己!

咁我嘅角色係乜,佢需要我嗎?可能呢一刻我事實有點心情,所以未能冷靜去想!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+13-4-25+16:04+

原帖由 wan_sosin 於 13-04-25 發表

回覆 sfll 的帖子
Ok, 上嚟傾下抒解一下冇問題喎,可能過一陣子你會舒懷,其實大家都係接納的問題啫

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珍珠宮

回覆 bee918 的帖子

好開心和謝謝係到見到你!

我信我媽都唔會完全唔鍾意我,不過有幾個仔女的話,邊個咁話唔會比較?我媽事實親口同我講過,無心機湊我,諗我養唔大,我哥哥扭計,佢唔打我呀哥,反而打我來出氣!呢d嘢對我來講真係好深刻!

但諗返佢嘅日子真係好苦,就唔會去計較過去嘅事啦!希望將來大家開心!只係最近佢迫得我好難受!最唔好受係佢仍然將幾個仔女去比!而我又好似變成唔好嗰一個!自問我有盡做女嘅責任!有關心佢,有照顧佢,病咗之後煮飯佢食!就係因為攞咗好多心機先覺得受傷害!!

不過,無論點,我又點會真係唔理佢!只係想搵人平衡下自己!

你爸爸好好啊!男人更難咁好脾氣!

珍珠宮

sfll 發表於 13-4-25 18:30
Ok, 上嚟傾下抒解一下冇問題喎,可能過一陣子你會舒懷,其實大家都係接納的問題啫

...

謝謝!簡單嘅一句,都覺得抒服咗D架啦!

伯爵府

回覆:wan_sosin 的帖子

爸爸不在了。始終父母會比我們早離去,想及這點,或許所有關係上的不快,都變得不重要了。
互勉。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

珍珠宮

回覆 bee918 的帖子

謝謝!我會冷靜下架啦!

可能最近加上個仔激氣!真係覺得好辛苦同呌唔到氣!

bee918    發表於 13-4-29 12:51

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:wan_sosin 的帖子

大宅

其实我跟你的情况差不多我妈有脑退化.我有好多哥哥姐姐我是最细但我妈一直都不喜欢我但有事一定找我.我是好孝顺的.想做好女兒应该做的事不理其他人.总之自己开心问心无愧

珍珠宮

ksk0106 發表於 13-4-28 14:56
其实我跟你的情况差不多我妈有脑退化.我有好多哥哥姐姐我是最细但我妈一直都不喜欢我但有事一定找我.我是好 ...

很謝謝你的鼓勵!總要對得起別人!對得起自己!

象牙宮

wan_sosin 發表於 13-4-25 00:50
我都想對我媽好d!但最近幾次見佢,佢都對我態度好差!佢過年時第二次中風之後,對我好地好!我有陪佢做運動,佢 ...

中風/長期病患者. 易有情緒.
每日和病痛共存. 態度怎會好呢?? 別太多心. 照顧者本來就是份苦差.
你是孝女. 若自己心理太難受. 坦誠對她直說. 每个人都想被愛對不?

無病無痛最好, 人人都明. 也時不時都听到.
回想 慢性疾病纏身者, 怎會好過? 心情又怎會好? 心情差, 态度自然差... 正常反應.

我母親庝痛時. 對我態度好差! 面子問題, 她永不 say sorry.
當我病 + 周身庝痛時 + 忙著, 態度可能會差, 尾隨迫自己 附帶 "病中. 事多, 心情差, 說错, sorry"
父母都會明白.

wan_sosin  多謝你分享你自己!  發表於 13-5-9 23:55
wan_sosin  講得好啱!  發表於 13-5-8 23:06
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

做左自己應該做O個份, 第日, 有咩事都好, 無悔

wan_sosin  謝謝!我會盡力!  發表於 13-5-8 23:07
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

複式洋房

加油! 你巳好

wan_sosin  多謝支持呀!需要這點點的力量!  發表於 13-5-8 23:07

禁止訪問

象牙宮

333s 發表於 13-5-7 23:24
中風/長期病患者. 易有情緒.
每日和病痛共存. 態度怎會好呢?? 別太多心. 照顧者本來就是份苦差.
你 ...

身為照顧者. 大家一起分享交流. 為自己/對方 加一加 "正能量".

我的負能量 太多了.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

始終都係親媽媽,血濃於水喔

首頁

尾頁

跳至