母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直全埋身,我餵咗6個月開始試固休食物,一日一水果一米糊/粥仔,試咗約三星期,但一直都食得麻麻地,好多時吐出來,唔知關唔關佢飲開人奶事呢?而且呢幾日佢d 便便耐唔耐一粒一粒呵出來,係咪要俾多d 水佢飲?唉!佢一直都唔肯用樽飲奶,水就更加,有咩方法呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:全埋身的BB 係咪會食固體難接受d 既?

用匙更餵水,我囡都冇用過奶樽,佢開始飲水,我已經係用學習杯,skip咗奶樽

大宅

將d人奶溝落d粥,生果容都0K架,初期食嘢要d時間適應,試下用杯仔餵水

大宅

都係一直全埋身,我個食固體好快接受,我覺得唔關飲開人奶事,我細囡都冇用過奶樽飲奶,佢用飲管飲水。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女細過時全埋身, 又無呢個問題喎

其實會唔會, 係固體食物整得太杰, 所以 bb 唔想食呀!

bb 頭 6 個月, 只吃奶,

咁開始食固體食物時, 要整到好稀糊狀

咁 BB 先容易學吞嚥

大宅

回覆:黃二少奶 的帖子

原來可以 skip 奶樽同水杯架!試吓先!

大宅

引用:將d人奶溝落d粥,生果容都0K架,初期食嘢要

原帖由 peggybebe 於 13-04-25 發表
將d人奶溝落d粥,生果容都0K架,初期食嘢要d時間適應,試下用杯仔餵水
冇諗過人奶溝落粥仔生果度添,要幾多先得架?

大宅

引用:我女細過時全埋身,+又無呢個問題喎其實會唔

原帖由 LL1999 於 13-04-26 發表
我女細過時全埋身, 又無呢個問題喎

其實會唔會, 係固體食物整得太杰, 所以 bb 唔想食呀!
因為之前糊仔稀的話見佢吐出來越來越水,咁就整杰d 冇咁易吐,所以因為咁佢d 便便覺到一粒粒啦!咁俾幾多呀?係咪只是水果同粥仔先俾?平時俾會否飲少咗奶架?

大宅

skc918 發表於 13-4-26 08:59
冇諗過人奶溝落粥仔生果度添,要幾多先得架?
等d粥仔,糊仔攤暖咗先放奶,千萬不要連人奶煮,高溫殺曬d營養,座暖支奶溝2-3安mix埋( d粥,糊仔預杰d溝奶)BB食到奶奶味又唔會浪費奶,win win!

男爵府

引用:一直全埋身,我餵咗6個月開始試固休食物,

原帖由 skc918 於 13-04-25 發表
一直全埋身,我餵咗6個月開始試固休食物,一日一水果一米糊/粥仔,試咗約三星期,但一直都食得麻麻地,好 ...
其實全埋身bb 食固體會叻過樽餵嘅 bb, 因為埋身要好用力,令bb 嘅口肌發展較好。不過bb 初初食固體需要適應,比少少佢試吓,唔食就唔好迫佢,下餐又試過,比多啲耐性同信心bb, 慢慢就越食越好。

伯爵府

環保接龍勳章

我細女全埋身都好鐘意固體, 食到唔停口, 餐餐嘔都仲要食, 所以唔關人奶事.

唔係所以BB會發生的問題都同人奶有關GA.

大宅

回覆:全埋身的BB 係咪會食固體難接受d 既?

我聽過人奶B係易啲接受副食品,因人奶一向有其他食物既味道。

男爵府

引用:我聽過人奶B係易啲接受副食品,因人奶一向

原帖由 ncbbb 於 13-04-26 發表
我聽過人奶B係易啲接受副食品,因人奶一向有其他食物既味道。
係。人奶b 偏食嘅機會較低,因為人奶日日唔同味,試過晒媽媽平時食嘅嘢。奶粉b 有啲食固體會好快食得多同可以唔使食奶,我覺得係因為奶粉日日一樣味,悶c 咗 當你諗到人類本身就係埋身食,無奶粉無奶樽,就唔會有 "xxx 問題係咪關埋身食人奶事" 嘅疑問,因為埋身食人奶本來係bb 唯一做嘅嘢。

大宅

引用:Quote:原帖由+skc918+於+13-04-25+發表一直

原帖由 mcrabbit 於 13-04-26 發表
其實全埋身bb 食固體會叻過樽餵嘅 bb, 因為埋身要好用力,令bb 嘅口肌發展較好。不過bb 初初食固體需要適 ...
因見佢成日吐,咁我就糊仔整到好杰,佢又肯吞,呢幾日佢耐唔耐呵一粒,耐唔耐又一粒,已經多按肚,也有俾水,但唔肯多,幾時先完一粒粒呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+mcrabbit+於+13-04-26+發表其

原帖由 skc918 於 13-04-26 發表
因見佢成日吐,咁我就糊仔整到好杰,佢又肯吞,呢幾日佢耐唔耐呵一粒,耐唔耐又一粒,已經多按肚, ...
初初食固體便便會無咁暢通,因腸胃都要時間適應呀。

大宅

引用:Quote:原帖由+ncbbb+於+13-04-26+發表我聽

係。人奶b 偏食嘅機會較低,因為人奶日日唔同味,試過晒媽媽平時食嘅嘢。奶粉b 有啲食固體會好快食得多同可 ...
其實係佢一向唔肯用樽飲,就算人奶也一樣,我先估因佢硬頸,唔啱佢咀型心意就吐啫!
而且佢一向埋身也是飲唔多,生長線係咁跌,唉!

大宅

引用:Quote:原帖由+skc918+於+13-04-26+發表因見

初初食固體便便會無咁暢通,因腸胃都要時間適應呀。
就係咁,我就煲反箸粥俾佢,唔肯食粥都飲粥水,今早也木瓜溝水,等佢呵晒粒粒便便!

男爵府

引用:Quote:原帖由+mcrabbit+於+13-04-26+發表初

就係咁,我就煲反箸粥俾佢,唔肯食粥都飲粥水,今早也木瓜溝水,等佢呵晒粒粒便便!

...
唔使, 我個b 初頭食固體成個禮拜無便便添,媽媽唔使太擔心,可以試吓食返啲通便水果,固體初頭食少少,志在比佢試吓,多數新食物都要試多幾次先識食,你諗吓佢真係從未見過啲嘢食!!

大宅

引用:Quote:原帖由+skc918+於+13-04-26+發表就係

唔使, 我個b 初頭食固體成個禮拜無便便添,媽媽唔使太擔心,可以試吓食返啲通便水果,固體初頭食 ...
成個星期?咁之後呵的便便係咪好硬呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由+mcrabbit+於+13-04-26+發表唔

成個星期?咁之後呵的便便係咪好硬呀?
硬阿。後尾比佢食吓西梅之類就好啲啲,但啲便便都irregular 咗一排先變返日日屙。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊