親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

已玩完番來, 想同大家分享一下, 純粹個人意見, 不喜勿插哦...

2人上星期去了7天, 坐air asia, 住hotel sixty3 日日下午下雨, 有一日成日下雨

酒店: Hotel Sixty3, super standard type, RM180一晚, 富源係對面, 近Wisma Merdeka, Suria Sabah, Little Italy, 行去出島的碼頭約15 mins, 行去大茄來20-25 mins, 房間很大乾淨, 舒服

唱錢: Wisma Merdeka最抵, 唱左幾次$2.5x, 地下有幾間, 行晒去格價都係5 mins內

超市手信: 美麗華, kk plaza地牢, centre point地牢, Suria Sabah 3樓, 各有各平貴, centre point 及Suria Sabah 最齊款, sabah tea, A1肉骨茶, berly 朱古力(不過幾間超市都無榴槤肉的朱古力買)

海鮮: 食過大茄來, 雙天, 珍珠; 勁推大茄來, 好味及服務態度友善, 要6:30前到先有虎蝦, 試過7點幾去已買晒, 到9點多連肉蟹都無...雙天, 都好食, 隻蟹最鮮甜, 有d人服務態度勁差, 食飽後見人人都有果盤, 埋單時問下有無, 點知個女侍應話無(等收錢時仲勁黑面, 好似有d歧視我地), 我明明見到有侍應啱啱毛去拎比其他人, 跟住我地去問個識講廣東話的侍應, 佢即刻去拎比我地, 條氣唔順, 好食都唔會再去, 珍珠, 海鮮質素不好, 原本想去大大茄來但無晒虎蝦, 蟹好平RM15/KG, 心中都知咁平唔會有咩期望, 食落勁'梅', 個椰子布丁唔好食, 干奶奶虎蝦ok啦, 都係唔會再去

local tour: 特優, 報了weston長nose猴及螢火蟲 RM180 (全包, 無導游費及有望遠鏡借), but算貴, 酒店RM140咋, 我地join左特優, 係Wisma Merdeka 對面 Wisma Sabah 內報名, 即日十一點幾報名, 下午一點多到酒店接我地, 全團得我地2人+3個台灣人, 導游好好人, 坐細船去睇長nose猴及螢火蟲, 睇到十多隻長nose猴, 有時船家仲駛入草埋, 近距離睇佢地, 長nose猴睇左成1.5小時, 唔會hea 住做, 仲會去找長nose猴比我地睇, 螢火蟲勁多勁閃, 好鐘意呢日的行程, 導游話weston係睇長nose猴及螢火蟲的最佳地點, 不過車程要2個多小時, 條路都幾'dun'

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆:沙巴分享

我之前去沙巴 晚晚都係雙天 可能我晏去差不多9:00 態度好好啵 好好招呼 我地臨走果晚個經理仲同我老公影相天 反而大茄來咩都冇得食我果日仲要6:00去到 咩海鮮都冇 淨反D肉蟹仲要好細隻 態度仲唔係咁好

男爵府

神山: 自己去, 無包車, 係酒店附近 Merdeka Field 坐van仔去 Ranau RM20/人, 個van仔司機話車埋去poring hot spring, 加RM15/人, 去行CANOPY WALK吊橋, 所有入地費大約RM20/人, 行完吊橋想去埋神山公園, 點知無車去, 要坐村民的車RM60, 好似無咩睇, 咁貴唔去啦, 之後坐的士RM40/CAR (其實係村民的車)由 Poring 去 Ranau 坐van仔回kk, 頻頻撲撲, 唔平得幾多, 不如join local tour算, local tour 仲去埋神山公園, 又包一餐, 我地花係坐van仔來回4個鐘, 等人多先開車又要成2個鐘, 好無謂...不過吊橋好值得去, 好鬼驚, 成18層樓咁高, 腳都軟埋, 仲有叫左的士司機車我地去睇Rafflesia花, RM20/人, 得一朵花, D色唔係好SHARP, 原來開了5天, 差不多謝, 不過又係值得睇的...

BUS: 去水上清真寺, 係旺旺山車站坐RM1/人, 1B去到, 上車前叫司機叫你落車便可, 回程到落車的對面上去回旺旺山的

SHUTTLE BUS: 我地係WISMA MERDEKA 坐SHUTTLE BUS 入去Sutera Habour Resort & Spa 參觀, SHUTTLE 唔, 坐左5點幾的, 係PACIFIC WING睇日落, 好正, 之後睇埋星星先走, 因為8點10分先有車出番去, RM3/人. 回程係大堂COUNTER 買TICKET

AIRASIA: 來回都係得7-8成滿, 好多同胞坐, 去程預早D去寄行李, 我地班機提早10 MINS, 由T2行番去T1, 再坐巴士去上機, 要跑住去, 我地差不多係最尾個幾個上機, 回程時一個小時前先去到沙巴T2機場便可, 無野行的

急凍海鮮: 沙巴T2機場有一間, 同市區差不多, 東星RM58/KG, 市區遠東(HAYATT對面)有晒重量係包裝袋上, 虎蝦最平, 不過無貨, 東星RM60/KG個樣幾靚, 用報紙及紙盒包住, 8個小時都OK無溶

暫時報告完畢

男爵府

my-baby 發表於 13-4-26 15:00
我之前去沙巴 晚晚都係雙天 可能我晏去差不多9:00 態度好好啵 好好招呼 我地臨走果晚個經理仲同我老公影相 ...
雙天其實係某D侍應唔好, 可能我地食得小錢啦, 如果佢同我地講食唔過某個價錢便無果盤送, 會好D囉...不過有D好好的, 講廣東話個位姐姐有禮貌, 佢地個洗手間都乾淨, 7點幾去到仲有虎蝦食

男爵府

由63去旺旺山車站點去? 係咪睇完長nose猴上岸食晚飯,之後再坐船睇螢火蟲?睇左幾耐?係咪好多蚊?

男爵府

出島: 自己去, 行去碼頭買ticket去, 酒店好似有coupon, 不過我唔記得取, 雙島RM27/人(講左價)+RM7.2稅/人+RM10入島/人, 去左SAPI 及MANUKAN, SAPI水清, 近沙灘邊有魚仔, 12點幾睇到水蜥, but 多同胞, MANUKAN沙灘大D, 無落水玩, 因開始下雨, 係碼頭餵魚, 好多大魚及唔同品種, 有D藍色的唔知咩魚, 我地去左8號COUNTER買TICKET的, 因可用廣東話溝通

男爵府

amon28 發表於 13-4-26 15:52
由63去旺旺山車站點去? 係咪睇完長nose猴上岸食晚飯,之後再坐船睇螢火蟲?睇左幾耐?係咪好多蚊? ...

我地由63行去旺旺山, 差不多行左30-45 MINS, 一條直路, 睇長nose猴, 先坐15 MINS到BERLY 朱古力店參觀, 可不買的, 不過榴槤果肉FILLING的, 係市區搵唔到買, 之後坐2個鐘車到WESTON, 到村民屋企食下午茶, 食完行去碼頭坐船仔穿LIFE JACKET睇nose猴, 一般睇40-60 MINS, 我地GUDIE比多左時間, 睇左1.5 小時, 差不多睇到日落後上岸去另一個村民屋企食晚飯, 食完等天黑晒再坐番船去睇螢火蟲, 螢火蟲掛住係樹上, GUIDE用光去引D螢火蟲過黎船上, 仲捉左D放係我地隻手度, 好靚好好玩呀...約30 MINS 上番岸後坐車回KK了

都多蚊同埋D蚊幾大隻, 我穿長褲及外套, 嘖左2隻蚊怕水, 比蚊KISS左3啖

男爵府

新手蝦米 發表於 13-4-26 16:23
我地由63行去旺旺山, 差不多行左30-45 MINS, 一條直路, 睇長nose猴, 先坐15 MINS到BERLY 朱古力店參觀, 可 ...
咁有無腫?d人話d蚊都幾毒吓喎!導遊講普通話定廣東話?有無去動物園?

男爵府

蚊咬完冇腫, 少少痕, 到第二日冇痕了

導遊主要講普通話, 因其餘3個台灣人唔識聽廣東話, zoo冇去呀

大宅

我上個月去完, 雙天都不是咁差喎, 到最後我地都唔知有生果食, 佢地都有比我地。

大宅

有冇去philippine market食燒海鮮?

大宅

回覆:新手蝦米 的帖子

想請問你參加local tour 又冇格價,同網上係咪同一格錢,另返香港係早機定晚機?tks

禁止訪問

引用:出島:++自己去,+行去碼頭買ticket去,+酒店

禁止訪問

引用:出島:++自己去,+行去碼頭買ticket去,+酒店

禁止訪問

引用:神山:+自己去,+無包車,+係酒店附近+Merdeka

男爵府

回覆:srsr2525 的帖子

只係行入去睇下咋, 見D魚5係即燒, 衛生麻麻, 冇食野就走

男爵府

回覆:bo_chau 的帖子

用廣東話溝通, 因為我5記得係酒店拎coupon, 去到碼頭counter同佢講, 佢肯減比我

我見有人話有coupon拎, 但我5記得問酒店有冇

男爵府

引用:想請問你參加local+tour+又冇格價,同網上

原帖由 LikBMa 於 13-04-26 發表
想請問你參加local tour 又冇格價,同網上係咪同一格錢,另返香港係早機定晚機?tks

...
見完美平D, RM310去神山公園及長鼻猴, 但5係去weston睇, 而特優RM180去weston, 最後決定跟特優, 我5知網上價, 好似要比deposit

我下午四點幾機番香港

男爵府

回覆:bo_chau 的帖子

原本雙島RM33的, 講價後RM27

男爵府

引用:Quote:原帖由+新手蝦米+於+13-04-26+發表神

原帖由 bo_chau 於 13-04-27 發表
清真寺值得去嗎?係63坐的士去幾錢呀?同埋酒店坐的士去機場幾錢呢?我坐早機係咪要五點出門?

...
清真寺幾靚, 的士要大約RM25一程, 如果坐的士成百蚊港紙來回就5值, 所以我地坐巴士

去程係沙巴T2買的士飛RM30到酒店, 回程個日早上行過美麗華附近的士站搵左個的士RM20, 約好司機兩點幾係酒店等

首頁
12345...7

尾頁

跳至