在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

兩公婆合共先有三萬,要供樓要工人小朋友要學野,我唔會生!當時我諗要唔要生多個,係因為我媽話可以幫我湊,我份工好穩定福利好,到而家細仔兩歲,我轉埋工,人工多左一半,福利好到難以想像,但依然心力交瘁!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我吾會因為他一個寂寞而要為他生多個,+我只

原帖由 sukiwongsk 於 13-04-29 發表
我吾會因為他一個寂寞而要為他生多個, 我只會睇家庭月入/環境/個人心理是否許何生/教多一個, 現在教功課讀 ...
非常同意,唔好話永遠在同學嘅最後面,淨係買衫同其他洗費你已頭痛。個妹成日怨著舊衫,用家姐2手嘢…學嘢咩一個用3000一個月都仲得,2個成6000真係頭痕。仲要上堂時間又唔同,個大嘅上堂要捉埋個細嘅去,到細嘅上堂就同個大嘅去老麥一路做功課一路等個妹。到考試先至癲,事旦一個唔生性你都死得,顧得大又顧唔到細。最常見係同一年,細嘅tsa,大嘅呈分試,請補習又幫唔到幾多,都唔知死幾多細胞。返學雜費又起孖,一個4000,兩個就8000,大把家長8月去同安信做兄弟,揾邦民過難關。就係因為想有伴?咪傻啦。

bbqueendom   笑死我  發表於 13-5-6 11:14

伯爵府

環保接龍勳章

仲要自己份mpf又唔係多,唔儲定錢退休就真係要靠個小朋友大個養你。你去婆媳版睇吓,大把新抱話個c6俾太多家用個99,唔體諒個仔有頭家要養!問你死味!

大宅

嘻‥‥我發覺好似jm自己成長經歷都幾影響點睇生唔生,唔係淨係經濟因素咁簡單.而成長經歷又會影響個人性格,有d好樂觀,睇物質唔係放到咁大;但有d就好似灰d,似乎經濟好d會有安全感多d...

另我諗到其實生唔生(或生唔生多個)都唔好淨係睇經濟,仲要睇埋自己的性格、同c6的感情係咪成熟穩定(唔係淨係份工穩唔穩定)都好重要啊!

Tobbyy  好似我老公D觀点, 佢一D都唔覺辛苦, 係我驚唔夠錢養.  發表於 13-5-1 18:29

伯爵府

環保接龍勳章

我幾唔認同一樣:已經冇時間陪大嗰個,所以生個細嘅陪佢!
個細嘅唔係大嘅附屬品呀!

當一個小朋友時都冇親子時間,何必再害多個?

bulubulu  大嗰個都唔夠親子時間, 生埋個細嘅咪仲分得薄  發表於 13-5-1 21:18

伯爵府

環保接龍勳章

但當有2個小朋友時你又唔可能做ftm,need to spend more time on work to make more money…咁係為咩呢?

大宅

畀面勳章

我一個人收入30k 左右,都計唔掂生多個,其一係如果生多個,個工人實唔做,同埋要買佢怕,我唔做又冇可能,要養父母,供樓

公爵府

畀面勳章

我同你情況差唔多..不過我就唔使供樓..我想生..但係我老公唔想..距話要教係一件好煩既事...我覺得生兩個脾氣會好D嘎..我個女8歲啦..我老公都係唔想生...

民房

回覆 maviswan 的帖子

好有同感

大宅

如果咁ge經濟環境真係勉強冇幸福,生黎為乜呢﹖
若果係為咗俾小朋友有個伴,我會建議你不如抽多d時間去陪小朋友玩,生多個變相雙倍開支,e+呢個市道,真係好多不明朗因素,第時小朋友都未必會養你(或者係冇能力養你),倒不如顧掂自己先啦~

大宅

我個人覺得生幾多個唔係純粹只放眼人工,其他因素如兩公婆對生仔女的睇法,揍大仔女的要求,有冇人幫手,居住環境等都要考慮,唔係話三萬月入就應該生多個或唔生多個咁簡單。

男爵府

一個好孤單,等你老公轉工後再打算

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我同你差唔多case已經生左兩個, 因為我老公係獨生子所以佢唔想佢個仔童年似佢一樣咁孤獨! 平有平養!

wcpcelia  平有平養<--agree with you  發表於 13-5-1 18:07

大宅

我地月入三萬左右,供樓7千多,可以暫時吾比$父母,今年三十出頭!但老公都覺得冇$生!!!我有朋友老公搵萬五供五千樓,生左一個!男的後悔!女的想再生!朋友糸ftm她說除了食所有開支用係囡生上,bb2歲,只從生左女之後2年都冇買過一件衫等!宜家物價太高,所以明白老公吾想生,事實糸降低晒生活質素

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我同c6都想生多個, 但一諗到無人湊, 就已經打消念頭, 因為我地都唔想bb一出世就放入育嬰院, 好似我地唔理佢咁, 如果大人都無太多的時間比小朋友, 我寧願生一個, 將我僅有的時間比埋佢, 因為阿女已經開始投訴我地太少時間陪佢玩

大宅

回覆:kiubaby 的帖子

其實我諗平有平養ok的,有諗緊生唔生多個, 不過我得我媽咪幫手湊, 呢排我嗰囡成日半夜醒, 攪到我吔好辛苦, 如果生多一件, 就要諗埋請姐姐了, 但真係負擔唔到請姐姐
,亦擔心婆婆一個湊兩個!講真老人家要再經歷湊b,我亦真係過意唔去,咁即未必能生多個了........

公爵府

我計來計去, 返學後洗費都係20K以內 (唔計供樓, 供養父母), 請問大家係咪都係呢?

大宅

Tobbyy 發表於 13-5-1 18:33
我計來計去, 返學後洗費都係20K以內 (唔計供樓, 供養父母), 請問大家係咪都係呢?
...

我係。唔計供樓、供養父母和奉獻(因我是基督徒),如果大B返小一(另加興趣班)、細B返K1(半日),加埋屋企食用,大約萬七左右。

子爵府

回覆:lammi2012 的帖子

成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中肯,究竟乜嘢叫平養,最好那些過來人,講下點平養法

首頁
12345...7

尾頁

跳至