自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

三萬月薪難題 <-- 大家來猜下啦!

朋友傳來電郵,有一條關於應徵月薪三萬工作時的面試問。
感覺有趣,記錄如下:

小明和小紅都是張老師學生,張老師的生日是M月N日,
二人都知道張老師的生日是下列10組中的一天。
張老師把M值告訴了小明,把N值告訴了小紅,
張老師問他們知道他的生日是哪一天嗎?

3 月 4 日 3 月 5 日 3 月 8 日
6 月 4 日 6 月 7 日
9 月 1 日 9 月 5 日
12 月 1 日 12 月 2 日 12 月 8 日

小明說:「如果我不知道的話,小紅肯定也不知道。」
小紅說:「本來我也不知道,但是現在我知道了。」
小明說:「哦,那我也知道了。」

請根據以上對話推斷答案。

這問題見證了香港經濟的轉型。過去在金融風暴之前,
從沒想過月薪三萬元的工作,要回答一條如此難題。

別墅

Re: 三萬月薪難題 <-- 大家來猜下啦!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[size=xx-large]6 月 4 日
路遙知馬力,日久見人心!

洋房

我都是估64, 但會唔會咁容易呀?
我是唔知答案的, 我老公說今晚才開估喎!

大宅

hehalady 寫道:
[size=xx-large]6 月 4 日

我是估3月4日can u explain it? thx!

大宅

水晶宮

(watermelon) 寫道:
can u explain it? thx!
[size=medium]等我食左飯先講喇 :mrgreen:

大宅

?-( ?-(

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

快D食啦...我都等緊你呀 :mrgreen: :mrgreen:
[quote]
[size=medium]等我食左飯先講喇 :mrgreen: [/quote]

大宅

大宅

畀面勳章

係唔係9 月 1 日 ?

洋房

朋友傳來電郵,有一條關於應徵月薪三萬工作時的面試問。
感覺有趣,記錄如下:

小明和小紅都是張老師學生,張老師的生日是M月N日,
二人都知道張老師的生日是下列10組中的一天。
張老師把M值告訴了小明,把N值告訴了小紅,
張老師問他們知道他的生日是哪一天嗎?

小明說:「如果我不知道的話,小紅肯定也不知道。」
小紅說:「本來我也不知道,但是現在我知道了。」
小明說:「哦,那我也知道了。」

請根據以上對話推斷答案。

這問題見證了香港經濟的轉型。過去在金融風暴之前,
從沒想過月薪三萬元的工作,要回答一條如此難題。

洋房

我個人覺得, 一定唔係 6月7日 和 12月2日,
因為如果係的話, 小紅一定知的.

大宅

hehalady~

我都等緊呀

別墅

http://i222.photobucket.com/albums/dd24/janice_nn/34210_1128824054.gif

大宅

畀面勳章

所以一定唔係6月同埋12月, 如果唔係小明唔會話:
「如果我不知道的話,小紅肯定也不知道。」

LeeLucy 寫道:
我個人覺得, 一定唔係 6月7日 和 12月2日,
因為如果係的話, 小紅一定知的.
[quote]
[/quote]

大宅

6 月4日

好難去講點解... 我試下啦

因為如果小紅知, 但小明唔知就係 6月7日 / 12月2 日

那麼刪除這2 可能.... 第2 行 6 月.. 就只剩下 6 月4 日(答案)... 合符對話

水晶宮

是否3 月 4 日?

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

別墅

食完未呀,食咁耐,等緊你開估啊!

[quote]
[size=medium]等我食左飯先講喇 :mrgreen: [/quote]

水晶宮

- - - - -
appleyuen 寫道:
快D食啦... 我都等緊你呀 :mrgreen: :mrgreen:
- - - - -
Panny8856 寫道:
hehalady~
我都等緊呀

[size=large]好大壓力 ..... 都係等個答案係啱嘅先解釋喇 :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至