婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我真係好感激你200%心機湊我個女,親力親為唔要人幫......
見你辛苦,想你輕鬆d,請個鐘點姨姨,嫌人呢樣唔得嗰樣唔掂.....好彩都用咗幾年.....

平靜嘅生活又起漣漪....你離家出走(好彩唔係我激佢走...),我被迫要急請工人,好彩當年市場需求冇咁大,同埋有朋友原來係agent,好快搵到個(當年仲冒險用臨時工人頂咗個幾月先).....

好啦,度氣下咗返番屋企啦.....咁嘅然請咗工人,順理成章繼續做啦....

第一個,兩年反歸嫁人,

第二個,四年又係反歸嫁人(呢個真係好好,嫲嫲返番嚟,d火氣又返晒嚟佢都頂得住,我俾十個叻,雖然冇記性,但我對工人冇要求,佢只要做晒我見到嘅家務我就ok!)

完約,再請.....因為奶奶年事已高,雖然女大,我哋都唔想佢咁辛苦....

第三個,出晒事,開頭話識英文,少少中文.....點知中英文都唔得,仲一啲常識都冇,結果日日家嘈屋閉....我差不多日日都唔想返屋企食飯.....好累......晚晚briefing.....(我相公同佢娘親講,我就同工人講...)直頭想死.....

結果佢頂咗差不多一年,頂唔順,辭職.....好!!我都鄧你辛苦......我亦鄧佢下一個僱主牙煙......

跟住我相公同我講唔請啦,費事煩.....ok....個令兩個月,見我奶奶謝晒又瘦晒,我唔理我老相公,自己再搵agent,有工人啱先俾相公過目.....

好啦,等到個完約工人,個樣是正,有d sense,ok肯做,講嘢細聲(應該幾怕事....),臨嚟之前同嫲嫲講定啦,工人嚟咋,冇乜事教啦,唔駛同佢勞氣架......

好!!做得唔理想,d火就嚟.....差不多所有衫都要手洗......同佢講唔好勞氣,因住又鬧走個工人....佢唔認鬧人,只係話佢......

好啦.....工人都費事同我反應,一嘢就去咗簽新僱主......拉都拉唔番.....

好快我哋又要"自食其力"啦......唯有訓練個女幫吓手啦.....

呻完.....多謝......

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

老人家一般都吾鐘意工人, 係心理過吾到自己, 覺得工人叻過佢,重要過佢, 所以處處維難人. 唉.

大宅

老實講,我哋從來冇質疑過佢嘅能力,佢真係勁捱得,我個服字係由個心度寫出嚟......

請工人講明係幫輕,唔係取代.....但係已經去到成七十歲,有d嘢係咪要睇化d咩,我哋都係唔想佢咁辛苦啫....(自私d諗,我都唔想煩....)

佢嘅要求高到佢老公同個女都頂佢唔順....(唔好話我呢d外人,跟本有排都未有資格達到佢要求).....

有時見到佢咁,我都鄧佢辛苦....

侯爵府

回覆:我真係唔再請工人啦.....就當我不孝啦....

唉……好多老人家都係咁,我樓下單位對公公婆婆咪又係,仔女孝順請工人比佢地,個公公同工人講句野,個婆婆都話佢地有路,然後硬係炒左工人,兩個都7,80歲啦,結果日日都要自己辛苦到死做家務煮飯。

珍珠宮

離家出走
I will not trust her anymore.

大宅

talktime 發表於 13-4-27 15:18
離家出走
I will not trust her anymore.
堅架! 佢當年見到個老公同酒樓知客講笑講得好開心,跟住話自己好失敗從來未見過個老公喺自己面前笑得咁開心.....咁頭也不回,叫都叫唔住第二日失咗縱......(當時我老爺都七十幾.....)

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

真係難為了家嫂

伯爵府

引用:Quote:talktime+發表於+13-4-27+15:18+離家

原帖由 姑姑 於 13-04-27 發表
堅架! 佢當年見到個老公同酒樓知客講笑講得好開心,跟住話自己好失敗從來未見過個老公喺自己面前笑得咁開心. ...
八卦一問,走左幾耐????

大宅

我都唔太記得,應該冇半年.....你估大時大節咁易過.....

去到大時大節得自己一個好似好淒涼咁,我哋做細,過時過節佢玩嘢唔肯返,過完節得自己一支公,我哋點都搵個好好睇睇嘅下台楷俾佢返嚟嘅......

最唏噓就係,佢唔喺屋企嗰段日子反而係我老爺最歡容嘅日子......

洋房

姑姑 發表於 13-4-28 14:21
我都唔太記得,應該冇半年.....你估大時大節咁易過.....

去到大時大節得自己一個好似好淒涼咁,我哋做細,過 ...
真係……

男爵府

回覆 姑姑 的帖子

唉~老人家同工人真的不能共存,特別係家務叻既老人家!

首頁

尾頁

跳至