論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好工人,完咗我第一張約但第二張因事返家,我輾轉又請番佢,七月完呢張約。

但佢18/3 因事,我答應比佢放假返菲律賓,機票佢自己出,佢7/4(星期日)返香港,而家月尾要計糧,應該點計?

佢話唔介意得好少錢,因預咗放無薪假,但我擔心計錯,煩請好心jm幚幚手

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

咁計佢放左幾多日,每日都無薪,由香港起飛到返香港頭尾都系無薪。

子爵府

回覆:麻煩幫手計一計

其實放假其間嘅勞工假同星期日例假又點計?

子爵府

本來諗住出糧比佢,等佢放假有錢用,點知照樓上jm咁計嘅時候,佢又話今日放假,問下佢啲jm先,叫我唔好出比佢住

子爵府

唉,佢問完jm返嚟話我計多咗佢放嘅假,我真係唔曉,原先完約先放都係得14日,但佢而家未完約,佢話計14日連當中?清明etc嘅星期日及公眾假期,佢所以放得長些

究竟係咪可以未完約就放?

珍珠宮

bulubulu 發表於 13-5-1 20:28
唉,佢問完jm返嚟話我計多咗佢放嘅假,我真係唔曉,原先完約先放都係得14日,但佢而家未完約,佢話計14日連 ...

如佢放 no paid leave, helloalens 就講得啱, 全段日子都冇人工; 如你俾佢「預先」放佢 entitle 的假, 可放日數就 pro-rata 計, 例如佢做咗1年10個月, 第1年7日加第二年6日 (7日 /12 x 10) , 就等於13日.
由3月18日佢開始放數13個工作日, 係去到4月2日, 咁即係3月糧照出, 4月扣 2-6号5日人工.
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

佢18/3放到7/4(星期日),我原先計佢放咗19日

男爵府

麻煩幫手計一計

之前有人開post問及no paid leave內嘅法定假及休息日屬no paid or paid, 結果佢clarified with 勞工處,答案係…要支薪。
我見議你同樣地問番勞工處,問完之後講埋俾各位知。
日 一 二 三 四 五 六
17 18 19 20 21 22 23 --- 6
24 25 26 27 28 29 30 --- 6
31 01 02 03(04)05 06 --- 5
07 ----- 0
共17個工作天為no paid leave。
你話佢完咗第一張約,因事返家,之後輾轉請番,你睇番所謂嘅第二張約上有冇填話係之前份約嘅renew (no. 2B),冇嘅話呢張所謂第二張約其實係一張全新合約,即以受聘第一及二年計年假,各7天。所以就算到今年7月完約時,都只是得14天有薪年假。
既然之前講好呢次係放no paid leave, 就照扣佢17天薪金,到7月完約時,如果不續約,就支付14天年假錢。

My little Son

子爵府

唔該晒,其實我明天有時間的話真係要打去勞工署問,因為工人而家話jm都係咁,好多人未完約但預早放,即本來七月完約嘅假而家放,得㗎咩?

老公話工人好,平時係乖嘅聽話,叫我照出足比佢,問咗再算我昨日照比,實在唔知點搞,又怕佢唔續約

子爵府

呢張約係全新㗎,因佢隔咗成2年先再番嚟幚我

子爵府

感謝jm解答你哋真係好好

我今日問咗勞工署,佢哋冇要求完約先放假,但,續約時,工人是否需要先放假返家才可出新visa,佢建議我問入境署,明天再打

至於我的情況,佢話一早協議冇薪假,如有白紙黑字,可冇薪但假期如星期日及當中勞工假,工人可支薪

唯一比佢點醒,原來工人只有2張單程機票,一張是來工作,另一張是完約才比,即係,佢放14日長假,原來我唔駛包來回比佢歸家㗎我一直意為這是我的責任

珍珠宮

bulubulu 發表於 13-5-2 18:50
佢話一早協議冇薪假,如有白紙黑字,可冇薪但假期如星期日及當中勞工假,工人可支薪

冇薪假當中任何日子都係冇薪............ 答 enquiry 嘅人亂答真係害死人 !
你問嘢時攞埋答個職員嘅全名, 須要時真係要去投訴, 唔好累人累物 !
你試想吓, 如僱員放一年冇薪假, 個僱主要揀晒當中嘅休息日同公眾假期出嚟 pay 佢?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

bulubulu 發表於 13-5-1 23:59
唔該晒,其實我明天有時間的話真係要打去勞工署問,因為工人而家話jm都係咁,好多人未完約但預早放,即本來完約嘅假而家放,得㗎咩?
...

得唔得係由你話!
佢做得好, 你額外俾好多錢佢係冇問題, 但你用另一個 favour 佢嘅計法, 就預咗以後都要咁做!

子爵府

"你試想吓, 如僱員放一年冇薪假, 個僱主要揀晒當中嘅休息日同公眾假期出嚟 pay 佢?"

又係噃, 咁我明天再打去

要靠工人, 真係欲哭無淚

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bulubulu 發表於 13-5-2 22:53
"你試想吓, 如僱員放一年冇薪假, 個僱主要揀晒當中嘅休息日同公眾假期出嚟 pay 佢?"
加油呀,姊妹!!!!
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

無諗過職員代表勞工署答,竟然可以有問題,我真係信晒佢,好彩呢度有熱心jm,我真係不幸之中嘅大幸

男爵府

引用:Quote:bulubulu 發表於 13-5-2 18:50 佢話

原帖由 SandraLo 於 13-05-02 發表
冇薪假當中任何日子都係冇薪............ 答 enquiry 嘅人亂答真係害死人 !
你問嘢時攞埋答個 ...
你呢個問題,喺早前個similar post我都有指出,當時個樓主表示已問埋勞工處,答案係照支付。
假設no paid leave一年,僱主按時到糧期要支付該月法定假日工資,即整整一年計,放no paid leave 僱員可以白所有法定假工資。至於休息日,佢話因為休息日可以由僱主同僱員協商有薪或冇薪,如傾好屬冇薪,咁僱員放no paid leave期間嘅休息日都屬冇薪;但係,外傭係月薪僱員,所以一般都屬有薪休息日,所以no paid leave期間,要照支付休息日工資。
而家,等呢個post嘅樓主明天再問到double confirm。

男爵府

引用:感謝jm解答你哋真係好好我今日問咗勞工署,

原帖由 bulubulu 於 13-05-02 發表
感謝jm解答你哋真係好好

我今日問咗勞工署,佢哋冇要求完約先放假,但,續約時,工人是否 ...
勞工處講你知關於home leave係冇錯,你要問入境處。因為呢個係入境處嘅規定,完約要回鄉不少於7日,呢個規定並唔抵觸任何假期,因為入境處唔會理工人放嘅係有薪or冇薪假回鄉,但會要求符合呢個規定來批核續約嘅visa, 你睇番合約第13項。
至於完約前無論外傭放過幾多日假、番過幾多次鄉下都唔會consider, 因為講得好清楚係要"完約",可以申請延期(max 12個月內放),但未完約之前放嘅一概不理。明天你問入境處就可以double confirm。
所以僱主要好好規劃工人放假時間,盡量都唔好advance假期。
另外關於機票,合約都講得好清楚,來港履新一程,完約回鄉一程,that's it

子爵府

我留咗口訉比勞工署,未覆,原來自己真係諗得太簡單

珍珠宮

k-k-mummy 發表於 13-5-3 00:10
你呢個問題,喺早前個similar post我都有指出,當時個樓主表示已問埋勞工處,答案係照支付。
假設no paid l ...

請問邊度揾得番呢條法例呢?我响香港做咗廿年HR/admin, 從來唔知放 no paid leave 可以齋法定假工資 (大部份寫字樓僱員都係月薪), 真係要打電話去問吓!

首頁

尾頁

跳至