在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年已經成日遲出糧
今年,2013年仲過份
1月至3月份嘅糧都未出

全公司無人出聲
我已經同老闆傾過,但佢回覆話未收到個客的錢。
講真,打工仔為出糧
你收唔到錢唔應該要全公司同你撐囉!

糧又無得出,claim 錢又未claim到
最弊係勞工處只可以追糧
Claim果部分要自己去small claim攪……

喺公司同老闆開完火
佢叫我放一個禮拜clam down 一下
算點先??

真真真係唔知點好

比著你,你會點做?
去勞工處搵人幫?
去勞工處舉報?(兩者不同的,問過勞工處,前者係協助追討,後者係法律行動)

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

全公司無人出聲

你公司D同事都好有錢喎, 唔追問既
個個都唔等錢開飯 ?
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

大宅

回覆:09729loklok 的帖子

3個月糧,我就好急,好等錢開飯。
但全公司人好似鵪鶉咁,無人出聲囉!激鬼死!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

3個月唔出糧比你, 仲同你講放一個禮拜假 COOL DOWN下

好似講到係你錯, 你太衝動要放下假抖抖mouth:mouth:

法例唔可以遲過糧期7日先出糧喎

wcpcelia  法例唔可以遲過糧期7日先出糧<--AGREE  發表於 13-4-30 15:21

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

男爵府

大廚勳章

回覆:公司遲出糧

你公司好唔掂,我怕拖下拖下會摺埋。

if i were u, 我會盡早 resign,然後全力揾工+追糧。

我n年前試過,我走得快,仲有$收到。同公司同共進退果 d aunties 同事,捱到最後,公司每人欠佢地幾皮,冇人收得返條數。

大宅

前者係協助追討,後者係法律行動
兩樣都做齊啦, 洗同佢客氣 ??

大宅

我都做過間公司, 成日拖糧, 全公司無人出聲, 個個月都係我出聲, 拖成兩個月,
啲同事話兩個月算少, 半年都係咁拖, 啲人做左好耐, 無人敢出聲....
我唔係等錢洗, 但我唔會比佢拖糧囉, 追返晒啲糧即走人, 你咪當我老襯:;pppp:

大宅

引用:前者係協助追討,後者係法律行動兩樣都做齊

原帖由 ewatsang 於 13-04-29 發表
前者係協助追討,後者係法律行動
兩樣都做齊啦, 洗同佢客氣 ??
勞工處話可以兩樣都做,不過唔可以同時執行。

如果等錢洗,就追錢先,之後可以再告佢。因為告佢先的話,有court case公司戶口要凍結。變相無得出糧住。

大宅

回覆:ewatsang 的帖子

究竟啲人咩心態?怕事?驚公司執粒?
點會唔敢出聲?

在情在理,做員工嘅無錯
再講,公司欠我錢,即係我係債主,佢係債仔。
幾時有見過債主唔敢追數!?

可能係我太激
被迫被放假,可惡!

大宅

咁好笑,唔出糧,仲要3個月,俾我唔做加告佢

子爵府

miu2002miu 發表於 13-4-29 17:18
咁好笑,唔出糧,仲要3個月,俾我唔做加告佢

水晶宮

i will chase my $$ back asap

大宅

我會追左錢再告佢~
我公司同我講明3同17號出糧~除左第一期糧準時出過俾我之外~個個月都拖7日其他同事都唔知係唔係習慣哂~冇一個人出聲~攪到我每期糧都要出聲叫出糧~

侯爵府

回覆:Baby_Mak 的帖子

比我 還店做義工 我會去勞工處 告佢 一拍兩散

與期冇糧出 點解我仲要日日留響到 五月都黎緊 個客冇錢找 一樣還一樣 甘樣做 唔得

男爵府

人地唔找數就拖員工糧,好過份喎真係唔明點解其他人唔出聲

大宅

我真係想佢直接了當炒左我,我名正言順去勞工處告佢,逼佢清盤都好

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

你引用section 10A啦!
無等啦!快啲做定嘢啦!

開心過每一天吧!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Baby_Mak 發表於 13-4-29 21:27
我真係想佢直接了當炒左我,我名正言順去勞工處告佢,逼佢清盤都好
既然你都唔怕佢抄你即係你唔係驚冇左份工la ?點解唔而家就去告佢!!???
莫講話有數未收返黎
就算收得返客人d錢
唔通你老細一d街數都冇咩
出糧ge priority一定係最低ga wor
咁你呢3個月實白做啦 :s

大宅

回覆 09729loklok 的帖子

我都俾人拖過... 間公司d 人又係冇人出聲....

依家d 人真係有$

大宅

回覆 跳躍精靈 的帖子

估中晒! 佢的確有幾多街數~
今日佢話下星期有wor...就俾多次機會佢, otherwise 就勞工處見!!

首頁

尾頁

跳至