育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

食明治細仔, 便便綠色正常嗎?

以前食a+1 , 便便係金黃色, 偶然1~2次係綠色, 聽人說係營養吸收唔哂排出的(唔知係鈣定鐵), 但食完明治後, 次次都係綠色, 正常嗎? 咁即係奶粉營養比a+ 豐富, 所以次次都有多餘排出?
有d擔心添... :cry:

別墅

Re: 食明治細仔, 便便綠色正常嗎?

便便綠色係too much鐵吸收唔哂排出 or you eat too much vegitables. 正常, don't worry.
klwy 寫道:
以前食a+1 , 便便係金黃色, 偶然1~2次係綠色, 聽人說係營養吸收唔哂排出的(唔知係鈣定鐵), 但食完明治後, 次次都係綠色, 正常嗎? 咁即係奶粉營養比a+ 豐富, 所以次次都有多餘排出?
有d擔心添... :cry:

大宅

唔駛擔心嫁....
我BB初時由能恩轉食明治,頭一星期都係咁,跟住就開始黃色,不過間中都夾雜住d綠色....

複式洋房

我bb起初食明治既便便係黃色, 而家已1個月大, d便便都係鴨屎綠色, 相信無問題!

大宅

karmen0411 寫道:
唔駛擔心嫁....
我BB初時由能恩轉食明治,頭一星期都係咁,跟住就開始黃色,不過間中都夾雜住d綠色....

會變番黃色架, 咁我就安心d, 再觀察1星期先, 唔該哂.
我真係好擔心長期係綠色, 明明一直係黃色變左綠色應該係反應d問題, 不過就冇人證明, 好多都話都係正常便便. :cry:

首頁

尾頁

跳至