少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

開始學寫生字(做功課)的困難

請問有冇小朋友好抗拒寫生字呀?
我個仔(K2)好唔想寫呀, 佢話好悶, 就算話搵野獎勵佢都作用唔大
我知亞仔可能唔夠力或覺得無趣, 但係又唔可以由得佢唔做
請問有冇好方法呀?

公爵府

Re: 開始學寫生字(做功課)的困難

我依家同阿仔一邊傾計一邊做

星期一至四寫2頁,星期五寫3頁
中文--- 一,二,三,上,下
英文--- L,H,E
數學--- 1,7,4

佢寫得唔夠直咪問佢邊個叫條蛇走出嚟呀
寫出咗個格仔咪問佢點解多咗條尾既
寫個L同個7字時,我咪同佢講"喂,停一停,等一等"跟住話唔係叫你過馬路,可以轉彎"桐"返落啦

有時佢寫得靚時會嚇下佢tim,"嘩))))))))"佢登大對眼look實我時再講"好靚喎,係咪你寫架"

大宅

我仔仔今年都是k2,老師說上學期不求佢地寫得靚,只希望佢地記d筆順。下學期才要佢地寫好d。佢地都開始寫得好心,現在佢地已經"土"日"小"的字。

男爵府

我就偷下雞...捉住佢隻手幫佢寫半頁(以上)囉....

跟手又要讚下.."乙水"下...鬧下...係咁架喇!...

我仔寫英文都ok(佢鐘意嘛)...數字(嗡下火車頭0既號碼...Thomas 1...Edward 2....又過倒骨)...中文就真最難..

公爵府

我個仔用左手,有時佢都唔記得d筆順,點知老師今日又捉住我講,阿姐呀,佢咁細個又用左手,佢唔記得我都無計架,唔係我唔教,佢响屋企佢一唔岩我己經要佢由頭再寫過,咁佢返到學校,一時記得,一時唔記得,咁可以點喎

大宅

loloma 寫道:

英文--- L,H,E
數學--- 1,7,4

寫個L同個7字時,我咪同佢講"喂,停一停,等一等"跟住話唔係叫你過馬路,可以轉彎"桐"返落啦

有時佢寫得靚時會嚇下佢tim,"嘩))))))))"佢登大對眼look實我時再講"好靚喎,係咪你寫架"

[size=large]哈哈.....你這個方法都唔錯,小朋友寫得開心,佢又會比心機學嘢.
我家有兩隻大烏龜

大宅

loloma 寫道:

英文--- L,H,E
數學--- 1,7,4

係呀, 好似有趣d, 昨晚我用差唔多既方法, 亞仔都冇咁抗拒

大宅

oknsca 寫道:
我就偷下雞...捉住佢隻手幫佢寫半頁(以上)囉....

跟手又要讚下.."乙水"下...鬧下...係咁架喇!...

我仔寫英文都ok(佢鐘意嘛)...數字(嗡下火車頭0既號碼...Thomas 1...Edward 2....又過倒骨)...中文就真最難..

我個仔都係寫中文最辛苦

公爵府

重有我既絶招係當佢己經無哂心機時,叫佢休息下,跟住幫佢按摩下隻手先,再按埋頸,順手gi下佢,再問佢"你重寫唔寫呀"佢實話"我依家寫啦,你唔好gi我喎"

大宅

唉!一提起功課就頭痛
我仔學校勁多功課,對於一個三歲九個月既小朋友都幾辛苦
每日起碼兩頁寫字,寫數...80-100個字到...隔日到會加多張工作紙...星期五重慘,三張工作紙,三頁寫字,堂課每日都寫好多,三十幾個字...自從開學第二日就問,明天要唔要返學,到放親學都問,今日要唔要做功課
寫中文...小,士,入,土...我睇手冊,下星期會要寫司,回,太,向
英文由Aa-Zz咁寫落去
寫數四,五,九,七,八
一到做功課就要唸好多辦法,好頭痛,我見佢好想學用心寫,不過,有心無力,簡單d既字就識...重要係好多字都未有力去寫唔識寫,唔知其他k2 d小朋友有無咁既問題,問老師,似我仔既問題多d,答既野好唔專業,已經問我仔會唔會考慮讀多年:-(
雖然我都有唸過,想佢做大仔,不過,都唔洗一開學就咁講,好hurt :-( ,你地既小朋友未到四歲時係咪已經識執筆自己得好好?我仔學科k1全部100分,係寫字唔肯做,k1時已經要識寫數字1-10,一,二,三,中文:天,上,下,日,大,山,水只係寫字執筆未有力,簡單d字就自己寫到到k2係咪已經好大問題?好擔心...成日要陪佢拎支筆頭幫佢,佢又無助但又驚佢變依賴
佢已經對返學同做功課變得好無興趣,又唔願做,唉!

男爵府

邊間學校呀? 咁多功課0既?

但係專家話4歲前係唔好咁強迫佢地寫字架喎..因為佢地隻手仔仲未係好成熟!...我仔而家K2...K1都係連下線..寫下..一二三..十..好簡單果d...今年先開始寫數字..英文字母..同埋簡單筆畫的中文咋...!!你小朋友程度無問題都唔洗留一年啦...係字寫方面就麻d...

佢已經對返學同做功課變得好無興趣,又唔願做,唉!

K2已經厭學好幣喎..仲有成20年書要讀...返學最緊要happy...太辛苦會唔會轉校呀?

洋房

dear ching long
pls tell us which school your child is studying, may be we can make comnplaint to emb, as most of the emb kg inspection report told us that kg is doing too much teaching in hand writing and neglect the need of child

男爵府

好媽媽勳章

嘩~~~嚇死人, 咁多功課!

好彩無簡錯學校俾仔仔, 面試時已問清楚k1唔駛寫字, 而家仔仔k3寫字好有心機, 中英數都見得人. ^_*

大宅

大家唔洗嚇親...我仔唔係咩九龍塘名校,只係元朗一間多人爭既傳統幼稚園,一班45個小朋友,三個老師...九月一日家長日,校長講明唔會跟教署個套咩四歲唔建議寫字,重話佢地係有能力做,只係D小朋友懶,佢就話唔算多功課,唔係上小學就難追,講得好得人驚....唉!

男爵府

:-( 我個仔家下讀小一,有學習障礙,家下已經重讀小一,吾可以衰俾老師睇,一定要有d野做到俾老師同學校睇...因為連老師自己都努力緊(教我個仔寫字)...頭先可能俾老豆哦左幾句,又多功課要做,搞到我頭先都谷住氣咁同個仔做功課...咁鬼多字要寫,莫講話個仔嘔血...我家下都嘔左幾桶喇~~~!!!仲有一張英文工作紙未做...我就C喇~~~~!!! :-( :-( :-(
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

子爵府

晴朗 寫道:
大家唔洗嚇親...我仔唔係咩九龍塘名校,只係元朗一間多人爭既傳統幼稚園,一班45個小朋友,三個老師...九月一日家長日,校長講明唔會跟教署個套咩四歲唔建議寫字,重話佢地係有能力做,只係D小朋友懶,佢就話唔算多功課,唔係上小學就難追,講得好得人驚....唉!

如果你覺得仔仔只手未夠力寫字,已經證明未足4歲小朋友便開始寫字是不太適合,他做不到,寫得不好,會有挫敗感,可能會以後不喜歡寫字.何苦?為校長這樣說?有沒有顧及小朋友的感受?

男爵府

畀面勳章

大宅

晴朗,

why many people want to go into this school? it's very tough to the yound kids

洋房

pls tell me the name of the kg and i will write a letter to the emb to file a formal complaint.

複式洋房

JAY媽 寫道:
:-( 我個仔家下讀小一,有學習障礙,家下已經重讀小一,吾可以衰俾老師睇,一定要有d野做到俾老師同學校睇...因為連老師自己都努力緊(教我個仔寫字)...頭先可能俾老豆哦左幾句,又多功課要做,搞到我頭先都谷住氣咁同個仔做功課...咁鬼多字要寫,莫講話個仔嘔血...我家下都嘔左幾桶喇~~~!!!仲有一張英文工作紙未做...我就C喇~~~~!!! :-( :-( :-(

Jay媽:
容許我多口問一下! 請問這3幅畫是不是妳仔仔最近畫的? 3幅畫入面的公仔都是很兇, 很惡的, 這也許代表佢現在很不快樂, 面對緊一些佢好難應付的事情, 妳說妳孩子有學習障礙, 可能妳要去了解學校是否適合他呢?

首頁

尾頁

跳至