自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:馬賽引印傭犯罪後說︰「如果佢肯認錯,我可能請番佢。」

提款卡密碼阿媽都唔講啦!何況工人!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

只做4個月都信???

333s  做4年可以信嗎???  發表於 13-5-1 11:00

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcat 發表於 13-5-1 10:27
我對外傭無意見,我自己工人都同枱食飯,洗衣機沖涼液任用,但連貴重物品如手裱密碼都share就無可能!都係 ...
只能稱外傭,不能叫工人 我外傭亦有佢專用洗衣機,套廁冷氣房,飯都唔駛佢煮,煮埋佢食,但佢唔係我家人囉。

大宅

講出黎比人笑

珍珠宮

冇腦gar

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

低B

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

DoReMi媽媽 發表於 13-5-1 10:35
只能稱外傭,不能叫工人 我外傭亦有佢專用洗衣機,套廁冷氣房,飯都唔駛佢煮,煮埋佢食,但佢唔係我 ...
我位姐姐無你位外傭咁幸福!但都差不遠了!我至係工人,仲要睇人面色,受氣

象牙宮

hkaa 發表於 13-5-1 10:04
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130501/18245302

有愛心是好,不過太氾濫就變成很恐怖! :diz ...

交提款卡及密碼給印傭 = 愚蠢 非愛心, 也非苦主也 她只有小學生的智慧! 要不就是公主病.

有的事都是雇主成造出來的机會.

【本報訊】現正於電視劇扮演「幫辦」的無綫女藝人馬賽,在現實世界卻成為「苦主」。她早前將提款卡及卡密碼交給僱用僅四個月的印傭代為提款,對方見有機可乘,於上周末兩度偷卡提走3,000元,馬賽得悉後即到警署舉報。馬賽得悉印傭被判監,眼泛淚光說︰「如果佢肯認錯,我可能請番佢。」
交提款卡及密碼給印傭 馬賽事後接受訪問,自嘲愚蠢,形容自己容易相信別人。她指聘請被告僅一個月多時,已兩度將提款卡交給對方,並將卡密碼告知讓她代為提款。
「因為香港得我、狗仔同佢(印傭),佢平時好乖,所以好信任佢。」她指,該戶口為其出糧戶口,提款卡內亦有其他類型戶口,故當她發現戶口曾被不尋常提款後,已五度質問印傭,惟對方否認,她才報警。
而最令她感到心寒的,是警察事後到其家搜屋,在被告房間搜出其他物件。「原來佢攞咗我屋企好多嘢,有紀念價值嘅銀飾、杯墊、又攞咗我隻錶出去戴,着我啲衫褲出去……當時覺得好震撼。」她指被告連她的化妝品和香水也不放過。惟她說會考慮重新聘請被告,因事件令她留有案底,無法再在香港找到工作。
上周五及周六,馬於網上銀行發現戶口被提取合共3,000元,故於28日報警。29歲被告Ana Nurhasanah事後以短訊向馬賽承認偷取其提款卡提款。辯方指被告事後已被解僱,她為籌謀5歲兒子的醫藥費才犯案。被告承認兩項偷竊罪,被判監一個月及賠償3,000元予馬賽。

外傭都不會 將卡密碼告知雇主 讓她代為提款吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mcat 發表於 13-5-1 10:48
我位姐姐無你位外傭咁幸福!但都差不遠了!我至係工人,仲要睇人面色,受氣 ...

佢間房俾佢放衫啲櫃多到令佢心花怒放,佢自己講ga,又如何? 佢放假出外的shuttle bus fare 都係我買埋俾佢(我哩度唔係個個僱主俾哩啲錢)佢知ga, 背後一樣做衰嘢,黑面,駁咀,發脾四,我只係覺得工人自己從來唔會當僱主係一家人,係有啲人自己一廂情願罷了。

珊瑚宮

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有冇咁單純呀,一d防人之心都冇

333s  單純說不上. 幼稚... 亞媽罪過. 教育失敗. 賴經理人囉. 自己是對的.  發表於 13-5-1 11:09

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我唔信囉!

333s  唔信馬賽. 你會信工人? 提款卡蜜碼比工人知?.  發表於 13-5-1 11:10

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

經一事長一智

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

佢係咪傻ga,提款卡password都話畀人知
我d密碼連我老公都唔知

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

睇得出佢好單純,密碼都比得人

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人頭豬腦?

伯爵府

有無咁易相信個外傭吖!密碼連自己呀媽都唔會告知,但會同外傭講,喺未咁單純

侯爵府

畀面勳章

密碼都可以俾工人知

禁止訪問

回覆:hkaa 的帖子

首頁

尾頁

跳至