烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

今日放假,專登做左款特式早餐俾三個小朋友食。呢款千層火腿芝士酥,先要預備酥皮,我嘅酥皮製作好簡易,方法如下:

先預備油皮,用100克牛油,切細粒,放軟少少後加入40克低粉混合,用保鮮袋入好後輕輕壓成方形平薄磚狀,放雪櫃等佢變番硬身少少。之後預備水皮,用10克菜油,60克低粉,20ml水,攪勻成團,休麵十五分鐘。

之後用保鮮紙墊好檯面,灑少少低粉,將麵團放上,再灑少少低粉,滾平成長方形,大少係油皮嘅三倍,將油皮放係水皮中間,水皮兩邊覆合油皮,放雪櫃雪十五分鐘左右,之後取出,九十度轉向,滾平成長方型,先兩邊對摺,再對摺,又雪十五分鐘,重覆呢個步驟兩次,最後滾平就可以用得喇。

呢片酥皮其實好多變,不過性質上比較軟身,建議全程用保鮮紙底面墊住麵團去做滾平操作,天氣回暖,手亦要快。

今次我就用來間入火腿及芝士做咸食嘅芝士火腿酥,大家亦可以放麵包麵團面做出近似菠蘿包面嘅酥脆面麵包,更可以原片烘烤,再切開,中間間入打好嘅cream ,夾入各種自己鍾意嘅生果做鮮果拿破崙,記得烘烤前用叉係表面吉小孔,咁就可以令酥皮烘得更香鬆。

烘烤時間要視乎你用嚟做乜,以原片烘焙計,用180度烤約25分鐘至表面金黃就得。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:tsznok 的帖子

切開後....

珍珠宮

回覆:特式小食分享 ~ 千層芝士火腿酥 (附簡易多變酥皮製作教學)

好味呀睇到酥皮二個字立即卜入嚟食緊早餐都想食多件

男爵府

回覆:特式小食分享 ~ 千層芝士火腿酥 (附簡易多變酥皮製作教學)

Tsznok 同selko 兩位大師都好犀利!要向你地多多學習!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:selko809 的帖子

勁香口,過好肥,間中食吓好喇。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:wanzz 的帖子

我都係低手嚟,稱唔上大師呢。

selko809  me too  發表於 13-5-1 18:39

男爵府

引用:我都係低手嚟,稱唔上大師呢。

原帖由 tsznok 於 13-05-01 發表
我都係低手嚟,稱唔上大師呢。
你太謙虛了

首頁

尾頁

跳至