論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

JoGoMa 發表於 17-11-24 18:26
有證據可以海關投訴,有agent俾人拉過
已經報左海關落埋案,多謝.

別墅

2019新春慶豚圓

公司名: 辰X僱傭公司 (天后清風街凱豐商業大廈)

今年, 本人於朋友介紹於呢間公司請印尼姐姐, 於5月係個度經一個女老闆Winnie(佢話自己識印尼話, 我地唔識聽)推介下, 選了一個她說A級, 平均有7x分的印尼姐姐, interview過, 簽完約, 給了HK$15,XXX, 於是等她的簽証. 過了幾過星期(差不多兩個月), 打電話來說做唔到簽証, 因個印尼姐姐個名對唔到喎. 已覺奇怪. 但時間關係下, (舊姐姐完約要走) 立刻上去選另一個.

於是Winnie又介紹了另兩個, 並極力推介一個她說A級有7x分的印尼姐姐, interview過我們選了, 8月初真的到港. 回到家工作, 完全不是所講的, 日日發夢咁, 又話唔明你講嘢, 又做錯晒嘢. 更兇佈係她做清潔非常十分差, 攪到屋企成屋小強(蟑螂), 每晚都剎2X - 3X 隻. 真係頂唔順, 最後決定換人.

個Winnie講換人要另收$, 因要人用, 所以經她介紹, 請了一個於香港未完約的, 我們曾問她取之前僱主的電話, 想了解下, 她說不用的, 問也可能是假的等等... 我們信她.

新印尼姐姐10月回鄉後到港, 又游說我地個姐姐等$用, 想我地試用期3個月不放她假, 等她可OT. OK, 我地本不需要, 但都接受.

個新印尼姐姐頭一個月正常及勤力. 但之後一言九"頂", 串到爆, 放假早出晚歸, 開門俾陌生人, D衫濕的都照摺, 煮飯生的......

同Winnie講, 開頭都會扮嘢同個姐姐講, 但之後Winnie開始成日話自己忙, 唔覆我地. 態度惡劣, 仲於whatsapp駡我地... 最後我要同她講, 如再發該些信息就報警, 她才收手.

我地俾咗超過$35000, 最後換來成肚火

我地有幾個家長朋友, 原來同樣幫襯佢地, 都遭遇同樣情況, 在此希望大家小心小心...

別墅

2019新春慶豚圓

公司名: 辰X僱傭公司 (天后清風街凱豐商業大廈)

今年, 本人於朋友介紹於呢間公司請印尼姐姐, 於5月係個度經一個女老闆Winnie(佢話自己識印尼話, 我地唔識聽)推介下, 選了一個她說A級, 平均有7x分的印尼姐姐, interview過, 簽完約, 給了HK$15,XXX, 於是等她的簽証. 過了幾過星期(差不多兩個月), 打電話來說做唔到簽証, 因個印尼姐姐個名對唔到喎. 已覺奇怪. 但時間關係下, (舊姐姐完約要走) 立刻上去選另一個.

於是Winnie又介紹了另兩個, 並極力推介一個她說A級有7x分的印尼姐姐, interview過我們選了, 8月初真的到港. 回到家工作, 完全不是所講的, 日日發夢咁, 又話唔明你講嘢, 又做錯晒嘢. 更兇佈係她做清潔非常十分差, 攪到屋企成屋小強(蟑螂), 每晚都剎2X - 3X 隻. 真係頂唔順, 最後決定換人.

個Winnie講換人要另收$, 因要人用, 所以經她介紹, 請了一個於香港未完約的, 我們曾問她取之前僱主的電話, 想了解下, 她說不用的, 問也可能是假的等等... 我們信她.

新印尼姐姐10月回鄉後到港, 又游說我地個姐姐等$用, 想我地試用期3個月不放她假, 等她可OT. OK, 我地本不需要, 但都接受.

個新印尼姐姐頭一個月正常及勤力. 但之後一言九"頂", 串到爆, 放假早出晚歸, 開門俾陌生人, D衫濕的都照摺, 煮飯生的......

同Winnie講, 開頭都會扮嘢同個姐姐講, 但之後Winnie開始成日話自己忙, 唔覆我地. 態度惡劣, 仲於whatsapp駡我地... 最後我要同她講, 如再發該些信息就報警, 她才收手.

我地俾咗超過$35000, 最後換來成肚火

我地有幾個家長朋友, 原來同樣幫襯佢地, 都遭遇同樣情況, 在此希望大家小心小心...

別墅

我之前用過北角X光, 豈有此理!! 工人打我個仔, 佢仲幫角住工人。我明白工人好唔好, 唔關AGENT 事, 但都冇理由AGENT 個態度是係話返我有無証據, 我有証據就報左警啦。我仔當時3歲,當佢唔可靠。 但家姐已經7歲, 家姐話姐姐成日搣到佢好痛。
自此之後, 我都唔再幫襯大AGENT, 反而現在細細間的AGENT 跟得仲貼心。

別墅

2019新春慶豚圓

回覆 yingmi 的帖子

8月返工的那個, 都係駡我個女的, 仲兇我個女呀.
另之前呢間辰X 是位於北角/炮台山附近的...

複式洋房

標榜請女傭緻在玩僱主!!!
僱主注意:尤其將軍O區
7月中簽左一個菲,預計10月初至中到任
10月初Agent通知菲姐唔想黎
本人一查入境處,原來Agent從來冇同我做申請
係我急用之時,白白浪費我3個月,離……譜……

複式洋房

標榜請女傭,緻在玩僱主!!!
僱主注意:尤其將軍O區
7月中簽左一個菲,預計10月初至中到任
10月初Agent通知菲姐唔想黎
本人一查入境處,原來Agent從來冇同我做申請
係我急用之時,白白浪費我3個月,離……譜……

洋房

千萬不要幫襯一間叫萬x海外僱傭中心, 有幾間分鋪, 銅鑼灣,元朗,屯門等。收費比一般貴,機票另收。佢要你簽" 服務協議書", 所有內容條款只保障公司本身, 簽咗後你就萬劫不復! 本人經驗: 未簽約前不停話我難請工人,叫我不要太揀擇。我經視像見了第一個工人後馬上簽約,在兩個星期後職員話我知工人唔做要我另選工人, 之後比d工人file我睇大部分都喺斷約嘅,到睇啱又同我講佢比銅鑼灣果邊請咗,根本職員就互相爭工人去賣, 後來在冇選擇情況下我在另一公司另聘工人並要求退款,但個老世死都唔比仲搞上法庭,但因為有" 服務協議書"嘅幾十項條款嘅保障,結果我敗訴,追唔返萬幾蚊服務費仲要比埋車馬費佢! 真係極度憤怒!

洋房

回覆 Cry_cry 的帖子

萬x海外僱傭中心是黑店中的黑店, 佢有幾間新舖分別喺銅鑼灣、屯門、元朗等, 收費比一般貴而機票又另計,咁都唔緊要,簽約時又要你簽佢地果份" 服務協議書", 所有內容只保障公司本身, 簽咗後你就萬劫不復! 後悔莫及! 本人經驗: 未簽約前不停話我難請工人,叫我不要太揀擇。我經視像見了第一個工人後馬上簽約,在兩個星期後職員話我知工人唔做要我另選工人, 之後比d工人file我睇大部分都喺斷約嘅,到睇啱又同我講佢比銅鑼灣果邊請咗,根本職員就互相爭工人去賣, 後來在冇選擇情況下我在另一公司另聘工人並要求退款,結果佢老世死都唔比,我就向消費者委員會投訴及告上小額錢債審裁處, 結果我敗訴仲要俾堂費及佢嘅車馬費, 理據是"服務協議書已簽"並具有法律作用,我半年內損失萬多元金錢、時間和精神,實在崩潰! 只能嘆自己太心急請工人, 不幸遇到佢哋仲戇居簽咗啲咁不公平嘅條款, 各位準僱主千萬要小心不要中伏!

別墅

Queenieyoho 發表於 18-12-18 13:31
回覆 Cry_cry 的帖子

萬x海外僱傭中心是黑店中的黑店, 佢有幾間新舖分別喺銅鑼灣、屯門、元朗等, 收費比 ...

俾萬聾屈左錢,真的萬劫不復!

洋房

Cry_cry 發表於 18-12-19 11:38
俾萬聾屈左錢,真的萬劫不復!

我有諗過報東張西望或者蘋果, 唔知佢哋睬唔睬我

別墅

Queenieyoho 發表於 18-12-19 11:44
我有諗過報東張西望或者蘋果, 唔知佢哋睬唔睬我

你試下,咁都好!我之前俾佢地前後屈左萬5!上網唱左佢地,但仍然有好多人陸續中招

洋房

Cry_cry 發表於 18-12-19 11:46
你試下,咁都好!我之前俾佢地前後屈左萬5!上網唱左佢地,但仍然有好多人陸續中招
...

佢想連2000額外收嘅機票錢都唔比返我,好彩個官判返比我,但12000手續費就攞唔返因為簽咗佢份" 服務協議書",我報過海關但冇用,消費者委員會就勸到佢比一半我,但我要求最少退回90%佢唔肯仲話如果我唔要仲要告上法庭就一毫子都唔會比,好激氣去小額錢債審裁處前後搞咗半年,去咗七次,次次見到果個陳生就乞人憎!

別墅

Queenieyoho 發表於 18-12-19 12:03
佢想連2000額外收嘅機票錢都唔比返我,好彩個官判返比我,但12000手續費就攞唔返因為簽咗佢份" 服務協議書 ...

個條百街真的好pok 街,我唔指明是誰!你都好嘢,拎返一半$

洋房

Cry_cry 發表於 18-12-19 12:05

個條百街真的好pok 街,我唔指明是誰!你都好嘢,拎返一半 ...

擰唔到一半呀!因為告上法庭後佢就發爛渣收返晒d offer唔肯比返我喇,仲話告咪告囉等個官判! 結果我只能攞返機票錢咋,唔見$12000

別墅

Queenieyoho 發表於 18-12-19 12:14
擰唔到一半呀!因為告上法庭後佢就發爛渣收返晒d offer唔肯比返我喇,仲話告咪告囉等個官判! 結果我只能攞 ...

係幾耐之前發生的?
我個單在三年前發生的,我當時都好嬲,我都知道中伏,只可以上網投訴佢

別墅

Queenieyoho 發表於 18-12-19 12:14
擰唔到一半呀!因為告上法庭後佢就發爛渣收返晒d offer唔肯比返我喇,仲話告咪告囉等個官判! 結果我只能攞 ...

你係咪朋友介紹?我就唔係,當時第一次請工人,邊知原來咁多黑店,踩左(emoji)先知,政府無保障無監管。你告上發庭,佢一定同你玩,因為佢心中有鬼⋯⋯

洋房

Cry_cry 發表於 18-12-19 12:20
你係咪朋友介紹?我就唔係,當時第一次請工人,邊知原來咁多黑店,踩左(emoji)先知,政府無保障無監管。你 ...

我上網搵的,見佢咁大個廣告又話自己攞獎咪信囉,我請咗10幾年工人未遇過咁嘅事,真喺黑仔! 只希望唔會再有準僱主中招!

別墅

Queenieyoho 發表於 18-12-19 12:24
我上網搵的,見佢咁大個廣告又話自己攞獎咪信囉,我請咗10幾年工人未遇過咁嘅事,真喺黑仔! 只希望唔會再 ...

我大致上同你一樣,我就在屯門市中心附近見到佢鋪,咪打算是但啦⋯⋯間間都差唔多的心態,點知中伏!我最嬲係曬左我D時間請人湊小朋友,幾無助。你知啦⋯⋯請個工人返來幫手做野,我又要返工,結果無工人用個兩個幾月真空咗⋯⋯嬲到我想炸左佢個幾間舖

洋房

Cry_cry 發表於 18-12-19 12:30
我大致上同你一樣,我就在屯門市中心附近見到佢鋪,咪打算是但啦⋯⋯間間都差唔多的心態,點知中伏!我最 ...

好明白,我都一樣,勁慘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊