論盡家傭

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:僱傭公司黑名單

沙田第一城,明x僱傭

別墅

荃灣,南豐中心 - Galxlxx

男爵府

2019新春慶豚圓

旺角-成X (succeXX), 一年換咗3個垃圾工人,全部做一個月就辭職,又扮暈倒...,同工人互相包庇,拉貓尾.

大宅

回覆 toni_ttl 的帖子

未,不過上去in 過工人。

別墅

咁荔枝角邊間僱傭公司好??

別墅

回覆 maggiecyf 的帖子

死得, 我都係幫襯展欣, 姐姐來左一個禮拜!

大宅

回覆 ridleyliu 的帖子

來左便OK,希望不會有其他問題

複式洋房

回覆:christinelamky 的帖子

薦人館我領過野
我唔想見有第二個
唸起都嬲

民房

各位僱主:如果要請外傭幫忙必須要注意她是否斷约,不要請未滿兩年而斷约的外傭,因為如果由海外申請來的外傭未滿兩年而斷约的外傭多數是那種"骑牛揾馬"的外傭,為了來香港工作,你在視像與她对話時、什麼都話願意学,願意做、當來到後做完頭六個月就变哂樣,以為來学了六個月就"識飛"了!除了無禮貌,黑面、駁咀,仲會自言自語講話,多數都是鬧僱主了、你又唔話得佢,因你不知道她講什麼?

僱傭公司都要找些有口碑的公司, 因為斷約的外傭不能隨意轉其他僱傭公司找新僱主,必須要同一公司再替她找僱主找可以留在香港工作。難怪很多人都話僱傭公司與外傭串通,搅到我們做僱主的"一頭烟"!

本人就是受害者之一, 今年二月在坑口"珈X僱傭" 請了一個海外印傭,老闆極力推介此印傭,話在印尼見過她学話很快,會快上手。但印傭只有22歲叫 Alfiah 而又未做過工, 我其實很猶豫因為太年輕了、但老闆張小姐話她因為醜所以等了很久都無人要、所以我份工她應該會做。由於我有兩隻唐狗. 打理花園 及清潔家居、最重要都是看住門口。家裏全是成年人又無小孩、樣唔靚無所謂喇! 大细面,突眼都唔計較、總之肯做就算、所以就申請她來港工作。

我們不用她煑早餐、不用煑午餐、晚餐只負責洗切預備、等我們回家後我們自己煑。日間家裏沒有人、無工作時間限制、不用日日洗熨,總知搅掂便算! 我們都知道現在的印傭質素低了很多、所以都無投訴!

頭四個月唔識講、唔識做、我們都很包容她,但到第五個月都應該有進步喇? 点知仲衰過前幾個月,那即是退步喇! 我們當然話她喇! 個腦好似被蟲食咗,講完三分鐘就忘記,好像80歲人的腦袋一樣,叫她寫低她又寫錯,更加唔使講做一定错,可以一日错幾回, 到第二天又做同一樣錯、你話係咪俾佢激死! 連她自
己都拍自己的頭、話自己無用。

八月份發觉隻狗瘦咗唔想食, 於是睇医生、照X光發現有粒粟米芯塞住條腸、做手術住医院、终於救翻條命卻经花了$9000、搅咗兩個星期.、終於痊癒。但搅到全屋人都身心疲乏! 点解狗隻會食到粟米芯呢!我想應該是她丢垃圾時跌了出來、卻沒有留意就被狗食,但兩個星期後我又看見有些鷄旦款遺在地上, 我當然駡她喇! 花(蘭花、香草類死了20幾30盤)照顧狗隻又幾似死! 我頂唔順於是去僱傭公司跟張小姐講、想她叫個翻釋與我印傭講講、誰知她話我要求 高、叫我更换另外一個印傭!

终於上個月印傭给我一個月通知. 唔撈! 我話我等你都等咗三個月喇,你唔做都等我新的工人來才走, 外傭話朋友都是這樣给僱主壹個通知喇! Agent都話唔可以、咁即是話僱傭公司和外傭串在一起來揾僱主笨喇!
如果外傭用這種心態"骑牛揾馬"的心態來香港工作、總之有僱主替她們申請來港、來到香港做滿幾個月就換僱主、僱主又要再付介紹費、僱傭公司也可收斷约的外傭介紹費(當然無僱主咁多),只要僱傭公司唆擺這些"蠢外傭"就可以不斷有生意做了!就算僱主們知道都無他們辦理法、政府的法例全保障外傭,我們這些僱主一点都沒有保障!

因此本人在此提醒各位朋友不要用未滿壹年而斷约的外傭,以免造就這些不良的外傭, 及那些無良的僱傭公司, 用這種卑劣的手法來做生意。今天申請外傭手續費差不多$10000,要等三個月人才到香港、這種"不良份子"實在害得我們這些做僱主真惨,金錢、時間、心血盡损失! (教外傭真是教到嘔血)
特別這間僱傭公司的老闆張小姐,在申請外傭時態度很好,交了手續費後就"变面"了! 態度就乞人憎了,但基於手續費已交又不能取回、唯有忍一忍條氣! 真是有点觉得"財到光棍手"的感覺!
非常不爽!

別墅

好似無間好,不如講吓邊間好D

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都覺得好似無間好唔知點揀!我都急住要請工人有無邊間係正常?

複式洋房

晉X僱傭中心 SOGO 對面恆生銀行附近

複式洋房

回覆 Betsy_Lam 的帖子

sogo對面 恆生隔離2x樓果間?

洋房

請問有沒有有用過康X居?看過一則幾年前的comment話幾好, 但再找不到其他意見。

別墅

christinelamky 發表於 13-5-1 17:56
請問各位有無最新僱傭公司黑名單??最近搵左兩間agent公司, 想請傭人姐姐.
但唔知呢兩間公司好唔好?!:quest ...

灣仔x心僱傭!

子爵府

2019勳章

將軍澳新都城好X 妹 & X 星. 兩間個AGNET 都超級差

大宅

回覆 aujerry 的帖子

睇完唔覺得關agent事
真黑店有個特質

係比你選, 然後三千種理由話來不到
然後比個垃圾你
到你要換人
佢又會比discount你, 其實係賺上賺

其實全世界都知道錄影係背稿
佢份稿講乜都未必知

而履歷都可以係吹出來的, 海外的大部份都係
本地就睇佢完約日期

就算有前僱主搵到
都未必係真

複式洋房

有冇人知西灣河天x僱傭公司好唔好?

別墅

1月份透過荃灣陽X女傭Kit請個姐姐,要求5月到職。4月中我打去問下status,佢竟然話嚟唔到,我又要5月頭生BB,唯有擇另一個。說好6月25日到香港,6月27日可以接回家,點知27號11點幾通知我姐姐張機票打錯名,要6月29日先到香港。陽X女傭說6月30日會帶姐姐申請身分證及驗身,咁我地7月1日才接姐姐。7月2日跟姐姐講起先知無辦理身分證及驗身。又要再安排7月6日去做身分證,到7月5日打去問陽X,又話辦證條隊full咗,又要約另一日。

佢地介紹個姐姐話湊過3個月既BB,點知嚟到餵奶,掃風,燙衫都唔識。英文唔識又唔肯覺廣東話,夜晚同半夜已經唔駛佢餵奶,每晚10點左右上床瞓覺,但做做下家務話好攰要入房瞓晏覺,比佢激死。

用咗唔夠三個月同佢解約,因為要買機票比佢,所以打去問陽Xkit,因為佢放假,所以有個叫John LAM 幫我,但佢唔cfm姐姐屋企近邊個機場,叫我打比翻譯問姐姐。第二日我媽咪打去搵翻譯,姐姐唔肯講,因此,再打去問荃灣陽X問佢地。我同媽咪講,其實要姐姐親口講好D,於是叫佢搵荃灣陽XJohnLam,再幫手搵翻譯, 點知我媽咪話陽XKit唔肯pass個電話比JohnLam,話佢今日全日都好忙唔會聽佢電話,Kit話係佢上司,有咩同佢講。跟住打去問荃灣陽XKit,佢的態度勁惡劣,話我媽咪打咗3次嚟好煩,已經講咗個地點。打去經理投訴唔受理,要求我打去CS, 經CS投訴,但無跟進,仲要唔覺得佢地員工有錯。

別墅

陽X女傭,荃灣及沙田員工態度勁惡劣!

sunev    發表於 16-11-13 22:45

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊