跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

想俾囡囡返N1

而家囡囡歲半,想俾佢返N1,我又唔知點揀,講問北角有邊間返N1嘅幼稚園好呀,唔該哂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 想俾囡囡返N1

明慧 & 蘇浙
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

Hello 雪晴晴, 你囡囡而家只得歲半咁細, 我覺得如果有屋企人或工人湊住既囡囡既, 不如暫時俾佢返住 D Playgroup 先啦!等佢慢漫適應下, 而且太過細返學, 小朋友容易病囉!不如出年有得兩歲左右至考慮讀 N1 or PN !如果你住北角區, 亦可以考慮 CB 既 St. Paul Nursery (Full Day) 又可以直升小學 (私校)!我係過來人, 我囡囡就兩歲半至讀 PN, 今年都升 K2 啦!況且大少少讀無問題既, 起碼吸收能力好D架 !!

公爵府

畀面勳章

irenec:
我朋友都係叫我俾囡囡返Playgroup先,等大D俾佢返K1,唔好叫佢咁細個就咁辛苦,我而家都考慮緊,好大機會唔讀N1住,多謝你嘅意見,thx

民房

我囝囝14個月, 下星期起比佢返playgroup, 出年8月(足2歲)就比佢返N1.

已經參觀左學校, 都ok, 多數會比佢返學囉

水晶宮

請問如果想報n1要幾時報?anytime走去註冊都可以嗎?係咪一定要9月入學架?

複式洋房

Hi Sandylaw,

我個囡囡以前是5月份去報N1, 9月份入學. 如果現在報的話,可能有位(下午插班生). 囡囡之前未讀N1時, 是讀過playgroup ge.

你個囡囡現在幾大呀? 心目中想讀邊間學校呀?

summei

大宅

sandy law
唔係一定要9月入學,但要足2yrs old先可以讀n1,我囡都係9月中插班的.....不過間間唔同,最好打去問下

水晶宮

我個女以家21個月大(12月尾出世),出年其實可以幫佢報k1架啦,不過我想佢遲一年先讀,有些人就話應該repeat k1,但我又覺得唔係咁好,因為d同學仔上左k2剩番佢仲留在k1 ,所以諗住俾佢讀n1,唔知得唔得架呢

我本身住在筲箕灣,想搵番附近的幼稚園,我心目中有欣苗,明我,聖道明,培理,但仲未知佢地有冇n1

有冇人可以俾些意見我呢?

大宅

耀東村婦女會,培理幼稚園有N1,都○K,聖道明麻麻渦又舊
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

水晶宮

欣苗又如何呢?

好似冇乜人講呢間幼稚園既,我連欣苗的網址也找不到

複式洋房

我知道明我是有幼兒園. 此外,祟真,中國婦女會和丁毓珠都有幼兒園. 不過這些都是full time. 如果想有半日制的話, 筲箕灣係冇
ga. 我知道新翠培元, 柴灣堂幼兒園, 康傑, 銅鑼灣維多利亞幼兒園, 仙慧, 民生等等都有半日制.

我個兒子以前係讀過培理, 幾好ga. 一般幼稚園係冇聖經讀, 但培理係有聖經讀 (叫親親天父), 個教堂禮堂好大, 老師好有愛心
ga

sandylaw 寫道:
我個女以家21個月大(12月尾出世),出年其實可以幫佢報k1架啦,不過我想佢遲一年先讀,有些人就話應該repeat k1,但我又覺得唔係咁好,因為d同學仔上左k2剩番佢仲留在k1 ,所以諗住俾佢讀n1,唔知得唔得架呢

我本身住在筲箕灣,想搵番附近的幼稚園,我心目中有欣苗,明我,聖道明,培理,但仲未知佢地有冇n1

有冇人可以俾些意見我呢?

水晶宮

培理好多人都話好,但我對佢始終有保留,因為程度較淺,我又唔能夠放太多時間去陪佢學習,所以好需要學校幫手,仲有如果程度太淺的話,我怕阿女上小學會較辛苦

複式洋房

Hi sandylaw,

係我, 欣苗是愛蝶灣愛禮街2號第三座裡面. 間學校唔錯ge. 佢採用瑞吉歐的教育理念. 2001創校.

pls see website: www.springview.edu.hk

summei

水晶宮

你點搵到佢的網址架 咁厲害既

睇過佢個網站了,資料好少,但暫時我對佢既感覺都ok,不過佢就冇n1 :cry:

複式洋房

I just see 幼稚園入學天書 ge. I think Shaukeiwan nursery not so much.

Can u think other district such as ChaiWan or North Point?

summei

水晶宮

暫時都唔會考慮其他區,thanks

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sandylaw:

其實你係打算一路係N1讀上去,定會讀完N1轉K1呢??如果係後者其實讀邊間都冇乜所謂呢~~當然又唔可以讀得太差啦,我阿嫂揀左丁毓珠讀一年N1,跟住出年會轉其他學校讀K1~~我個女之前都有讀N1,都係係屋企附近搵架咋,我都覺得讀N1好D,起碼等佢早D學下群體生活同埋學下D基本既野,以前我教極佢都唔多明既野,返左N1,兩個月已經識左好多野呢~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

水晶宮

可以由n1讀上去緊係好啦,但在筲箕灣區又冇乜選擇,如果讀完n1轉其他k1,又好似浪費左d校服

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁又係呀,同埋幼兒園學費貴過幼稚園呢~~即係講梗如果計冇得囉津貼呀下~~校服唔係好貴,最多都係1至200蚊左右,同埋好多都係兩套攪掂,我個囡個時,夏天好似係50蚊,冬天就70~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

首頁

尾頁

跳至