自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問 ~~~

有無人知九龍北區包括什麼地方?

Thx!
O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

水晶宮

Re: 請問 ~~~

Hi O媽媽,
看看下列資料是否有用:-

香港主要分為新界、九龍、香港鳥。
新界可再分為西北區、西南區、東北區、東南區、(離鳥區)。
西北區:(大帽山以西的新界區域,上水、荃灣以西)元朗、屯門、天水圍等;
西南區:(大帽山西南的新界區域)葵涌、荃灣、青衣、離鳥區(可再自成一區)等;
東北區:(大帽山以東、馬鞍山以北的新界區域)沙田、大埔、粉嶺、上水、馬鞍山等;
東南區:(觀塘、馬鞍山以東的新界區域)西貢、將軍澳、清水灣等;
離島區:(非新界、九龍、香港島、青衣島的島嶼)大嶼山、長洲、南丫島等。

九龍
九龍西:(油尖旺區以西的區域)大角咀、長沙灣、深水埗、美孚、荔枝角等;
九龍東:(九龍城以東的區域)黃大仙、九龍灣、鑽石山、觀塘、油塘、籃田等;
九龍城區:(旺尖油區西面的九龍半島區域)紅磡、何文田、九龍塘、土瓜灣等;
九龍中區:(由一條彌敦道貫穿)旺角、油麻地、尖沙咀等。

香港島
中西區:(灣仔以西、太平山以北的香港島區域)金鐘、中環、上環、西環、西營盤、堅尼地城等;
灣仔區:(港島群山以北,炮台山以西,金鐘以東的香港島區域)灣仔、跑馬地、銅鑼灣等;
東區:(港島群山以北,天后以東的香港島區域)小西灣、柴灣、北角、筲箕灣、太古城等;
南區:(港島群山以南的香港島區域)薄扶林、香港仔、黄竹坑、赤柱、石澳等。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

CINDYC,

Thank you!

你的資料好詳情.

由於我o係報章見到有九龍北區學校比賽,
所以我想知九龍北區係有 d 咩地方啫.

根據報章上九龍北區學校比賽的小學其中一間係喇沙小學,
咁樣九龍城區是否都屬於九龍北呢,
有無人可以幫到我. Thx!
O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

男爵府

好媽媽勳章

妳係咪講緊(學界體育聯會)既比賽呀, 若是的話, 應該所有區域學校都可以參加. 只是分左區來比賽.

clcik詳情

男爵府

joan121,

Thank you!

我睇到o既比賽就係呢個,
但我目的係要知道九龍區有無北區,
如果有,
北區包括咩地方.

Thx!

首頁

尾頁

跳至