在職全職

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然有咗,唔會輕言話'唔要'
小朋友平有平養,貴有貴養而已...
真係要諗清楚...加油呀

男爵府

lammi2012 發表於 13-5-6 10:21
上天賜的禮物,你地唔好好珍惜,小心一世後悔。唔想要就應該做好安全操c,唔應該咁自私﹗
...

同意
小朋友唔應該是有了之後先決定要唔要
我地兩公婆都決定唔要第二個
不過我都同老公講明
如果意外有左,我一定要
所以有時他覺得是安全期唔做安全措施,我都會提醒他
他要冒險,意外有了我一定要生

同埋要唔要小朋友無人可以幫你決定
其嚴重性不是別人可以俾到意見你的
唔要BB之後的身心傷害是你要承受的
你老公無話事權

男爵府

其實可以考慮大女翻全日班, 如果大女排唔到既就細女暫時去育嬰院, 咁工人應該唔會詐形, 咁就可以解照顧既問題啦
至於大女既興趣班, 雖然因為支出而略為減少, 但係大女可以有個兒時玩伴喎! 呢樣嘢真係多多錢/興趣班都換唔嚟呀...... 大女既同理心/合群性/自理能力.... 嘩, 真係好上任何興班啦
最重要係, bb已經係你既肚入面等住出世!!!!!!!
加油, 再同老公好好商量

別墅

樓主既然有左, 緊係要啦, BB 真係有好多人恨都恨唔到.

明白養大一個小朋友真係好辛苦, 但兩姊弟/妹第日有商有量又一齊大都唔知幾好.

同自己講只係辛苦頭一年, 一定過得到的!!!

男爵府

BK Milk勳章

最緊要睇下自己想唔想要,因為BB係你肚裡面.

如果因為你C6而唔要, 到時你一定後悔.

子爵府

唔要細B好殘忍,我自問做唔出

伯爵府

好媽媽勳章

生完之後可能再升職加薪...物質對小朋友成長仲唔好, 一個工人睇2個沒問題...佢地仲獨立d架.

大宅

回覆:意外有左第二胎, 老公唔想要

睇樓主都冇經濟問題,只是覺得大女學少野同唔知工人揍唔揍,其實都唔算係真問題……
大女可以學平啲,同多個細佬妹學會照顧、分享,又多個伴,可以一齊玩,有心事同父母講唔出口又可以同兄弟姊妹傾,唔怕日後變左問題少年,呢啲都抵返啦

生多個你老公其實點少左時間姐,咪又係放工見,都係果兩三個鐘,日後佢地兩個自己玩唔同佢玩佢仲多時間做自己野

侯爵府

引用:意外有左第二胎,+老公唔想要,+因為我地2個

原帖由 poon_angela 於 13-05-04 發表
意外有左第二胎, 老公唔想要, 因為我地2個剛剛事業有起色, 大家都升職加薪, 有埋細B, 經濟上應該剛剛可以, ...
我會唔要。

公爵府

你老公咁唔想要就紮左佢啦,自私鬼

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 poon_angela 的帖子

既然已經有左, 係天意,
真係要諗清楚, 同老公好好再商量 , 唔好輕易放棄小生命,
細路真係平有平養,貴有貴養, 請三思!

公爵府

意外有左第二胎, 老公唔想要, 因為我地2個剛剛事業有起色, 大家都升職加薪, 有埋細B, 經濟上應該剛剛可以, ...
若你不要,將來最內咎和痛苦的一定是你若你老公真的堅持不要,咁你叫佢自已在手術紙度簽名,叫佢對住你個肚講唔要bb啦樓主,其實我仲慘過你(可看我舊post)但我最後都決定生,起碼對得住良心

子爵府

如果有咗我會要,未出世都已經有生命㗎喇…要我結束一個小生命,我自己就做唔出…

大宅

MommyPanel勳章

好好可考虑下吧!我也跟你有類似既問題,而且經济上也没有你那么好 (没有工人),住屋問題也好困扰我 (家住唐樓,而且細)……不过我倆最后也決定要,小宝是天賜,尢其見到身邊朋友為了希望快点有小朋友而出盡法寶。

大宅

講真.. 如已有 一個 小朋友, 再生多個 ..唔 係 有 太大分別..

但如果由無去有 , 就 有好 大分別....

你以為比曬好野/貴野你大女 =佢會 係最叻個個 ? 無人會知 !!

點 除 舍..真係要好好諗下...

子爵府

男人一聲唔要同女人唔同,女人落仔身體上已經承受痛楚,心理仲大壓力。我同事落完仔,晚晚瞓唔著,就算瞓左見到bb問佢點解唔要佢,佢到最後仲出現幻覺,成日見到個小朋友係角落度。佢又內疚又自責。呢啲野男人要明白同體諒,親生骨肉呀!

大宅

樓主你而家有咩決定呀?有無同你老公商量?希望你諗清楚唔好後悔呀。

大宅

salomanfa 發表於 13-5-4 16:55
現實歸現實,確實要睇能力,免強生左出黎無能力栽培,無好生活,亦都害左個小朋友,但我睇樓主有工人,兩個 ...

喜歡你的回覆, 生小朋友無得話平有平養貴有貴養。 生小朋友不是只是金錢上的問題...還有自身有没有時間湊等, 如果一個唔願生...你就要考慮到生左出來可能要自己一個湊兩個小朋友等問題提醒各位不想再生既就要做好避孕

男爵府

大既返全日n1, 一來有學校教,2來工人唔駛一對2咁le HEA

大宅

勸樓主不要做令自己終身遺憾的事。你有生過BB,更應明白小生命的可貴,即使佢而家只係一顆閃閃。

首頁

尾頁

跳至