烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

做得COOKIES多, 實在太討厭有得睇冇得食... 係街買嘅餅乾啱自己食嘅又唔太多選擇, 所以呢兩日研究點去做合自己(我體質差唔可以食高脂肪高糖份食物)食用嘅餅乾, 試左幾次終於做到啲健康又好味嘅脆餅, 就算減緊肥都啱食, 仲要好簡單易做, 哈~~~

先嚟香脆全麥餅乾...

材料:

全麥粉 100G
蜜糖 30G
蛋 1隻
泡打粉 1小匙
即食麥皮 30G
(唔需要擔心脂肪吸取量嘅朋友可以加多半湯匙菜油/溶化牛油, 咁會再香口啲)

做法:

1. 將以上材料一次過用刮刀混合, 雞蛋唔需要預先打發。

2. 將混合好嘅麵粉團(狀態係乾身嘅, 好正常)倒入焗盤壓平, 放入已預熱 180 度嘅爐先焗20分鐘。

3. 先放涼少少整片餅乾, 再用刀切開自己想要嘅大小, 再放入已預熱 150 度嘅爐焗多 20 分鐘。

烤焗時間其實好睇你塊餅做到幾厚及切到幾大片, 如果第二次入爐後發現餅乾未夠硬身, 可以再入爐加時再焗~

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:tsznok 的帖子

呢款係可可米餅乾, 自己整, 健康度連BB都食得, 可以用嚟做牙仔餅, 唔使擔心BB要食得太多添加化學物~

材料:
低粉120G
蜜糖 30G
杏仁粉 20G (可以唔落, 加左就香啲, 如果唔加就低粉用140G)
雞蛋 1隻
泡打粉 1茶匙
茶油 半湯匙 (想全脫脂可以唔落)
可可米 30G (唔落可石米都得, 加提子乾都好好食傢! 甚至乜都唔加都可以~)

做法用上面全麥餅一樣, 都係咁簡單易做, 大家可以自行調配口味喇~! =)

侯爵府

好媽媽勳章

留位...

侯爵府

好媽媽勳章

再留位

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 tsznok 的帖子

已經附上食譜做法, 大家交流交流啦~

子爵府

引用:回覆+tsznok+的帖子已經附上食譜做法,+大家

原帖由 tsznok 於 13-05-05 發表
回覆 tsznok 的帖子

已經附上食譜做法, 大家交流交流啦~
thanks. 單一張焗爐紙都唔黐低架呵?不用搽油係紙上嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

edith208 發表於 13-5-5 12:54
thanks. 單一張焗爐紙都唔黐低架呵?不用搽油係紙上嗎?

放心, 完全唔會沾底傢~

男爵府

回覆:自家調配香脆低脂 / 脱脂餅乾, BB都食得!

收藏先

公爵府

BK Milk勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

整咗好多喎

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

子爵府

引用:Quote:edith208+發表於+13-5-5+12:54+thank

放心, 完全唔會沾底傢~
thx

子爵府

引用:做得COOKIES多,+實在太討厭有得睇冇得食...

做得COOKIES多, 實在太討厭有得睇冇得食... 係街買嘅餅乾啱自 ...
cap左相放手機 thanks again

男爵府

回覆:edith208 的帖子

剛減肥中,正!

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

複式洋房

已收藏

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好健康

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-05-05+發表本帖

原帖由 edith208 於 13-05-05 發表
cap左相放手機 thanks again
唔使客氣!!

我家小朋友話好食過曲奇,其實唔同嘢嚟,唔明點解會咁講。

子爵府

tsznok 發表於 13-5-5 10:30
呢款係可可米餅乾, 自己整, 健康度連BB都食得, 可以用嚟做牙仔餅, 唔使擔心BB要食得太多添加化學物~

材料: ...
你用既蜜糖係咪入焗爐用, 定係一般蜜糖?

男爵府

如果唔想用泡打粉,可以用咩代替?

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:edith208 的帖子

我用普通蜜糖咋,其實用太古糖漿都可以。

首頁

尾頁

跳至