少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 2歲,開始有自己意見,少少唔就就癲,出街唔肯行,迫佢就用膝頭哥行比你睇,出去食飯要用我隻膠匙,否則不吃,不肯坐BB椅吃飯,要抱住吃,坐巴士不肯自己坐,要坐大比,點算?之前唔係咁㗎!點教呀?小小事不順要大喊!

複式洋房

回覆 chanhyan1 的帖子

trouble two!
我仔2歲時都好扭計,佢喊我會叫佢入房喊完先行出黎,出街無理喊就會即返屋企(如許可). 過一排就會好快收聲.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都係2歲,真係好惡湊,頭先煮完lunch一啖都唔肯食,之後係咁扭眼訓,狂喊,我放佢入房訓係咁拍門要出返黎,我再放佢多一次,而家終於訓左

好痛苦

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:2歲好曳,點教?

其實吾好將个主道權俾晒bb
無得吾肯行
咪想下方法氹下
我自己bb係由細要佢自己行
佢可以行幾个鐘都吾需要抱
上車訓着到差吾多落車我會叫醒佢
落車自己行
其實佢係有扭个一兩次
大人吾就範
佢知道無用就吾會有下一次
當街商場扭都試過
但只會喊大約5分鐘
自己會收聲扮無野
係因為對我黎講係無用
從來吾會大喊
呢d真係要睇下自己夠吾夠忍心
都係乖就抱錫多d
吾聽話無理既我會話俾佢g
吾可以咁咁咁
無視佢吾彩佢
兩歲係難教
明同吾明之間
最難搅
但真係俾多d耐性去教
吾可以就係吾可以重覆錯就重覆教
無計
加油

大宅

又硬頸,一放落地就喊,成條軟皮蛇,真係要忍心D先,仲有,出街一定要揸住D嘢,一囉番就喊到癲,例如紙巾,key

伯爵府

23個月。超硬頸。
試過唔肯行同你齊齊企係街度成半個鐘俾途人指指點點
平日我會試下分散佢注意力、又拖延下……

食飯成日掉匙。
好煩
考慮緊咪要倒左佢碗飯……

大宅

在街又得佢喊+不理佢自然收聲!不用理路人的!

複式洋房

我仔1歲,但都好難搞

大宅

BK Milk勳章

你地講既,我個仔歲半已經係咁,出街食飯永遠要行出酒樓,成日比老人家話,ai.

別墅

唉,我個女都係咁,好易發脾氣,每一日都同佢戰鬥一輪,都好攰,
唯有逐樣執番正啦

男爵府

這書不錯, 合0-6歲小孩,可參考吓:"培養小孩的責任感"

禁止訪問

大宅

回覆:bongbongpatty 的帖子

我都係咁教,皆因我有個4、3,1歲都係我自己一個攪掂,現在老大,老二會自己穿校服,穿鞋(有時都會反轉左著),會自己執玩具,還會幫手開飯,這樣真的幫輕好多

大宅

回覆:siulungku 的帖子

我對小朋友的獎勵就係,比幾多個叻來肯定佢地的成功,如果佢地曳曳,我會話邊度裝左cam老師上網會睇度,又或者會拍片比佢地自己睇反,連佢地都會發現自己是不對的,以前我會罰佢地企埋牆靜思己過,然後再話比我聽自己錯在哪裡,都ok嫁,如果太嚴重我會打手版,然後要佢地記住尼隻手因乜野事比媽媽打,都係要佢地講自己錯乜

侯爵府

引用:Bb+2歲,開始有自己意見,少少唔就就癲,出

原帖由 chanhyan1 於 13-05-05 發表
Bb 2歲,開始有自己意見,少少唔就就癲,出街唔肯行,迫佢就用膝頭哥行比你睇,出去食飯要用我隻膠匙,否則 ...
忍耐一下,我仔大约二十个月開始trouble two, 依家就27个月,返左学前預備班9堂,我覺得佢成个人定左好多,我唔知佢係大左d定係上堂令佢乖左,不過我肯定,最难过既時刻總会过既!大家加油!

別墅

回覆 chanhyan1 的帖子

孩子發脾氣 父母不妥協

孩子在嬰孩時候,已有脾氣。註冊心理治療師程衛強表示, 若然父母在孩子兩歲時,沒有妥善處理亂發脾氣的情況,相反卻因孩子發脾氣而答應他們的要求,孩子可能會認為發脾氣是對的,變相助長了孩子的負面行為,影響孩子的成長。

程衛強指出, 小孩子的語言發展未能有效地表達所想,所以他們發脾氣通常有3個原因,包括透過哭鬧、扭計去爭取所需;表達不滿或發洩情緒;父母在孩子發脾氣時,採取讓步的態度,令孩子誤以為發脾氣是一種方法,要求他人滿足自己的要求。

⋯⋯ 逐點擊破亂發脾氣

語言發展:教導孩子以手勢和語言,表達想要的東西,也可多利用問題,引導孩子說出心裏的要求。

表達不滿或情緒:教導孩子宣洩情緒的方法,如深呼吸、洗臉、閉目數十下或跑步等。

父母易讓步:多跟孩子說道理、建立良好行為的指標,例如吃飯時要等齊人才可以「開飯」、在公園玩滑梯需要排隊等等,讓孩子知道不是「一開口就有」,而是需要透過溝通、商量。

管教小貼士

設置冷靜區:
陪同孩子在房內冷靜半小時,讓孩子先冷靜下來,並了解到發脾氣是不會得到想要的東西。父母剛開始使用「冷靜區」時,孩子會變本加厲的反抗,父母宜溫柔地堅持。

訂立合理要求:
小孩子不會因為父母用了一些管教工具就完全不發脾氣,家長不應將目標定得太高,讓彼此感到壓力。

複式洋房

事先聲明方法對我仔仔最有效

出街前講好要自己行,自己食,自己坐,佢話好先去,唔好就唔去(要去D佢鍾意既地方),勾下手指尾等佢有深D印象。

出到去唔肯既時候問番記唔記得自己應承咗,你講咗好既,仲抅埋手指尾添。同佢講你應承過既野唔算數咁以後媽媽應承買玩具比你玩,比雪糕你食........都唔比架!

睇下呢招掂唔掂!

大宅

多謝,唔係喺度share一下,真係人都癲,原來大家都有同一經歷,不过BB講嘢仲未叻,想講下道理,似明又唔明,或者扮下儍,當耳邊風

珍珠宮

torrance 發表於 13-5-7 01:58
事先聲明方法對我仔仔最有效

出街前講好要自己行,自己食,自己坐,佢話好先去,唔好就唔去(要去D佢鍾意 ...
我仔歲半,近排開始用呢招,都幾 work!平時同佢去樓下商場,佢好多時會無定向亂咁走,唔俾拖。但如果去 d 大商場咁真係唔掂。佢坐車仔,放佢落車之前同佢講好:’一定要拖住媽媽,唔拖實就無得行,要坐番車,知唔知道?’,等佢答o左知道之後就放佢。初初我都預o左會失敗,諗住實有 d 位要強行夾番佢上車,點知佢一路自己捉住我手行,我輕輕放開手唔用力佢都自己拖實!喜出望外呀 諗番轉頭,我覺得要俾小朋友清楚知道:(1)大人有咩期望(當然要合理) & (2)做唔到會有 d 影響佢福利o既後果 (eg 無得玩 xxx,無得食 xxx,失去自由要坐車仔/即刻返屋企 etc)

首頁

尾頁

跳至