自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+八婆仔@+於+13-05-05+發表我

原帖由 shannnb 於 13-05-05 發表
我想放天台養架,但驚曬死或同狗打交
唉 我老公養陸龜 有三隻其中一隻比隻狗咬左

別墅

引用:Quote:原帖由+八婆仔@+於+13-05-05+發表我

我想放天台養架,但驚曬死或同狗打交
死左

水晶宮

引用:一般公20-25cm,母25-30,有時要用刷下個龜

原帖由 pinkiesalbe 於 13-05-06 發表
一般公20-25cm,母25-30,有時要用刷下個龜殼,刷走D潺乾淨D,
除龜糧,魚仔蝦肉都有時喂下,多方面吸收都 ...
暫時放緊大膠衣箱,因為我d狗對佢仍好奇。成世仔未見過龜咁。天台要僭建間屋俾佢,但唔知點整好。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+shannnb+於+13-05-05+發表我

原帖由 nslbb 於 13-05-06 發表
唉 我老公養陸龜 有三隻其中一隻比隻狗咬左
我d狗就係見到佢發晒癲咁,不過我驚龜咬狗多d。

水晶宮

回覆:龜,如何養?

同埋呢,蠢問題一問:被龜咬住點算?

子爵府

好媽媽勳章

回覆:shannnb 的帖子

龜唔會咬住人唔放,佢地只會對食物有興趣

別墅

引用:同埋呢,蠢問題一問:被龜咬住點算?

原帖由 shannnb 於 13-05-06 發表
同埋呢,蠢問題一問:被龜咬住點算?
無論隻龜幾大隻我諗點都吾會咬死隻狗或人 係都係狗咬死烏龜

別墅

引用:Quote:原帖由+nslbb+於+13-05-06+發表唉+我

原帖由 shannnb 於 13-05-06 發表
我d狗就係見到佢發晒癲咁,不過我驚龜咬狗多d。
隻狗擔住隻龜行埋一二邊比我老公發現 結果個龜殼已經裂左 冇哂血色 勁慘

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:急問,由於家中老人家年事已高,無能力照顧

急問,由於家中老人家年事已高,無能力照顧隻龜,我就羅左回家養。

龜,究竟一日食幾多餐,咩份量?龜應該 ...
其實唔怕嘅話比佢周屋企都得,食蚊食曱甴,我叔仔養好多,最緊要留意龜殼就知龜龜係咪生病? 冬天食好少野,但要有暖管如果放箱

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

水晶宮

heffalumpiglet 發表於 13-5-22 11:53
其實唔怕嘅話比佢周屋企都得,食蚊食曱甴,我叔仔養好多,最緊要留意龜殼就知龜龜係咪生病? 冬天食好少野 ...

佢已經入住一個大玻璃屋, 同埋加左濾水器, 同埋大平台...一日食2餐,
交路果d人講一日一餐 佢唔夠食wo, 狂食!!! 蝦乾同龜糧!

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:heffalumpiglet+發表於+13-5-22+11:5

原帖由 shannnb 於 13-05-22 發表
佢已經入住一個大玻璃屋, 同埋加左濾水器, 同埋大平台...一日食2餐,
交路果d人講一日一餐 佢唔夠食wo, 狂 ...
唔好比太多野食,等我一陣問唔我叔仔先

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

首頁

尾頁

跳至