嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛4個月大BB每次飲奶都嘔曬出黎

小B禽日下午到而家餐餐飲奶都嘔曬出黎, 禽日都仲好精神, 今日就謝曬, 無發燒無肚嘔, 一陣我都會同佢睇醫生, 但想問下有無媽咪有的咁既經驗呀?

大宅

Re: 剛剛4個月大BB每次飲奶都嘔曬出黎

我個仔3個幾月,從2個月開始日日都會嘔番1-2次,都響度問過類似問題,結果回答嘅媽咪都有類似情況。不過餐餐都嘔就未試過。

睇完醫生之後,可唔可以同大家分享一下醫生點講?

別墅

今日bb已經無嘔喇, 醫生話可能係普通腸胃炎,無葯食, 只比左止嘔塞葯同礦物鹽佢食,唔知係咩茵, 可能係輪狀病毒(但我個b食左輪狀疫苗第一劑), 佢話bb未食曬2劑就算食曬都會感染到, 就算感染左拼發症就都唔會好嚴重, 好似我小b咁如果佢真係感染左輪狀病毒隻疫苗已經係幫左我小b架喇, 因為輪狀病毒多數都會發燒 & 肚痾(但我唔係係呢個醫生到食疫苗架), 佢叫我每半個鍾喂bb食2匙奶, 唔好一次過比咁多佢食, 少食多餐, 佢話預計我亞b應該今日唔會再嘔(又真係比佢估仲左), 但之後可能會肚嘔, 叫我如何肚痾唔使擔心(佢已經比定小小腸胃藥佢), 今朝bb 識玩返喇, 無好似禽日咁謝曬
nnmama 寫道:
我個仔3個幾月,從2個月開始日日都會嘔番1-2次,都響度問過類似問題,結果回答嘅媽咪都有類似情況。不過餐餐都嘔就未試過。

睇完醫生之後,可唔可以同大家分享一下醫生點講?

大宅

唔該曬你。祝你個BB早日完全康復!

別墅

hi,

我bb 以前都係咁, 醫生話如果BB 不是有病而嘔奶, 又夠精神, 而你也有同佢掃風, 咁大多數是小bb 個胃俾較淺, 因此會有呢個情況,只有少食多餐, 佢話bb 大d就會慢慢好d, 叫我唔使擔心.
ICHIBAN

首頁

尾頁

跳至