興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 想買單鏡反光机,請比d意見.....

我睇DChome, 尋日已經好多人買左喇.

如果要訂, 國美$56xx仲平啦. 不過DCfever你都可以照訂, 因為唔洗落訂的, 貨到會通知你, 到時問佢幾錢, 貴咪話唔要囉.

$5980 係面價, X成, X成將佢炒到7K, 其實佢地入貨價都係一樣. 可惡!

民房

鬍鬚佬
我仲心大心細,看過pakyu0429囡囡d相後,覺得canon350d
或400d 都啱自己嘅要求(其實我想影囡囡生活照和去公園時又可以影吓淺景深效果)當我扑鎚嘅時侯,我嗰friend 又話我點解唔諗吓nikon,nikon 都有咁上下細的机款e.g. d50,d80 (因我揀canon 係貪佢細部得嚟,又玩到我嘅要求),所以我而家要刨下d nikon机先再決定

子爵府

為了舒緩Nikon 18-200mm的緊張情況, "死馬"特意又左支, 仲有埋防震添.

18-200mm F3.5-6.3 DC OS

男爵府

呢支鏡個光圈會唔會唔夠大呀?

幾$$呀?

軍魁星 寫道:
為了舒緩Nikon 18-200mm的緊張情況, "死馬"特意又左支, 仲有埋防震添.

18-200mm F3.5-6.3 DC OS

子爵府

睇返用途啦, 如果影室內, 200mm f6.3, 個快門可能會幾慢, 影表演就爭d喇. 一分錢一分貨嗟. 如果要講質素, 就要

18-55mm f2.8 $95xx, 再加
70-200mm f2.8 VR, $11600.

即使你肯俾兩萬幾, 都未夠人一支過咁方便, 所以睇返用途囉.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

HEHE, NIKON 支係17-55 f2.8
不過幾重下
:-(

子爵府

我仲未舍得買, 借用過一次幫朋友影婚宴, 焦段非常適用, 幾乎可一支過搞掂.

男爵府

軍魁星

係我打漏左, 係d80+18-200mm才會遮, 我都係睇番黎~here~
而家好似話50mm F1.8都開始缺貨, 旺角有d己經賣緊$800添呀...

googoo

應該係好似你幅相咁啦, 有user指出only D2-series先唔會遮到, 其他都要加SB-800...

Simar

我都覺得同時試過d80 & 400d後, 多數唔會選後者, 由其是望埋兩部機個VF, 一定揀d80!

國美TM 18-200mm $5600, 都係要訂. 你諗住入呢支?

你諗住幾時買? 我都係第一次買dslr, 不如睇o下就唔就到一齊買, 不過我最快要10月中先可以出擊, 可能你等唔切!

chloepapa

agree, 我都覺得d80係高級過400d, 起碼高半級, (純粹討論, 400d user唔好見怪)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

嘿嘿

因為我要 trade in 我部 FZ-30, 所以我諗我都會去番
灣仔298 間 DC Career 買 (我有幾部DC仔都同佢買架!)

暫定今個星期出撃!!! (出血至真....) 因為下星期放假, 想同老婆/囡囡 影相..... 不過都會問 DC Career 0的人, 佢地會講係咪時候買.... 上次佢地講最好等水貨出左先買, 會抵0的喎

不過我都知出面 D80 好似有0的地方開始冇貨, 都可能要睇定下一水會唔會平0的..... 之前都有人講過頭兩個月會跌價......

如果 18-200mm VR <5800,
D80 body + 18-200mmVR +50mm f/1.8

高過 5800,
D80 Kit set (w/ 18- 135mm) + 50mm f/1.8

買左就 post 俾大家知啦!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

過完黃金周真係可能會平d, 因為假期需要及國內同胞掃貨已告一段落. 不過用少左個假期wor.

18-200mm 可以遲d買, 50mm f1.8 就維持左呢個價好耐喇, 可以隨時出"血", 費事第日買的時候又話無貨 (唔係時時有咖). 如果你用 D80 + 50mm 都幾好玩囉. 我經常周末同d仔女出街都是 D70s + 50mm.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我問到支 50mm f/1.8 =$720! 仲要係中環士丹利街.

心思思..... 不如買左佢先啦.....

軍魁星
有冇相睇下?

軍魁星 寫道:
過完黃金周真係可能會平d, 因為假期需要及國內同胞掃貨已告一段落. 不過用少左個假期wor.

18-200mm 可以遲d買, 50mm f1.8 就維持左呢個價好耐喇, 可以隨時出"血", 費事第日買的時候又話無貨 (唔係時時有咖). 如果你用 D80 + 50mm 都幾好玩囉. 我經常周末同d仔女出街都是 D70s + 50mm.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

Sorry, get 唔倒添? 想睇咩相啊?

$720 都係比最低價貴$30嗟, 不過我考慮漏左一樣野, 唔應該買鏡先過買機, 因為如果支鏡有問題, 你知道的時候又過了七日, 就不能換, 只能夠去太古中心維修. 最好都係機鏡一齊買.

複式洋房

Simar 寫道:
嘿嘿

因為我要 trade in 我部 FZ-30, 所以我諗我都會去番
灣仔298 間 DC Career 買 (我有幾部DC仔都同佢買架!)

暫定今個星期出撃!!! (出血至真....) 因為下星期放假, 想同老婆/囡囡 影相..... 不過都會問 DC Career 0的人, 佢地會講係咪時候買.... 上次佢地講最好等水貨出左先買, 會抵0的喎

不過我都知出面 D80 好似有0的地方開始冇貨, 都可能要睇定下一水會唔會平0的..... 之前都有人講過頭兩個月會跌價......

如果 18-200mm VR <5800,
D80 body + 18-200mmVR +50mm f/1.8

高過 5800,
D80 Kit set (w/ 18- 135mm) + 50mm f/1.8

買左就 post 俾大家知啦!

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=57431

dchome既會員........
3. DC Career 旺角乃路臣街8號旺角電腦中心二樓218號鋪
21561125 (updated) (以賣DC 及比較popular 之DSLR 鏡頭為主, 亦有filter 賣, 係MK 算平, 但比TST 貴) ( 22/2/06補充: 發現DCC 有涉嫌欺詐客戶之行為, 個人會盡量少向DCC 購物)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

想睇下 D70s+ 50mm 0既相....

軍魁星 寫道:
Sorry, get 唔倒添? 想睇咩相啊?

$720 都係比最低價貴$30嗟, 不過我考慮漏左一樣野, 唔應該買鏡先過買機, 因為如果支鏡有問題, 你知道的時候又過了七日, 就不能換, 只能夠去太古中心維修. 最好都係機鏡一齊買.

子爵府

呢張得唔得啊? 公司部腦度好少相.

我支係50mm f1.4.

[img align=left]http://img4.picsplace.to/img4/26/DSC_3211.jpg[/img]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁我咪應該去 MK........

我部 FZ-30 點算呢???:-( :-(

sydneydaddy 寫道:

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=57431

dchome既會員........
3. DC Career 旺角乃路臣街8號旺角電腦中心二樓218號鋪
21561125 (updated) (以賣DC 及比較popular 之DSLR 鏡頭為主, 亦有filter 賣, 係MK 算平, 但比TST 貴) ( 22/2/06補充: 發現DCC 有涉嫌欺詐客戶之行為, 個人會盡量少向DCC 購物)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實 50mm f1.4 同 f1.8....... 真係好難決定....... 差成1,200....

子爵府

我呢張都係用f3.2來影. DChome 度有人做過對比, 話就話係f1.4靚d, 不過如果就咁俾張相你睇, 唔準睇exif, 我估無幾多個可以講得出係用邊支影. 一樣setting, 用腳架影同一樣野, 就或者睇到小小.

差價1K嗟, (永成賣$1700 現金), $1000, 當係買個安心囉.

男爵府

查實f1.4 同 f1.8影出黎好似無咩分別~! (應該係話, 我唔識睇!)

自從你地教左我唔駛用到f1.8去影, 而家好都好少用f1.8去影, 最多都去到f2.0! 係早幾日試過夜晚帶阿囡去公園玩, 拎埋部機去影, 我就將個光圈較到f1.8! 但有幾可夜媽媽帶阿囡去公園玩仲要拎埋相機吖~! 所以而家都好少用到咁大光圈啦!

所以如果我係你, 我都係會買f1.8! 差成$1,200, 寧願用黎俾阿囡返playgroup好過~!

Simar 寫道:

其實 50mm f1.4 同 f1.8....... 真係好難決定....... 差成1,200....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

贊成! 新手都係用住 f/1.8 先啦....

pakyu0429 寫道:
查實f1.4 同 f1.8影出黎好似無咩分別~! (應該係話, 我唔識睇!)

自從你地教左我唔駛用到f1.8去影, 而家好都好少用f1.8去影, 最多都去到f2.0! 係早幾日試過夜晚帶阿囡去公園玩, 拎埋部機去影, 我就將個光圈較到f1.8! 但有幾可夜媽媽帶阿囡去公園玩仲要拎埋相機吖~! 所以而家都好少用到咁大光圈啦!

所以如果我係你, 我都係會買f1.8! 差成$1,200, 寧願用黎俾阿囡返playgroup好過~!

[quote]
Simar 寫道:

[/quote]

首頁

尾頁

跳至